Ποιο κοινό θέλει η Εκκλησία;
Ο συντάκτης της «Π» και του pelop.gr Απόστολος Αναστασόπουλος γράφει για το πρόσφατο επεισόδιο με Μητροπολίτη και αναρωτιέται…
Αμέσως μετά τη λειτουργία και τον Αγιασμό των Υδάτων στην Κοζάνη, ο Μητροπολίτης Σερβιών και Κοζάνης Παύλος «έριξε τη βόμβα» του και προκάλεσε εκατοντάδες σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Την ώρα, που μιλούσε στους πιστούς, φαίνεται πως εντόπισε κάποιες γυναίκες, οι οποίες μιλούσαν, όμως αντί να ζητήσει ευγενικά να σταματήσουν, επέλεξε να προβεί σε ένα ανεπίτρεπτο σχόλιο.
«Εσείς οι γυναίκες δεν μπορείτε να κλείσετε τα στόματά σας;» είπε αρχικά και ρώτησε τους άνδρες που βρίσκονταν στον Ιερό Ναό: «Πώς τις αντέχετε;».
Σε μια άλλη εποχή, αυτές οι ατάκες θα ήταν αποδεκτές. Ορισμένοι μπορεί να γελούσαν καθώς θα έβλεπαν διάθεση αστεϊσμού και άλλοι θα το έπαιρναν πιο σοβαρά και θα σκεφτόντουσαν «όντως, πως τις αντέχουμε;». Τέτοιες εκφράσεις όμως, δείχνουν άλλα πράγματα για την κοινωνία μας.
Και αν οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας είναι συνηθισμένοι/μαθημένοι/βολεμένοι σε αυτόν τον τρόπο σκέψης, μεγάλο μέρος των πιο νέων ακούγοντας τέτοιες εκφράσεις νιώθει αποτροπιασμό.
Πιθανότατα αν αυτή η έκφραση, αλλά και τα όσα μπορεί να εννοούνται πίσω από την έκφραση, ακούγονταν από έναν οποιονδήποτε άνθρωπο, θα υπήρχαν αντιδράσεις και η κοινωνία θα «απέβαλλε» αυτόν που την εξέφρασε όπως έχουμε δει να συμβαίνει αρκετές φορές στις μέρες μας.
Στην προκειμένη περίπτωση όμως, έχουμε να κάνουμε με έναν Μητροπολίτη. Με έναν άνθρωπο δηλαδή που έχει το βήμα να απευθύνεται σε τεράστιο πλήθος και κυρίως να έχει τη δύναμη να το επηρεάζει λόγω του αξιώματός του.
Οπως και να το κάνουμε, οι άνθρωποι της εκκλησίας –για να το εκμοντερνίσουμε λίγο– θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως «παλαιάς κοπής ινφλουένσερ». Πάντα οι Μητροπολίτες επηρέαζαν τον κόσμο. Πάντα έδιναν κατευθύνσεις για το πως πρέπει να φερόμαστε. Και σίγουρα, πάντα κατάφερναν να διεισδύουν στην κοινωνία και να διαμορφώνουν απόψεις, πεποιθήσεις και συμπεριφορές.
Βλέποντας πως στις μέρες μας είναι αρκετά εύκολο για κάποιον να αποκτήσει δημόσιο λόγο κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, να επηρεάζει κόσμο με τη θετική ή την αρνητική έννοια. Επομένως, καλό θα ήταν να μπαίνει «φρένο» σε ανθρώπους που μειώνουν -στην καλύτερη περίπτωση- άλλους ανθρώπους. Οπως στην περίπτωση ιερέων ή Μητροπολιτών, που συχνά-πυκνά απασχολούν την κοινή γνώμη με τις απόψεις τους είτε για δικαιώματα είτε για την πανδημία.
Στο διά ταύτα, η Εκκλησία έχει έρθει η ώρα να αποφασίσει σε ποιον θέλει να απευθύνεται. Θέλει να μιλάει σε όλο τον κόσμο ή μόνο στο κοινό που της έχει απομείνει σήμερα. Γιατί, κακά τα ψέματα, το κοινό της Εκκλησίας σήμερα είναι συγκεκριμένο.
Σε καμία περίπτωση, δεν θα ήθελα να ακούω από Ιεράρχες να υποβαθμίζουν άλλους ανθρώπους. Θα ήθελα να περνούν διαφορετικά μηνύματα στο κοινό, να μην διαχωρίζουν ανθρώπους και κυρίως σε μια εποχή που τα εγκλήματα ανάμεσα στα δύο φύλα εμφανίζουν ανησυχητική συχνότητα και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, να μην δημιουργούν «ηθικά πλεονεκτήματα» σε όσους έχουν τάσεις να ξεφεύγουν…
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News