Πόλεμος στην Ουκρανία: 23.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, λέει ο Ζελένσκι

Αντίθετα, σύμφωνα με την τελευταία επιβεβαίωση από τη Μόσχα παραδέχεται ότι οι απώλειες της Ρωσίας είναι 1.351 στρατιώτες

ουκρανία

Εφιαλτικές είναι οι απώλειες της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία σύμφωνα με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Σε διάγγελμά του αργά τη νύχτα του Σαββάτου ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περίπου 23.000 άνδρες, ενώ έχουν καταστραφεί περισσότερα από 1.000 ρωσικά άρματα μάχης και περίπου 2.500 στρατιωτικά οχήματα.

Σύμφωνα με την τελευταία επιβεβαίωση από τη Μόσχα παραδέχεται ότι οι απώλειες της Ρωσίας είναι 1.351 στρατιώτες. Σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 2.600 ουκρανικά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, 142 αεροσκάφη, 112 ελικόπτερα πάνω από 650 drones, ενώ υπολογίζει τις απώλειες των Ουκρανών σε περισσότερους από 23.000 στρατιώτες.

Ο Ζελένσκι επισήμανε ότι «οι κατακτητές συγκεντρώνουν πρόσθετες δυνάμεις για νέες επιθέσεις κατά του στρατού μας στο ανατολικό τμήμα της χώρας», τονίζοντας ότι για να εντείνουν οι ρωσικές δυνάμεις αυτή την επιχείρηση κατάκτησης του Ντονμπάς, ενισχύουν την παρουσία τους γύρω από το Χάρκοβο. «Κάθε Ρώσος στρατιώτης μπορεί ακόμα να σώσει τη ζωή του. Καλύτερα να μείνεις ζωντανός στη Ρωσία παρά να σκοτωθείς στη γη μας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος απευθυνόμενος στους εισβολείς.

Πάντως η χθεσινή πυραυλική επίθεση στο αεροδρόμιο της Οδησσού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ο διάδρομος προσγείωσης – απογείωσης, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει θύματα, αποδεικνύει, σύμφωνα με τους αναλυτές ότι οι βλέψεις της Μόσχας δεν περιορίζονται αποκλειστικά στην ανατολική Ουκρανία, αλλά έχουν πάντα στα σχέδιά τους και τον έλεγχο της πρόσβασης στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ προκαλεί ανησυχία και μία υπερπτήση ρωσικού αναγνωριστικού αεροσκάφους πάνω από τη Σουηδία, την ώρα που εντείνονται οι διεργασίες για την ένταξη της χώρας αυτής (όπως και της Φινλανδίας) στο ΝΑΤΟ. «Ρωσικό ελικοφόρο αεροσκάφος Antonov AN-30 παραβίασε τον σουηδικό εναέριο χώρο το βράδυ της Παρασκευής», τονίζεται σε ανακοίνωση του σουηδικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο διευκρινίζει ότι οι ομάδες του παρακολούθησαν όλο το περιστατικό και το φωτογράφισαν.

Το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας, Νίκου Ποπέσκου, απηύθυνε δραματικό μήνυμα προς τη Δύση, λέγοντας ότι το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τη νίκη της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία, από την ικανότητά της να διατηρήσει το πολιτικό της σύστημα, τη χώρα της, την ανθεκτικότητά της. «Η μοίρα και το μέλλον κάθε χώρας σε αυτό το μέρος του κόσμου, ολόκληρης της Ευρώπης, εξαρτάται από το πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος, από το πού θα τελειώσει και από το πότε θα τελειώσει» τόνισε ο Ποπέσκου, ο οποίος χαρακτήρισε «σκηνοθετημένη πρόκληση» τις επιθέσεις, που σημειώθηκαν προ ημερών στην Υπερδνειστερία, παραδεχόμενος ότι «η Μολδαβία βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περιοχή σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Είμαστε ο πιο εύθραυστος γείτονας της Ουκρανίας, φυσικά έχουμε επηρεαστεί με πολλαπλούς τρόπους… επηρεαζόμαστε, επίσης, όλο και περισσότερο από αυτή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση».

Το τι σκέψεις και τι ψυχολογία επικρατεί στη Μόσχα και στον κύκλο των συμβούλων του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είναι άλλωστε ένα μεγάλο ερωτηματικό, που αποτελεί πάντα μία πηγή ανησυχία. Κυρίως για το ενδεχόμενο αντιποίνων, ακόμα και πυρηνικών επιθέσεων εναντίον χωρών τη Δύσης που βοηθούν στρατιωτικά και μάλιστα με αποφασιστικό τρόπο την Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της αρμόδια διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων Βλαντίμιρ Γερμάκοφ επανέφερε χθες Σάββατο, εμμέσως το ενδεχόμενο χρήσης τέτοιων όπλων, λέγοντας πως «η Ρωσία πιστεύει ότι οι κίνδυνοι ενός πυρηνικού πολέμου πρέπει να παραμείνουν στο ελάχιστο και ότι θα πρέπει να αποτραπεί οποιαδήποτε ένοπλη σύρραξη μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων».

Αλλά περίπου την ίδια ώρα η ρωσική κρατική τηλεόραση φιλοξενούσε σε εκπομπή της σενάρια με «προσομοίωση» πυρηνικών χτυπημάτων με πυραύλους Sarmat, κατά δυτικών χωρών. Τα γραφικά που προβλήθηκαν έδειχναν ότι ένας πύραυλος που θα εκτοξευθεί από το Καλίνινγκραντ – βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα – θα χτυπήσει το Βερολίνο σε 106 δευτερόλεπτα, το Παρίσι σε 200 δευτερόλεπτα και το Λονδίνο σε 202 δευτερόλεπτα!