Πολιτικοί σταθμοί και διαχρονικές «ατάκες» του Δημήτρη Κουρέτα
Τι έλεγε ο νυν περιφερειάρχης Θεσσαλίας για τον Σταύρο Θεοδωράκη και ποιος τον αποκάλεσε «πολιτικό γυρολόγο»
Και ξαφνικά, από ‘κει που δεν το περίμενε κανείς, ο Δημήτρης Κουρέτας εκλέχθηκε, πανηγυρικά κιόλας, περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Ενας βέρος Πατρινός, που εδώ και χρόνια, όμως, έχει πολιτογραφηθεί, λόγω Πανεπιστημίου, πολίτης Λάρισας, κατάφερε να γίνει, με την ψήφο των πολιτών της Θεσσαλίας, ο πρώτος πολίτης της Περιφέρειας!
Κι όμως, η πολιτική σταδιοδρομία του καθηγητή του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πέρασε από πολλά κύματα. Kαι μαζί από κάμποσα κόμματα και σχηματισμούς.
Η «Πελοπόννησος» χαρτογράφησε σε «τίτλους» όλους τους πολιτικούς σταθμούς του κ. Κουρέτα, απ’ όταν εκτέθηκε για πρώτη φορά στην ψήφο των πολιτών, και σας παρουσιάζει το top story της σταδιοδρομίας του.
Οκτώβριος 2006: Ο Δημήτρης Κουρέτας κατεβαίνει ως υποψήφιος νομάρχης Λάρισας στις Νομαρχιακές εκλογές. Η παράταξη λεγόταν «ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ» και είχε στηριχτεί και από τον Συνασπισμό τότε. Πήρε 4,4% και εξελέγη μόνο αυτός ως σύμβουλος. Τον πρώτο μήνα πρόεκυψε το θέμα των μη κρατικών ΑΕΙ, εξέφρασε τη γνώμη του, υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ, οι σύντροφοί του τον αποδοκίμασαν και αμέσως τα μάζεψε κι έφυγε.
«Οταν κάποιος εκλέγεται με ένα κόμμα, εάν φύγει από το κόμμα, παραδίδει και την έδρα. Θεωρώ πλήρως παλαιοκομματική νοοτροπία την ανεξαρτητοποίηση, που σε λίγες ώρες μπορεί να σημαίνει ένταξη σε άλλο κόμμα.
Είναι ο λόγος που, παρόλο που δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ, έχω ακόμη καλές σχέσεις με πολλούς υπουργούς που τότε είχαμε παλέψει για κοινά πράγματα» είναι η τωρινή αντίληψή του.
Νοέμβριος 2010: O κ. Κουρέτας κατεβαίνει για περιφερειάρχης Θεσσαλίας, με την οικολογική παράταξη «Μένουμε Θεσσαλία οικο-λογικά». Παίρνει μόλις 2,7% και εκλέγεται μόνο αυτός.
Μάιος 2014: Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τότε, κατέβηκε υποψήφιος ευρωβουλευτής με το «Ποτάμι». Πήρε 12.752 ψήφους και ήταν στη 18η θέση.
Δεκέμβριος 2014: Ο Σταύρος Θεοδωράκης, διάττων αστέρας της πολιτικής στα χρόνια των Μνημονίων, είναι ο άνθρωπος που διέγραψε τον Δημήτρη Κουρέτα. Ο νυν περιφερειάρχης Θεσσαλίας, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το «Ποτάμι» πριν λίγους μήνες, ξαφνικά διαγράφηκε.
Στην ανακοίνωση, τότε, της Επιτροπής Δεοντολογίας του «Ποταμιού», ο κ. Κουρέτας κατηγορήθηκε ότι «μετά από σειρά επώνυμων καταγγελιών στελεχών της Λάρισας και μελών της κεντρικής επιτροπής εκλογικού αγώνα, η Επιτροπή Δεοντολογίας διασταύρωσε και επιβεβαίωσε ότι ο Δημήτρης Κουρέτας προσπαθεί εδώ και μήνες να επιβάλει την υποψηφιότητά του ως βουλευτή Λαρίσης, πιέζοντας τοπικά, αλλά και κεντρικά στελέχη με τρόπους που παραβιάζουν κατάφωρα τις καταστατικές αρχές του Κινήματός μας».
Ο κ. Κουρέτας δεν το άφησε να πέσει κάτω: «Εγώ ακολούθησα το κάλεσμα του Σταύρου Θεοδωράκη τον Φεβρουάριο του 2014, γιατί πίστεψα ότι αυτά που λέει είναι σημαντικά. Το “Ποτάμι” όμως του Φεβρουαρίου 2014 είναι διαφορετικό από το “Ποτάμι” του Δεκεμβρίου 2014. Αυτή τη στιγμή το ‘’Ποτάμι’’ έχει μετατραπεί σε ένα κόμμα που δεν έχει ούτε δημοκρατία ούτε διαφάνεια».
Σεπτέμβριος 2015: Ο Δημήτρης Κουρέτας «κατεβαίνει» με το ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα και μπαίνει στην τελευταία θέση στο ψηφοδέλτιο, που ήταν κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Σε ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Κουρέτας γιατί θεωρεί ότι η ιστορία της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς πρέπει να ξεκινήσει από το ΠΑΣΟΚ και όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, που τότε ήταν στα πάνω του και είχε κερδίσει τις εκλογές, απάντησε:
«Γιατί ο κορμός του ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του, δεν ανήκουν και κατά συνέπεια δεν πιστεύουν στην Κεντροαριστερά. Είναι κομμουνιστές. Αυτό αποδεικνύεται και από την ομάδα στην οποία συμμετέχουν στην Ευρώπη.
Αλλωστε μην ξεχνάμε πως οι κύριοι Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Μπαλτάς, Σκουρλέτης και άλλοι από το ΚΚΕ έφυγαν για να κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ο Τσίπρας στην ΚΝΕ ήταν. Κομμουνιστές είναι και δεν καταλαβαίνω γιατί αποφεύγουν να το λένε».
Φεβρουάριος 2016: Ο κ. Κουρέτας αποδομεί ευθέως και με βαριές κουβέντες τον Σταύρο Θεοδωράκη: «Κανείς δεν έχει καταλάβει ότι ο Θεοδωράκης όλους τους ενδιαφέροντες ανθρώπους που κατά καιρούς μάζευε δίπλα του, τούς μάζευε για να φαίνεται και να αποκτά αξία ο ίδιος. Δείτε τους 32 από τους 42 υποψηφίους ευρωβουλευτές, που έχουν με τον έναν ή άλλο τρόπο φύγει ή αποστασιοποιηθεί. Τους φώναζε για να φαίνεται ότι έρχονται άνθρωποι πετυχημένοι στον τομέα τους, με άποψη, και μετά τους απομάκρυνε όταν οι άνθρωποι έλεγαν τη γνώμη τους.
Λες και δεν ήξερε ότι κάποια στιγμή αυτοί οι άνθρωποι θα έλεγαν τη γνώμη τους».
Μάιος 2019: Ο κ. Κουρέτας κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος για την Περιφέρεια Θεσσαλίας με την παράταξη «Πρωτοβουλία» (αυτή με την οποία εξελέγη τώρα), λαμβάνοντας 5,4%, εξασφαλίζοντας 3 έδρες στο περιφερειακό συμβούλιο.
Mάρτιος 2020: Ο κ. Κουρέτας παίρνει την πρωτοβουλία και στέλνει προσωπική επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία προτείνει να γίνονται, στη μεγάλη έξαρση τότε του COVID-19, πολύ περισσότερα τεστ απ’ ό,τι γίνονταν.
Ο κ. Τσιόδρας παρεξηγήθηκε, πήρε τον καυγά πάνω του και στην απογευματινή ενημέρωση ανέφερε: «Ακούγονται πολλά από κάποιους έγκριτους συναδέλφους, οι οποίοι αποστέλλουν επιστολές με δραματικές εκκλήσεις στην πολιτική ηγεσία του τόπου, στις οποίες δυστυχώς μιλούν με ανακρίβειες και διαδίδουν fake news σχετικά με τη διασπορά της νόσου».
Οκτώβριος 2023: Στη Θεσσαλία κάποιοι επέμεναν ακόμα και τώρα ότι ο κ. Κουρέτας (που πήρε το χρίσμα πρώτα από το ΠΑΣΟΚ και μετά από τον ΣΥΡΙΖΑ) έχει «αδιευκρίνιστο πολιτικό στίγμα». Ο Γιώργος Καΐκης του ΚΚΕ το είπε ευθέως: «Ενας πολιτικός γυρολόγος είναι ο κ. Κουρέτας, από ‘δω κι από κει συνέχεια είναι. Καμία διαφοροποίηση με τον κ. Αγοραστό. Συνεχώς στα περιφερειακά συμβούλια ψήφιζε υπέρ Αγοραστού, έριχνε και κάνα λευκό έτσι για ξεκάρφωμα».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News