Πώς είδαμε εμείς τον Χ. Σαρτζετάκη – 4 πρώην βουλευτές Αχαΐας καταθέτουν την άποψή τους

Τι υπερισχύει; Ο ίσκιος του εμβληματικού δικαστικού ή του τυπολάτρη και «εμμονικού» Προέδρου της Δημοκρατίας;

Πώς

Χρήστος Σαρτζετάκης. Ως δικαστικός, έγραψε μοναδική ιστορία. Ακέραιος, αδέκαστος, ανεξάρτητος. Υπόδειγμα ηθικής.

Ως πολιτικός, επίσης έγραψε ιστορία. Η οποία, όμως, δεν είχε σχέση με κείνη του δικαστικού.

«Στεγνός» τυπολάτρης, με ελάχιστη αίσθηση πολιτικής. Εμμονικός, για κάποιους, μέχρι παρεξηγήσεως.
Θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία ως ένας ιστορικός ανακριτής. Αλλά, λόγω ιδιοσυγκρασίας, μνημονεύεται και για τις πολιτικές επιλογές του ως Πρόεδρος!

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης υποστήριξε ότι «οι Ελληνες είμεθα Εθνος ανάδελφον». Με το πέρασμα του χρόνου, αυτή η φράση του, όπως και πολλά άλλα που έλεγε και έκανε, μεταράπηκαν σε γελοιογραφίες, σκωπτικά κείμενα, σατυρικά σόου. Ο πρώην δικαστικός δεν ήταν καθόλου πολιτικός!

Αυτό ρωτάμε και τους καλεσμένους μας:

Τι υπερίσχυσε τελικά; Τι μένει μετά τον θάνατό του;

Ο ίσκιος του εμβληματικού και αδέκαστου δικαστικού ή του τυπολάτρη και εμμονικού Προέδρου της Δημοκρατίας;

Μαρία Θωμά: «Ηταν η δική του στάση ζωής»

Πώς

«Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Η πορεία του ως δικαστικός, που τίμησε το αξίωμα σε καιρούς δύσκολους και σε μια υπόθεση που είχε συνταράξει όλη τη χώρα, δεν αναιρείται με την πορεία του ως Πρόεδρος, όπου πραγματικά κάποιος μπορεί να έχει διαφορετική άποψη για το πώς άσκησε τα καθήκοντά του. Αλλά και ως Πρόεδρος έδειξε, κατά τη γνώμη μου, ότι παρέμεινε σταθερός στις αρχές του, στις αξίες του, στα πιστεύω του, αυτά που τον διέκριναν και ως δικαστικό. Ηταν μια προσωπικότητα αυτοτελής. Δεν άλλαξε ως πολιτικός. Είχε μια αξιοζήλευτη ακολουθία η πορεία του. Η ερμηνεία μου είναι ότι ήταν ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας που επέδειξε μια συνέπεια με την προηγούμενη στάση ζωής του απέναντι στην κοινωνία. Και μένα με ξένιζε η στάση του σε μερικά ζητήματα, αλλά αυτό δεν ακυρώνει, στο ελάχιστο, την πορεία του ούτε ως δικαστικός ούτε ως Πρόεδρος. Γιατί σε ό,τι έκανε τηρούσε μια αυστηρά συγκεκριμένη στάση ζωής».

⦁ Η Μαρία Θωμά είχε εκλεγεί πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 1989.

 

Βασίλης Μπεκίρης: «Ηταν άψογος ως Πρόεδρος»

Πώς

«Για τον δικαστικό Σαρτζετάκη δεν θα ήθελα να μιλήσω. Δεν μπορώ να κρίνω τη δικαστική του πορεία. Δεν μπορώ να τον κρίνω γιατί δεν έζησα εκείνη την περίοδο από κοντά ώστε να ξέρω τα γεγονότα επακριβώς. Εγιναν πολλά και δεν είμαι σε θέση να συνεχίσω αυτά που λέγονταν τότε που ήταν δικαστής. Θα μιλήσω για τον πολιτικό του ρόλο. Θεωρώ ότι ως Πρόεδρος ήταν άψογος, δεν υπάρχει κάτι εναντίον του. Για την εκλογή του, βεβαίως, είχαν γίνει πολλά τότε από την κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά χωρίς δική του συμμετοχή. Ασκησε τα καθήκοντά του με αντικειμενικότητα και τηρούσε πάντα τη νομιμότητα.

Για την γλώσσα, που τον επέκριναν, ήταν άδικο. Είχε συνηθίσει, ως δικαστής, τόσα χρόνια μια συγκεκριμένη διάλεκτο που τη διατήρησε.

Και είχε μια ιδιαίτερη συμπάθεια στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και γι’ αυτό, το 2012, ήρθε, χωρίς να έχει προσκληθεί μάλιστα, στα εγκαίνια της προτομής του ανδριάντα του Παν. Κανελλόπουλου».

⦁ Ο Βασίλης Μπεκίρης είχε εκλεγεί βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ και το 1985 και το 1989.

 

Δ. Κατσικόπουλος: «Δεν αλλοιώνουν την πορεία του…»

Πώς

«Επελέγη τότε από τον Ανδρέα Παπανδρέου γιατί είχε διαγράψει μια αξιοζήλευτη και εξαιρετική πορεία στο δικαστικό σώμα, κυρίως στην υπόθεση Λαμπράκη, όπου άφησε το στίγμα του.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε τα καθήκοντά του άψογα, όπως προέβλεπε το Σύνταγμα και μάλιστα, το 1989, σε εκείνη την ταραγμένη περίοδο που την έζησα κι εγώ από κοντά, με το σύνθημα κάθαρση του δημόσιου βίου, έκανε ακριβώς ό,τι όριζε το Σύνταγμα. Υπήρχαν και επιλογές του, ως Πρόεδρος, που προκάλεσαν την κοινή γνώμη και σήκωσαν πολλή κουβέντα, όπως στις υποθέσεις του Ρούσσου, με την άρνησή του να δώσει χάρη, και του Πόλε, που δεν δέχθηκε να εκδοθεί, αλλά δεν αλλοιώνεται η πορεία του. Ηταν σκληρός, ενίοτε και τυπολάτρης, αυτό ήταν που κάποιες φορές προκαλούσε το δημόσιο αίσθημα, όμως ουδέποτε ξέφευγε από το γράμμα του νόμου. Θα μπορούσε να ήταν πιο ελαστικός, αλλά πάντα έβαζε υπεράνω το νόμο».

⦁ Ο Δημήτρης Κατσικόπουλος είχε εκλεγεί πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ τον Νοέμβριο του 1989.

 

Ν. Νικολόπουλος: «Πρότυπο πατριώτη, δημοκράτη, Χριστιανού»

Πώς

«Ο Χρήστος Σαρτζετάκης τίμησε τα κορυφαία αξιώματα με εξαιρετική προσήλωση στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα κατά τις ταραχώδεις περιόδους της δολοφονίας Λαμπράκη και όταν οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμμα (1989-1990).

Υπήρξε πρότυπο Έλληνα, πατριώτη, Δημοκράτη και Χριστιανού και διεκρίθη για το ήθος , την ασυμβίβαστη στάση του απέναντι στον αριστεροδεξιό εθνομηδενισμό.

Δεν θέλησε να γίνει αρεστός στους «χοιροβοσκούς» που εξαγόρασαν τα ΜΜΕ και τον τιμώρησαν λοιδορώντας και ευτελίζοντας τον. Απέφυγαν να δημοσιεύσουν σπουδαίες πνευματικές παρακαταθήκες που έγραψε για τη γλώσσα , τα εθνικά ζητήματα , τους θεσμούς , την οικονομική ανάπτυξη.

Έμεινε έως τέλους προσηλωμένος στην νομιμότητα και με υψηλό αίσθημα ευθύνης στην άσκηση των καθηκόντων του και ως Δικαστικός λειτουργός και ως Πρόεδρος !

Το 2002 δεν δίστασε να “επιτεθεί” ακόμη και στην παράταξη που τον ανέδειξε στο ανώτατο αξίωμα και έκανε λόγο για « ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ» γράφοντας επί λέξει : «Λαθραίως και εν αγνοία του ελληνικού λαού διαπραγματεύονται και ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν τα πανάρχαια όσια και ιερά του, το ελληνικό (μόνο) όνομα της Μακεδονίας, το ελληνικό αρχιπέλαγος (Αιγαίο), την ελληνική Κύπρο.»

Ασυμβίβαστος και για όσα συνέβησαν την περίοδο 1946 – 49 κάνοντας λόγο για «εθνοπροδότες, ιδεολογική τρομοκρατία εκ μέρους της αριστεράς, συστηματική παραπληροφόρηση.

Προσωπικά κρατώ σαν “φυλαχτό” την γενναία ασυμβίβαστη και παλικαρίσια δημόσια τοποθέτηση του: « Δεν πρόκειται υπό το κράτος καμιάς ιδεολογικής τρομοκρατίας να καμφθώ…».

⦁ Ο Νίκος Νικολόπουλος εξελέξη βουλευτής Αχαϊας της ΝΔ τον Νοέμβριο του 1989.