Πότε θ’ αρχίσουμε να ζούμε πάλι ανθρώπινα; Χωρίς μάσκες, χωρίς αποστάσεις, χωρίς περιορισμούς, χωρίς ελέγχους.
Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα του Δεκεμβρίου του 2019; Με ανοιχτά Σχολεία, Πανεπιστήμια, «φαγάδικα», θέατρα, μπουζούκια, κινηματογράφους, μαγαζιά, καφετέριες, πρακτορεία, εκκλησίες.
Να μπορείς να σουλατσάρεις όποτε θέλεις, όσο θέλεις, όπου θέλεις, μ’ όποιους θέλεις και μ’ όσους θέλεις! Και δίχως να χρειάζεται SMS…
Ποια είναι η διαίσθησή σας, η πρόβλεψή σας;
ΠΑΝΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ: «Τέλος του χρόνου πλήρης αποκατάσταση»
«Παρότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με κυριότερο το ποσοστό εμβολιασμού, νομίζω ότι η αποκατάσταση της κανονικότητας θα γίνει σταδιακά. Τον Ιούλιο θα έχει σαφώς βελτιωθεί η κατάσταση σε σχέση με τώρα και στο τέλος του χρόνου θα έχουμε πλήρη αποκατάσταση. Αυτό που ισχυρίζονται κάποιοι για αποκατάσταση κανονικότητας το 2024, το βλέπω υπερβολικά απαισιόδοξο και μάλλον εξωπραγματικό. Οσον αφορά στις μεταλλάξεις, εκτιμώ πως ήδη οι φαρμακευτικές εταιρίες είναι σε επιφυλακή και θα προλάβουν να προσαρμόσουν ανάλογα τα εμβόλιά τους, όπως άλλωστε συμβαίνει και στη γρίπη. Ολα τα δεδομένα, λοιπόν, οδηγούν ότι στο τέλος του 2021 θα είναι όλα όπως πριν».
* Ο Πάνος Γκούμας είναι ομότιμος καθηγητής ΩΡΛ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, πρώην πρόεδρος Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών.
«Η αντίστροφη μέτρηση θ’ αρχίσει σταδιακά από το Πάσχα και μετά. Και από το καλοκαίρι, πιστεύω, επιστρέφουμε σε πλήρη κανονικότητα, σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Αν έχουν εμβολιαστεί ως τότε οι άνω των 50 ετών, που θα σημαίνει ότι και να προσβληθούν, θα νοσήσουν πολύ ήπια, και με δεδομένο ότι τους μικρούς σε ηλικία δεν τους πιάνει σοβαρά ο ιός, θα έχουμε συνθήκες μιας κανονικής γρίπης, οπότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Θ’ ανοίξουν όλα, θ’ ανοίξει κι ο τουρισμός, η εστίαση, τα πάντα. Θ’ ανοίξουν Σχολεία και Πανεπιστήμια από Σεπτέμβριο. Και τέλος Σεπτεμβρίου ή το πολύ Οκτώβριο πάμε σίγουρα για εθνικές εκλογές. Ειδικά γι’ αυτό είμαι βέβαιος».
* Ο Αλέξης Κούγιας είναι δικηγόρος/ποινικολόγος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΣ: «Μάιο του 2022 πλήρη λειτουργία»
«Τον Μάιο του 2022 θεωρώ ότι θα επιστρέψουμε σε πλήρη κανονικότητα. Η Ελλάδα κανονικότητα παίρνει το καλοκαίρι. Υπάρχει, λοιπόν, περίπτωση μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε κανονικότητα; Δεν νομίζω. Αρα, θα περάσει το καλοκαίρι βλέποντας και κάνοντας, θα έρθει το φθινόπωρο και μετά, εφόσον έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, θα μπούμε στον χειμώνα του ’21 μετρώντας πληγές. Αλλά πληγές μιας διετίας σχεδόν. Τελειώνοντας, λοιπόν, ο χειμώνας, νομίζω ότι θ’ αρχίσουν όλα να λειτουργούν όπως πριν. Γι’ αυτό είπα Μάιο του ’22. Και προβλέπω, επίσης, ότι η νέα κανονικότητα θα έχει μερικές αλλαγές. Είναι ευκαιρία για το σύστημα να περάσει πράγματα, ενδεχομένως και θετικά».
* Ο Χρήστος Μιχαλάκος είναι ιδιοκτήτης της επιχείρησης κρεάτων CARNA.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ: «Τέλος του χρόνου θ’ ανοίξουν όλα…»
«Επιστροφή σε πλήρη κανονικότητα, βλέπω από Οκτώβριο και μετά. Προς το τέλος του χρόνου. Εάν πάνε καλά τα πράγματα με τον εμβολιασμό, νομίζω ότι το καλοκαίρι θα είμαστε σαφώς καλύτερα. Πιο ανθρώπινα σε σχέση με τώρα που είμαστε έγκλειστοι… Πιο χαλαρά. Οχι τελείως ελεύθερα, αλλά πιο χαλαρά. Για να ανοίξουν, όμως, σχεδόν όλα, μαζί και οι εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους, νομίζω πως θα μας πάρει κι άλλο. Περίπου στο τέλος της χρονιάς. Μεγάλο μέρος του παιχνιδιού θα κριθεί από τον εμβολιασμό, απ’ τη ροή εμβολιασμού που θα υπάρξει».
* Ο Δημήτρης Γεωργαλάς είναι σκηνοθέτης, ηθοποιός (με παρουσία, εσχάτως, και στις «Αγριες Μέλισσες»).
«Θ’ αργήσουμε πολύ να επιστρέψουμε σε πλήρη κανονικότητα. Θα περάσει σίγουρα το 2021 και αρχίζω και φοβάμαι μήπως περάσει και το μισό 2022. Πάντως, μίνιμουμ σε ένα χρόνο από σήμερα… Τι να πω, ίσως φταίει ότι κι εμείς δεν πειθαρχούμε στα μέτρα. Λοκ ντάουν έχουμε αλλά οι δρόμοι είναι γεμάτοι αυτοκίνητα και ο κόσμος συνεχώς έξω. Πρέπει να βάλουμε κι εμείς ένα φρένο. Μην τα περιμένουμε όλα από το εμβόλιο… Το καλοκαίρι θα είναι, ελπίζω, καλύτερα τα πράγματα απ’ ό,τι τώρα, αλλά φαντάζομαι μια ελεγχόμενη κανονικότητα και όχι πλήρη. Αργούμε ακόμα να γυρίσουμε στις… παλιές καλές εποχές».
* Ο Γιώργος Βελισσάρης είναι καλλιτέχνης
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΛΕΛΗΣ: «Μέσα στον Ιούνιο θα ‘ναι όλα οκ»
«Η πορεία του εμβολιασμού θ’ απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Οταν αποκτήσουμε ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσοστό άνοσων ανθρώπων, είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω φυσικής νόσησης, τότε θα μπορούμε σταδιακά να επιστρέψουμε στην προ-κορονοϊού κανονικότητα. Εκτιμώ ότι μέσα στον Ιούνιο θα συμβεί το ευτυχές γεγονός. Μην τα βλέπουμε όλα μαύρα… Από τη στιγμή που θα επιτευχθεί ο απαιτούμενος βαθμός ανοσίας του πληθυσμού, όλα θα γίνουν πιο εύκολα, γιατί ναι μεν ο ιός θα κυκλοφορεί, αλλά δεν θα προκαλεί σημαντικά προβλήματα. Και το κυριότερο, δεν θα πιέζει καθόλου το σύστημα υγείας. Θεωρώ ότι το καλοκαίρι θα είμαστε οκ».
* Ο Βασίλης Λουλέλης είναι μικροβιολόγος-βιοπαθολόγος.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News