«Πρέσβης» ανύπαρκτων κρατών: Ο Ινδός απατεώνας που έστησε διπλωματική φαντασίωση και εξαπατούσε επί μια δεκαετία

Για δέκα ολόκληρα χρόνια ένας 47χρονος Ινδός είχε πείσει δεκάδες ανθρώπους ότι εκπροσωπεί ανύπαρκτα κράτη, υπόσχοντάς τους εργασία στο εξωτερικό. Η απάτη του αποκαλύφθηκε μόλις πρόσφατα, αφήνοντας πίσω της δεκάδες θύματα και ένα εντυπωσιακό δίκτυο παραπλάνησης.

«Πρέσβης» ανύπαρκτων κρατών: Ο Ινδός απατεώνας που έστησε διπλωματική φαντασίωση και εξαπατούσε επί μια δεκαετία

Απίστευτη υπόθεση απάτης αποκαλύφθηκε στην Ινδία, με πρωταγωνιστή έναν 47χρονο άνδρα, ο οποίος για περισσότερο από δέκα χρόνια παρουσιαζόταν ως διπλωμάτης φανταστικών κρατών, εξαπατώντας δεκάδες πολίτες που έψαχναν εργασία εκτός χώρας. Ο Χαρς Βαρντχάν Ζάιν συνελήφθη κοντά στο Νέο Δελχί, όπου και είχε στήσει το “προξενικό του δίκτυο”.

Ο Ζάιν ισχυριζόταν πως ήταν πρέσβης κρατών με ονόματα όπως «Δυτική Αρκτική», «Σαμπόργκα», «Πούλβια» και «Λοντόνια», τα οποία φυσικά δεν υπάρχουν στον γεωπολιτικό χάρτη. Είχε νοικιάσει σπίτι στην πόλη Γκαζιαμπάντ, μόλις 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, όπου είχε δημιουργήσει το κέντρο των “διπλωματικών” του δραστηριοτήτων.

Ο «ψευτοπρέσβης» κυκλοφορούσε με πλαστά διπλωματικά διακριτικά και πινακίδες σε οχήματα, ενώ δημοσίευε στο διαδίκτυο φωτογραφίες του —επεξεργασμένες— στις οποίες εμφανιζόταν δίπλα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας, ώστε να πείσει τα θύματά του για τη νομιμότητα του ρόλου του. Παράλληλα, διηύθυνε και ένα εκτεταμένο δίκτυο παράνομης μεταφοράς χρημάτων μέσω εικονικών εταιρειών, με την αστυνομία να τον κατηγορεί για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια ερευνών στην κατοικία του, οι Αρχές κατέσχεσαν 53.500 δολάρια σε μετρητά, πλαστά διαβατήρια και επίσημα έγγραφα με σφραγίδες του Υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας. Μεταξύ άλλων βρέθηκαν και έγγραφα που αποδείκνυαν τη «διπλωματική του ιδιότητα», η οποία είχε χορηγηθεί από ΜΚΟ στις ΗΠΑ που δραστηριοποιείται στην προστασία της Δυτικής Ανταρκτικής — και όχι Αρκτικής, όπως ισχυριζόταν.

Η ΜΚΟ, σύμφωνα με την ινδική αστυνομία, του είχε απονείμει τον τίτλο του «επίτιμου πρόξενου» μετά από μεγάλη δωρεά του Ζάιν, διευκρινίζοντας πάντως ότι ποτέ δεν του είχε παραχωρηθεί κανενός είδους διπλωματική εξουσία ή ρόλος πρέσβη.

Το κουβάρι της απάτης άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι τοπικές Αρχές διαπίστωσαν ότι οι χώρες που ο Ζάιν έλεγε ότι εκπροσωπούσε… δεν υπήρχαν καν. Ο ίδιος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με σειρά σοβαρών κατηγοριών, με τις έρευνες να συνεχίζονται για τυχόν εμπλοκή και άλλων προσώπων στο δίκτυο εξαπάτησης.