Προσπάθεια για βελτίωση της καθημερινότητας
Του Παναγιώτη Μελάς, αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Εργου Πατρέων.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πατρέων αποτελεί το σχεδιασμό έργων και μελετών που θα υλοποιήσει το επόμενο διάστημα, με βάση τις ανάγκες του πατραϊκού λαού, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες αξιοποίησης του εργατικού δυναμικού, των οικονομικών δυνατοτήτων του, την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και την ταυτόχρονη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών επιτευγμάτων.
Την ίδια στιγμή, ο προσανατολισμός έργων, τα επιχειρηματικά μεγάλα σχέδια, η προκλητική απουσία Κράτους όταν πρόκειται για την προστασία από φυσικές καταστροφές, αποδεικνύουν τους στόχους, που καλούνται να εξυπηρετήσουν οι κρατικοί θεσμοί.
Κυβέρνηση και Περιφέρεια μιλούν για επενδύσεις, που τροφοδοτούν με ζεστό χρήμα μεγαλοεπιχειρηματίες και θέλουν να τους παραχωρηθούν οικόπεδα «φιλέτα» στον Δήμο Πατρέων, όπως η βόρεια λιμενολεκάνη για κατασκευή μαρίνας μεγάλων σκαφών αναψυχής.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι οι προτεραιότητες, που βάζει ο καθένας, ο προσανατολισμός έργων που ζητάει να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς, ευρωπαϊκούς, ακόμη και ιδίους πόρους.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η δημοτική αρχή της Πάτρας διεκδικεί όλα τα αναγκαία έργα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος. Παρά το δύσκολο και ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας, παράγεται τεράστιο έργο, τόσο στις καθημερινές ανάγκες, όσο και σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως πλημμύρες και πυρκαγιές.
Το ζήτημα είναι, τελικά, ποιανού τις ανάγκες υπηρετούν τα διάφορα έργα και χρηματοδοτικά προγράμματα. Τις λαϊκές ανάγκες ή την κερδοφορία και τους ανταγωνισμούς των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων; Τις ανάγκες των πολλών ή τα κέρδη των λίγων; Η δημοτική αρχή Πάτρας έχει απαντήσει. Σχεδιάζουμε, υλοποιούμε και διεκδικούμε, με κριτήριο τις ανάγκες των πολλών. Κόντρα στην συνολικά δύσκολη κατάσταση, τη γραφειοκρατία και τις κανονιστικές εταιρειών που μπλοκάρουν τη ροή έργων.
Ως δημοτική αρχή, κάναμε προσπάθεια να ιεραρχούμε έργα, που διευκολύνουν γενικά τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων της Πάτρας. Υλοποιήσαμε έργα και σε σύγκρουση με τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Θα συνεχίσουμε να υλοποιούνται έργα που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες. Είναι εκατοντάδες τα έργα, που έχουν υλοποιηθεί, είναι σε εξέλιξη, προς δημοπράτηση ή και σε αναμονή ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα σε όλο το Δήμο, κόντρα σε γραφειοκρατικές καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού και ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.
Οι διεκδικήσεις για υπογειοποίηση του τρένου σε όλο το μήκος του αστικού ιστού, έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης, για παραχώρηση του παραλιακού μετώπου, η απειθαρχία στους νόμους και την τάξη προκειμένου εκτάσεις που ρήμαζαν όπως το Νότιο Πάρκο και ο Κόκκινος Μύλος να διαμορφωθούν προς όφελος όλων των πατρινών.
Η δημοτική αρχή έχει επιλέξει να είναι κόντρα στην κατεύθυνση υλοποίησης έργων με γνώμονα τις ανάγκες μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών.
Προτεραιότητά μας είναι η νεολαία και τα παιδιά, τα σχολεία τους, ελεύθεροι χώροι για ελεύθερο χρόνο, χώροι άθλησης και πολιτισμού που να μπορούν να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε, διεκδικώντας από Κυβέρνηση και Περιφέρεια την υλοποίηση έργων, απαραίτητα για την προστασία του λαού, αλλά και έργα υποδομών για κάλυψη σύγχρονων αναγκών μας. Διεκδικούμε:
Αναπλάσεις λαϊκών γειτονιών.
Την υλοποίηση ολοκληρωμένου δευτεροβάθμιου και τριτοβάθμιου αντισεισμικού ελέγχου.
Την κατασκευή σύγχρονου, νέου, μεγάλου δικτύου Ομβριων Υδάτων και αντλιοστασίων για αντιπλημμυρική προστασία της Πάτρας.
Οι αποζημιώσεις ιδιοκτησιών εκατέρωθεν του ρήγματος της Αγίας Τριάδας.
Αμεση μετεγκατάσταση του 13ου και 28ου Δημοτικού Σχολείου.
Κατασκευή νέων σχολείων σε Αγιο Βασίλειο, Ιτιές, Καμίνια.
Την αποκατάσταση ζημιών με έργα προστασίας από τη διάβρωση των ακτών.
Εργα αντιπυρικής προστασίας σε περιαστικές περιοχές, άλση και δάση.
Την ανακατασκευή κι επαναλειτουργία βοηθητικών κλειστών γηπέδων του «Τόφαλος» και αθλητικού Κέντρου Τοξοβολίας.
Την υπογειοποίηση του τρένου από Ρίο μέχρι Κανελλοπούλου.
Την παραχώρηση του εμπορικού λιμένα.
Την παραχώρηση του Ριγανόκαμπου για δημιουργία Ανατολικού Πάρκου.
Την έλευση του φυσικού αερίου με αγωγό και σύνδεση όλων των κατοικιών.
Συντήρηση όλων των υποδομών και κατασκευών του Δήμου.
Ολοκληρωμένο σχέδιο σχολικής στέγης και κατασκευή νέας.
Στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2024 είναι σε εξέλιξη πάνω από 290 έργα και μελέτες, 250 εκατ. €, που αφορούν κοινόχρηστους χώρους, δημόσια κτίρια και σχολεία, χώρους αθλητισμού, δρόμους και πολεοδομικές παρεμβάσεις.
Ως δημοτική αρχή συνεχίσουμε να καταβάλλουμε τη μέγιστη προσπάθεια για βελτίωση της καθημερινότητάς του πατραϊκού λαού, τη διαμόρφωση κοινόχρηστων και δωρεάν χώρων αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού και τη διεκδίκηση έργων για την ασφάλεια.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News