Προτάσεις αξιοποίησης σε χώρους
Του Δρ. Αλέξιου Παναγόπουλου, ακαδημαϊκός καθηγητής
Αξιότιμοι
Οι προτάσεις μου για την αξιοποίηση κάποιων περιοχών του πρώην Δήμου Ρίου έχουν αποτυπωθεί, επί σειρά ετών, μέσω ομιλιών μου, ως μέλος των Επιτροπών Νεολαίας, Αθλησης, Παιδείας, Κοιμητηρίων και Ονοματοθεσίας, καθώς και μέσω ββλίων μου για τη Τοπική Ιστορία και την αξοποίησή της, που υπάρχουν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρέων.
Εν συντομία «κάποιες» προτάσεις:
1. Η διαδρομή 7 χλμ. απ’ το Λύκειο Καστριτσίου και το Γήπεδο του Πανεπιστημίου προς Ανω Καστρίτσι, να διαμορφωθεί με προστατευτικές μπάρες και λωρίδες για τους αθλητές, που τρέχουν με τα πόδια ή με ποδήλατα.
2. Ο καθαρισμός της Ιστορικής Πηγής «Σόφαινα», όπου ο επισκέπτης – αθλητής σε απόσταση μόλις 4 χλμ απ’ το Γήπεδο και το Λύκειο Καστριτσίου προς Ανω Καστρίτσι, θα μπορεί να ξεδιψάσει, να ξεκουραστεί ή να κάνει ένα πικνίκ, εάν κι εφόσον ο χώρος καθαριστεί, μπει παγκάκι και διαμορφωθεί κατάλληλα, υπό τη ροή των υδάτων και τη σκιά πλατάνων, μέσα στη θαυμάσια όαση. Παράλληλα η καλύτερη διαμόρφωση του τσιμεντένιου δρόμου προς «Στροφή Μπόμπολα» 3 χλμ., ώστε ο αθλητής και πεζοπόρος να διέρχεται μέσα απ’ τη κατάληξη Δάσους της γνωστής «Σκιόεσας».
3. Από το Ανω Καστρίτσι το μονοπάτι προς το υπόλειμμα του «μικρού Κάστρου Καστριτσίου», που κατασκευάστηκε επί Ενετών (12ος αι.) ως κατοπευτήριο για εχθρικά διερχόμενα πλοία από Κορινθιακό ή Ιόνιο. Να διαμορφωθεί η διαδρομή μέσω της «Νερομάνας» με παγκάκια και καθαρά δρομάκια, ως χώρος επισκέψιμος στη φύση για σχολεία της περιοχής, τουρίστες και ΑμΕΑ.
4. Στο Παναχαϊκό, όπου βρίσκεται το «Καταφύγιο», να αναμορφωθεί, ανακατασκευαστεί και να γίνουν έργα επέκτασης, ώστε να αξιοποιηθεί ως κατάλυμα Αγροτουρισμού, επισκέψιμος χώρος για πεζοπόρους, αθλητές, συλλόγους, μαθητές. Εκεί κοντά μπορεί να γίνει μικρή «σχολική πίστα» μικρού Χιονοδρομικού, για σχολεία.
5. Το «Γήπεδο» Ανω Καστριτσίου στη περιοχή «Αγιος Δημήτριος» να αναμορφωθεί σε επισκέψιμος χώρος και αγροτουριστικό για σχολεία και για σχολικούς αγώνες.
6. Το Ανω Καστρίτσι πάσχει από «Αποχετευτικό», ενώ δεν είναι μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση, καθότι σε κατωφέρεια μέσω του καστριτσάνικου ποταμού προς Νοσοκομείο Ρίου, σε απόσταση 4 χλμ.
7. Η περιοχή «Ανάληψη» Ανω Καστριτσίου, με πανοραμική θέα στον Πατραϊκό και Κορινθιακό έως Κεφαλονιά, είναι κατάλληλος χώρος επισκεψιμότητας σχολείων, αθλητών, πεζοπόρων, επισκεπτών και Αμεα, που χρήζει διαμόρφωσης.
8. Η διαδρομή 5 χλμ. από το Κοιμητήριο Κάτω Καστριτσίου προς Ανω Καστρίτσι, ενώ είναι τσιμεντένιος δρόμος να διαπλατυνθεί και να γίνει επισκέψιμος, με παγκάκια μέσα στη φυσική ομορφιά, κατάλληλος για αθλητές, πεζοπόρους και οχήματα. Στο μέσο έχει βρεθεί αρχαιολογικός πήχης Γεωμετρικής Περιόδου, ενώ στη θέση «Λεχαινά» ήταν Ενετικός Οικισμός.
9. Από Ρίο ή από Πόρτο Ρίο, να κατασκευαστεί «Τελεφερίκ» προς Παναχαϊκό. Η απόσταση από Ρίο και Καστελλόκαμπο θα είναι περίπου 6 χλμ. Να κάνει στάση στο Ανω Καστρίτσι και πάνω στο κατάλληλα διαμορφωμένο «Καταφύγιο».
10. Μίνι Μπας Λεωφορειάκι, από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα να κάνει -σε τακτές ώρες- την ωραία διαδρομή: Μποζαΐτικα – Νοσοκομείο Ρίου – Πανεπιστήμιο – Λύκειο Καστριτσίου – Ανω Καστρίτσι έως και το Καταφύγιο.
11. Δημιουργία Μικρού Ζωολογικού Κήπου στο Παναχαϊκό, επισκέψιμου για σχολεία.
12. Να χαρακτηριστούν «Παραδοσιακοί Οικισμοί» όπου έχουν τις προϋποθέσεις, όπως Ανω Καστρίτσι, Πιτίτσα κ.τ.λ.
13. Ανάδειξη τοπικής Ιστορίας και διαμόρφωσης χώρου, με παγκάκια για επισκεψιμότητα σχολείων όλων των τουριστικών – ιστορικών σημείων, καθώς και των παραθαλάσσιων, με απόλυτη καθαριότητα, παγκάκια, ντους, καμπίνα, φορητές τουαλέτες. Να μαζευτούν τα αδέσποτα, που έχουν δαγκώσει αρκετούς πολίτες.
14. Επισκεψιμότητα του Πανεπιστημίου Πατρών από σχολεία της Δυτικής Ελλάδας,
με συνδιοργάνωση εκδηλώσεων.
Οι προτάσεις μου ελπίζω και πάλι να μη πέσουν στον ‘’κάλαθο των αχρήστων’’».
Με εκτίμηση
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News