Ψυχιατρική υγεία παιδιών σε κρίση: Η Παιδοψυχιατρική υποδέχεται περί τα 400 παιδιά τον μήνα

Κατάθλιψη, εμμονές, φοβίες, ψυχολογικές διαταραχές, διαταραχές φύλου, τάσεις και απόπειρες αυτοκτονίας – 400 περιστατικά μηνιαίως αντιμετωπίζονται στην παιδοψυχιατρική του Καραμανδανείου

Ψυχιατρική Τα εγκαίνια της Κλινικής έγιναν τον Ιούνιο του 2021. Κανείς δεν φαντάζονταν τότε ότι θα έχει τόσο μεγάλη ζήτηση

Η κατάθλιψη, οι φοβίες, οι εμμονές, οι διαταραχές φύλου, οι τάσεις αυτοκτονίας βαραίνουν την ψυχή εκατοντάδων παιδιών της Περιφέρειάς μας. Μηνιαίως στα τακτικά και επείγοντα ιατρεία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Καραμανδανείου αντιμετωπίζονται περί τα 400 παιδιά.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Πελοπόννησος» είναι αποκαλυπτικά για την άσχημη ψυχική κατάσταση των παιδιών.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Παιδοψυχιατρική Κλινική συμπλήρωσε δύο χρόνια λειτουργίας και καταγράφει μέχρι σήμερα χιλιάδες περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν στα τακτικά και στα επείγοντα ιατρεία. Υπό το βάρος της πίεσης των περιστατικών έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα από τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη στην πλήρη στελέχωσή της μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες. Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν είχε απειληθεί η λειτουργία της και μάλιστα για κάποιες ημέρες είχε ανασταλεί. Ωστόσο, η ανάθεση της επιστημονικής επίβλεψης στον καθηγητή και διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Φίλιππο Γουρζή αποδείχτηκε σωτήρια για την οργάνωση και την απρόσκοπτη λειτουργία της Κλινικής, η οποία είναι η δεύτερη Πανελλαδικά που λειτουργεί στη χώρα μας.

«Συνεχίζουμε με την επιστημονική ευθύνη του καθηγητή Φίλιππου Γουρζή και σήμερα είμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο λειτουργικό. Εχουμε πέντε παιδοψυχιάτρους και πρόσφατα μετακινήσαμε μία επικουρική γιατρό, την Αμαλία Παπαδημητροπούλου, από το νοσοκομείο Κορίνθου, η οποία θα πάρει μόνιμη θέση στο Καραμανδάνειο» μας είπε ο κ. Καρβέλης και πρόσθεσε:

«Ο στόχος μας είναι να πλαισιώσουμε την Κλινική αυτή με όλο το απαιτούμενο επιστημονικό δυναμικό, καθώς είναι η μοναδική στην ευρύτερη Περιφέρεια και τα παιδιά έχουν προτεραιότητα για εμάς. Εχουμε επτά κλίνες αναπτυγμένες, στις οποίες νοσηλεύονται παιδιά από διάφορες περιοχές της χώρας».

Ιδιαίτερη βαρύτητα στην άρτια λειτουργία της κλινικής δίνει και η διοικήτρια του νοσοκομείου, Ασπασία Ρηγοπούλου. «Καταγράφεται μία ανοδική πορεία των παιδοψυχιατρικών περιστατικών και η φύση τους μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Οταν έχουμε παιδιά με κατάθλιψη και σοβαρές ψυχώσεις οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για την ολιστική αντιμετώπισή τους. Σε αυτό μας έχει βοηθήσει και μας βοηθάει η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η προμήθεια σύγχρονων επιστημονικών βοηθημάτων διάγνωσης και θεραπείας» μας είπε η κ. Ρηγοπούλου.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η ίδια στα τακτικά ιατρεία αντιμετωπίζονται από τους παιδοψυχιάτρους, τους εργοθεραπευτές, τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς κατά μέσο όρο 350 περιστατικά μηνιαίως.
Αντίστοιχα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αντιμετωπίζονται 30 – 50 μηνιαίως. Οι εισαγωγές στην Κλινική είναι περίπου 4-7.

Τα περισσότερα από τα περιστατικά εμφανίζουν κατάθλιψη, εμμονές, φοβίες, ψυχολογικές διαταραχές, διαταραχές φύλου, τάσεις αυτοκτονίας και απόπειρες αυτοκτονίας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πέραν αυτών υπάρχουν αρκετά περιστατικά που αφορούν σε εισαγγελικές παραγγελίες. Κάποιες από αυτές σχετίζονται με εξέταση περιστατικών κάθε μορφής κακοποίησης, απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον κ.ά. «Εχουμε πολλές εισαγγελικές παραγγελίες. Μάλιστα επειδή κάποιες από αυτές αφορούν παιδιά που πρέπει να απομακρυνθούν από το οικογενειακό περιβάλλον τους, τα κρατάμε στην Κλινική για μεγάλο χρονικό διάστημα ελλείψει διαθέσιμων ιδρυμάτων να τα φιλοξενήσουν. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που δυστυχώς χρονίζει» προσθέτει η κ. Ρηγοπούλου.

ΑΥΤΙΣΜΟΣ – ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ο Παιδοψυχιατρικός Τομέας του Καραμανδανείου συμπληρώνεται από το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚεΦΙΑπ), πρώην ΠΙΚΠΑ που στεγάζεται στο υπερσύγχρονο κτίριο στην Παραλία Πατρών.

Είναι δομή νευραλγικής σημασίας λόγω του αντικειμένου εργασίας και της μοναδικότητάς του σε όλη την περιοχή της Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου.

Στόχος των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΚεΦΙΑπ είναι η αξιολόγηση, παρέμβαση και αποκατάσταση παιδιών και εφήβων με κινητικά ή/και νευρολογικά προβλήματα, διαταραχές λόγου-ομιλίας, διαταραχές αυτιστικού φάσματος και άλλες νευρολογικές, αναπτυξιακές διαταραχές, καθώς επίσης συμβουλευτική γονέων, ψυχολογική υποστήριξη και υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης και ένταξης.

Επιπλέον παρέχεται ένα νέο αξιολογητικό εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιείται στο πλαίσιο αξιολόγησης όταν υπάρχουν υποψίες για αυτισμό και γίνεται σε πολλά κέντρα ειδικών θεραπειών καθώς και από ιδιώτες. Είναι μια αξιολογητική διαγνωστική δοκιμασία η οποία παρέχεται στα παιδιά εκείνα που κάνουν ήδη θεραπείες, αλλά και σε νέα παιδιά στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Η δοκιμασία «Παις» γίνεται σε παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 4 ετών, τα οποία δεν έχουν τις αναμενόμενες για την ηλικία τους αναπτυξιακές δεξιότητες ή καθυστερούν να μιλήσουν.