Ραδιοφωνική «Διέξοδος» Πολιτισμού μ’ ένα «κλικ» στο Διαδίκτυο

Νέα ιστοσελίδα του Κοινωφελούς Πολιτιστικού  Οργανισμού «Διέξοδος» της Ι.Π. Μεσολογγίου

Ραδιοφωνική

Ενα νέο ραδιοφωνικό προπύργιο του Πολιτισμού και των Τεχνών όρθωσε το Μεσολόγγι, με αναφορά σε όλον τον κόσμο μέσω του διαδικτύου: Αρκεί μια επίσκεψη στη νέα ιστοσελίδα του Κοινωφελούς Πολιτιστικού  Οργανισμού «Διέξοδος» της Ι.Π. Μεσολογγίου (www.diexodosorg.gr) για να απολαύσει κανείς ποιοτική εξεζητημένη μουσική χωρίς διαφημίσεις και χωρίς διακοπές, με ένα μόνο «κλικ»!

Το μόνο που διακόπτει τη μουσική ροή είναι ηχογραφημένα αποφθέγματα σπουδαίων προσωπικοτήτων της παγκόσμιας ιστορίας, κάτι που συνιστά άλλη μία καινοτομία του «Ράδιο – Διέξοδος»!

Η «Διέξοδος» πιστή στο όραμά της να υπηρετεί την Ιστορία, τα Γράμματα και τις Τέχνες, επεκτείνει τον στόχο της αυτό με την δημιουργία διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού.
Από 1ης Ιανουαρίου 2022, με υπεύθυνη παραγωγής την συνεργάτιδά της Μαρία Τσιμέκα, έθεσε σε λειτουργία το «Radio Diexodos», προσφέροντας μια 24ωρη «διέξοδο» που τροφοδοτεί την ψυχή με τη γαλήνη της μουσικής και την καθημερινότητα με την ομορφιά των μουσικών χρωμάτων.

Μην ξεχνάμε βέβαια ότι το Μεσολόγγι έχει ιδιαίτερη παράδοση στο ραδιόφωνο, αφού ο Ρ/Σ Ι. Π. Μεσολογγίου είναι από τους πρώτους «ελεύθερους» ραδιοσταθμούς της χώρας, μια και λειτουργεί συνεχώς από το 1960, αποτελώντας έτσι την «ζωντανή» ραδιοφωνική πολιτιστική παράδοση της Δυτικής Ελλάδας.

Η «Διέξοδος» είναι ένας πολυδύναμος Κοινωφελής Πολιτιστικός  Οργανισμός που στεγάζεται στο σπίτι του αρχηγού της Φρουράς των Μεσολογγιτών κατά την ηρωική Εξοδο, Θανάση Ραζή-Κότσικα.

Το προεπαναστατικό αυτό σπίτι, εγκαταλελειμμένο από την πολιτεία, αγοράστηκε από τον Μεσολογγίτη δικηγόρο Νίκο Κορδόση, ο οποίος χωρίς επιδοτήσεις ή υπαγωγή σε οποιοδήποτε πρόγραμμα χρηματοδότησης, το αναπαλαίωσε και δημιούργησε σε αυτό μια εστία πολιτισμού με την επωνυμία «Διέξοδος» στην οποία ο καλλιτεχνικός και πνευματικός κόσμος της Ελλάδας βρίσκει στέγη για να παρουσιάσει τα έργα του και τα αποστάγματα των σκέψεών του.

ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΔΙΕΞΟΔΟΥ»

Σήμερα η «Διέξοδος» περιλαμβάνει τα ακόλουθα «παρακλάδια»:

Ιστορικό Μουσείο

Στους χώρους της «Διεξόδου», από την ιδιωτική συλλογή που της παραχώρησε ο δημιουργός της, ιδρύθηκε και λειτουργεί Ιστορικό  Μουσείο με κειμήλια της Επανάστασης του ’21, αρχαία ευρήματα από την περιοχή, βυζαντινές εικόνες και εκκλησιαστικά είδη, φιλελληνικά αντικείμενα, τεκμήρια της Νεότερης Ιστορίας του Μεσολογγίου, αλλά και εκατοντάδες εικαστικά έργα τέχνης ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα χρονολογούμενα από το 1875 μέχρι σήμερα.

Μουσείο Αλατος

Το καλοκαίρι του 2020, η «Διέξοδος» ίδρυσε το μοναδικό στη χώρα Μουσείο Αλατος, που βρίσκεται στις Αλυκές Τουρλίδας Μεσολογγίου. Ενα θεματικό μουσείο με τις πιο σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις, στο οποίο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει ο,τιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι από τη γέννηση του πλανήτη μέχρι τις μέρες μας, να πληροφορηθεί για τις 14.000 χρήσεις του, να απολαύσει την μεγαλύτερη, γνωστή στη χώρα, συλλογή αλατιερών, αλλά και να περιηγηθεί στο μοναδικό περιβάλλον της λιμνοθάλασσας δίπλα σε πελεκάνους, τα φλαμίνγκο και ερωδιούς.

Πολιτιστική Βιβλιοθήκη

Το 2014, η «Διέξοδος» σε ένα δεύτερο νεοκλασικό κτίριο ίδρυσε Πολιτιστική Βιβλιοθήκη με χιλιάδες βιβλία που αφορούν στην τέχνη και  στην ιστορία της Ιερής Πόλης, παράλληλα με χιλιάδες έγγραφα και τεκμήρια του Μεσολογγίου που απαρτίζουν τα Πολιτιστικά και ιστορικά αρχεία της περιοχής.

Ξενώνας Τέχνης

Η ανάγκη φιλοξενίας των προσκεκλημένων του πολιτιστικού οργανισμού της «Διεξόδου», οδήγησε τον ιδρυτή της και στη δημιουργία ενός Ξενώνα Τέχνης, ενός χώρου δηλαδή χαλάρωσης με πολυτελείς παροχές φιλοξενίας.

 

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΝΙΚΟΥ ΚΟΡΔΟΣΗ

Ο οραματιστής και ιδρυτής αυτής της προσπάθειας, Νίκος Κορδόσης, σημειώνει για τη γέννηση της «Διεξόδου»:

Ραδιοφωνική«Ο τόπος όπου γεννιέται κανείς παίζει σημαντικό ρόλο στο χαρακτήρα του και τη ζωή του. Εγώ είχα την τύχη να γεννηθώ στον Ιερό τόπο του Μεσολογγίου. Σ ‘ένα τόπο ξεχωριστό. Και σ’ αυτόν τον τόπο επέλεξα να μείνω και να δραστηριοποιηθώ.

Ονειρο στη ζωή μου είχα πάντα να κάνω κάτι – ό,τι μπορέσω – για να συμβάλω και εγώ στο να ξαναβρεί το Μεσολόγγι λίγη απ’ την παλιά του αίγλη. Η ευκαιρία μου δόθηκε το 1998 όταν έμαθα ότι το ιστορικό σπίτι του στρατηγού Αθανασίου Ραζή-Κότσικα, του εκλεγμένου αρχηγού της Φρουράς κατά την Εξοδο, θα πουλιόταν.

Σκέφτηκα πως επί δύο και πλέον δεκαετίες από τον χειρισμό χιλιάδων δικαστικών υποθέσεων πελατών μου από το Μεσολόγγι και την περιοχή του είχα συγκεντρώσει ένα σεβαστό χρηματικό ποσό. Αυτό το ποσό, όμως, από πού είχε προέλθει; Η απάντησή μου ήταν: Από το κοινωνικό σύνολο και εκεί θα έπρεπε να επιστραφεί.

Αφού, λοιπόν η Πολιτεία είχε αδιαφορήσει για την τύχη του ιστορικού σπιτιού του Ραζή-Κότσικα, σκέφτηκα πως αγοράζοντάς το και διασώζοντάς το ώστε να μην γίνει πολυκατοικία, αφού δεν είχε κριθεί καν διατηρητέο, θα εκπλήρωνα και την υποχρέωσή μου απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και το αρχικό μου όνειρο θα γινόταν πραγματικότητα.

Ετσι το απέκτησα. Υστερα σκέφτηκα πως δεν αρκούσε μόνο το ότι σώθηκε. Επρεπε περαιτέρω να αξιοποιηθεί. Να γίνει μια εστία πολιτισμού. Ενας χώρος για ενημέρωση, για μόρφωση όπου απολαμβάνει κανείς την τέχνη. Και με το σκεπτικό αυτό ξεκίνησα τη μεγάλη περιπέτεια που λέγεται ”Διέξοδος”, αφιερώνοντας για την λειτουργία της όλες τις ψυχικές και σωματικές μου δυνάμεις!»