Ράμα: Η δήλωση λίγο πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Δεν θα εξαπατήσουμε την ΕΕ, όπως η Ελλάδα»

Για τον Έντι Ράμα η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ δεν είναι ένα διαγώνισμα που μπορεί κάποιος να αντιγράψει, όπως έκανε η Ελλάδα.

kiriakos-rama

Λίγο πριν τη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Έντι Ράμα αποφάσισε να κάνει μία μάλλον… ενδιαφέρουσα τοποθέτηση σχετικά με την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, κάτι που ο ίδιος θεωρεί ένα διαγώνισμα, στο οποίο δε μπορεί κάποιος να αντιγράψει, όπως έκανε η Ελλάδα.

«Η διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ δεν είναι ένα διαγώνισμα στο οποίο μπορείς να αντιγράψεις, όπως έκανε η Ελλάδα, και η σημασία του έχει αυξηθεί λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η περιοχή και το μπλοκ», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών στην Αλβανία που θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων. Η Σύνοδος για πρώτη φορά θα φιλοξενηθεί σε χώρα της περιοχής που είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ.

Ο Ράμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο EURACTIV μίλησε την παραμονή της συνόδου κορυφής για τη διεύρυνση, τις περιφερειακές εντάσεις και την ανάγκη να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα της διαδικασίας διεύρυνσης.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης είναι μια διαδικασία που βασίζεται σε άτομα και αξίες. Πρέπει να εκπληρώσουμε τα πρότυπα των κριτηρίων των εργασιών και δεν είναι διαγώνισμα για να εξαπατηθεί κανείς. Ακόμη και αν οι καθηγητές έχουν μεγάλη διάθεση να σας δώσουν διέξοδο. Είναι προς το συμφέρον σας να δώσετε σωστά αυτό το διαγώνισμα», δήλωσε ο Ράμα.

Πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν λειτουργικοί θεσμοί και να μην «κλέβουμε πολύ, όπως έκαναν στο παρελθόν ορισμένες γειτονικές χώρες». Όταν του ζητήθηκε να αναφέρει ονόματα, ο Ράμα είπε: «η Ελλάδα».

Όσον αφορά τη σύνοδο κορυφής, ο Ράμα πιστεύει ότι το γεγονός ότι πραγματοποιείται εκτός Βρυξελλών και σε μια χώρα εκτός ΕΕ, λέει πολλά για την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη και την ανανεωμένη όρεξη για διεύρυνση.

«Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πριν από λίγα χρόνια ότι η ΕΕ θα έβγαινε από την περίμετρό της και το Συμβούλιο θα μετακόμιζε σε μια χώρα εκτός ΕΕ για να κάνει μια σύνοδο κορυφής. Και δεν είναι απλώς μια εκδήλωση, ένα γεγονός, είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Είναι μια δέσμευση, είναι ένα μήνυμα», είπε.

 

Πηγή: ethnos.gr