Ρόκα: Τα πολλά οφέλη και η μόλις μία.. παρενέργεια

Η ρόκα μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, καθώς και σε ζυμαρικά, πίτσες και άλλες σάλτσες.

ρόκα

Η ρόκα προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών.

Μπορεί επίσης να κάνει τα οστά μας πιο δυνατά, καθώς περιέχει ασβέστιο και βιταμίνη Κ, ενώ βοηθά και στην καλύτερη υγεία της καρδιάς. Η ρόκα μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, καθώς και σε ζυμαρικά, πίτσες και άλλες σάλτσες.

Τι είναι η ρόκα;

Η ρόκα, έχει μικρά φύλλα που έχουν μια μάλλον πικάντικη γεύση. Προέρχεται από την Μεσόγειο και ανήκει στην οικογένεια Brassica ή στα σταυρανθή, η οποία είναι ίδια με τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο. Η άγρια ​​ρόκα έχει πιο πικάντικη γεύση. Η baby ρόκα μαζεύεται από τους αγρότες νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Διατροφική αξία

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, 100 γραμμάρια ρόκας έχουν τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • Νερό: 91,7 g
  • Ενέργεια 25 Kcal
  • Πρωτεΐνες: 2,58 g
  • Λίπος: 0,66 g
  • Υδατάνθρακες: 3,65 g
  • Φυτικές ίνες: 1,6 g
  • Ασβέστιο: 160 mg
  • Σίδηρος: 1,46 mg

Τα οφέλη της ρόκας για την υγεία

1. Αρτηριακή πίεση

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της ρόκας είναι ότι είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στην αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4245587/, τα υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Εκτός από αυτό, μπορεί επίσης να ενισχύσει την αθλητική απόδοση και να μειώσει την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται το σώμα κατά την εκτέλεση μιας άσκησης.

2. Κίνδυνος καρκίνου

Η ρόκα έχει πιπεράτη, πικρή γεύση και αυτό με τη σειρά του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Η πικρή γεύση οφείλεται στην παρουσία γλυκοσινολικών, που υπάρχουν σε όλα τα σταυρανθή λαχανικά. Το σώμα διασπά αυτή την ουσία σε πολλές ευεργετικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της σουλφοραφάνης. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Current Pharmacology Reports, υποδηλώνει ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να αναστείλει το ένζυμο, αποακετυλάση ιστόνης (HDAC), που είναι υπεύθυνο για την εξέλιξη του καρκίνου.

3. Οστά

Η ρόκα περιέχει υγιεινές ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης Κ. Ένα φλιτζάνι ρόκα περιέχει 32 mg ασβεστίου, το οποίο μπορεί να συμβάλει στις ημερήσιες ανάγκες ενός ατόμου, που είναι 1000 mg στους ενήλικες. Η βιταμίνη Κ βοηθά στον μεταβολισμό των οστών καθώς και στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Ένα φλιτζάνι ρόκα περιέχει 21 mcg βιταμίνης Κ, ενώ η ημερήσια απαίτησή μας σε βιταμίνη Κ είναι 80mcg.

4. Διαβήτης

Η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών όπως η ρόκα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Diabetes Investigation, δείχνει ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι ευεργετικά στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Μια μελέτη σε ποντίκια, που δημοσιεύτηκε στο Pharmaceutical Biology, δήλωσε ότι το εκχύλισμα ρόκας είχε αντιδιαβητική δράση στα μυϊκά κύτταρα των ποντικών. Βοήθησε στην τόνωση της πρόσληψης γλυκόζης στα κύτταρα.

5. Καρδιά

Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of American Heart Association, αναφέρει ότι τα σταυρανθή λαχανικά όπως η ρόκα θα μπορούσαν να αποτρέψουν την αθηροσκλήρωση σε ηλικιωμένες ενήλικες γυναίκες. Η αθηροσκλήρωση είναι μια κατάσταση όπου η συσσώρευση πλάκας συμβαίνει στις αρτηρίες και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά. Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν φυτικές ενώσεις όπως πολυφαινόλες και οργανικές ενώσεις θείου, που προστατεύουν την καρδιά.

6. Όραση

Η ρόκα περιέχει βιταμίνη Α, η οποία έχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη νυχτερινή όραση, καθώς και στη γενική υγεία των ματιών. Επομένως, η κατανάλωση ρόκας κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει την όρασή σας να βελτιωθεί.

Παρενέργειες της ρόκας
Μπορεί να υπάρξουν κάποιες παρενέργειες της ρόκας εάν δεν αποθηκεύεται σωστά ή έχει υπερβολική ποσότητα. Ο χυμός ρόκας, εάν δεν αποθηκευτεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων νιτρικών αλάτων, αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Clinical Pharmacology. Τα υψηλά επίπεδα νιτρικών μπορεί επίσης να επηρεάσουν ορισμένα φάρμακα.

Πηγή: healthstories.gr