Σε κλοιό ψηφιακών ελέγχων η Εστίαση – Επιτήρηση ή στοχοποίηση;

Μετά την εφαρμογή MyCoast για τις παραλίες, έρχεται και η MySteet για πλατείες και πεζόδρομους

Σε κλοιό ψηφιακών ελέγχων η Εστίαση - Επιτήρηση ή στοχοποίηση;

Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού και οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στο υπουργείο Οικονομικών για αυθαιρεσίες στις παραλίες με παράνομες ξαπλώστρες, ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα ξεπερνούν τις 3.000. Στις περισσότερες από τις μισές καταγγελίες έχουν ήδη επιβληθεί οι προβλεπόμενες ποινές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι βαρύτατες.

Η παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία επισύρει «καμπάνες» από 2.000 ευρώ έως 60.000 ευρώ, ενώ η παρεμπόδιση του ελεγκτικού έργου οποιουδήποτε φορέα, 10.000 ευρώ. Για παράλειψη ανάρτησης της πινακίδας με τα στοιχεία της παραχώρησης «πέφτει» πρόστιμο 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση που κάποιος υποτροπιάσει, απαγορεύεται έως και 10 χρόνια να ξανακάνει αίτηση σε ηλεκτρονική δημοπρασία για να πάρει χώρο στην παραλία και να δραστηριοποιηθεί.

Μέχρι τώρα οι έλεγχοι- αυτοψίες γίνονται με συμβατικά μέσα, δηλαδή από κλιμάκια με το μέτρο και τα σχετικά παραχωρητήρια ανά χείρας, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι όροι. Ωστόσο, οδεύοντας προς τον Αύγουστο, θα επιστρατευθούν και drones για επόπτευση και αεροφωτογράφιση παραλιών είτε προληπτικά είτε κατόπιν καταγγελιών.

Προς το παρόν τα «μάτια» του υπουργείου Οικονομικών είναι μέσα από την εφαρμογή MyCoast. Πρωταθλητές στις παραβιάσεις είναι η ανατολική Αττική και η Χαλκιδική. Στην Δυτική Ελλάδα ο «χάρτης» των παραβάσεων φέρνει την Αχαΐα στην πρώτη θέση με 51 καταγγελίες, ενώ ακολουθεί η Αιτωλοακαρνανία με 33 και η Ηλεία με μόλις 12 καταγγελίες.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ένα νέο ψηφιακό εργαλείο αποκτούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας, προκειμένου να μπει… τάξη στο χάος που δημιουργούν σε ορισμένες περιπτώσεις τα τραπέζια και οι καρέκλες που έχουν τοποθετήσει καφετέριες και εστιατόρια σε πλατείες και πεζοδρόμια.

Η εφαρμογή «MyStreet» που αναμένεται να ενεργοποιηθεί στα τέλη του μήνα, θα λειτουργεί με πανομοιότυπο τρόπο με την πλατφόρμα «MyCoast». Η εξέλιξη αυτή σίγουρα προκαλεί προβληματισμό στην Εστίαση, που κάνει λόγο ακόμα και για… στοχοποίηση.

Ο Τάσος Γιατράς, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, δήλωσε στην «Π» ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένταση στους ελέγχους που αφορούν τις επιχειρήσεις εστίασης, με την ενεργοποίηση ψηφιακών εργαλείων όπως το MyCoast για τις ξαπλώστρες και το MyStreet για τα τραπεζοκαθίσματα.

«Η επιτήρηση εντείνεται, συχνά με τρόπο που δημιουργεί την αίσθηση στοχοποίησης ενός ολόκληρου κλάδου. Η Ομοσπονδία δεν αντιτίθεται στους ελέγχους –αντιθέτως, ζητά ξεκάθαρους κανόνες, ισότιμη μεταχείριση και σταθερό διάλογο με την Πολιτεία. Ο επιχειρηματίας της εστίασης, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, καλείται να αντεπεξέλθει σε εξαιρετικά πιεστικές συνθήκες: αυξημένο λειτουργικό κόστος, έντονη εποχικότητα και ένα περίπλοκο καθεστώς γραφειοκρατίας και πολυνομίας.

Την ίδια ώρα, η κοινή γνώμη γίνεται μάρτυρας σκανδάλων και δυσλειτουργιών σε ανώτερα κλιμάκια του κράτους. Το να στρέφεται δυσανάλογα η κρατική αυστηρότητα σε έναν από τους πιο δυναμικούς και παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, δημιουργεί εύλογο προβληματισμό.
Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: ο σεβασμός στον δημόσιο χώρο είναι δεδομένος και υποχρεωτικός. Οι επιχειρηματίες τον πληρώνουν ακριβά –τόσο στο αστικό περιβάλλον όσο και στον αιγιαλό– και επιθυμούν να λειτουργούν σε ένα καθαρό και διαφανές πλαίσιο. Αυτό που διεκδικούμε είναι ένα σύστημα αδειοδότησης και ελέγχου λειτουργικό, δίκαιο και με σεβασμό στην επιχειρηματικότητα και τη συμβολή του κλάδου στην τοπική ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Τάκης Ματθαιόπουλος τόνισε στην «Π» ότι η εμπειρία από τη χρήση της εφαρμογής my coast έδειξε πως έγινε κατάχρηση από κακόβουλους πελάτες, γείτονες κ.ά. «Δεχθήκαμε απανωτούς ελέγχους. Επίσης, η εφαρμογή έγινε κακόβουλο εργαλείο μεταξύ ανταγωνιστικών επιχειρήσεων. Πχ. Υπήρξε περίπτωση στην Πάργα νομίζω, όπου επιχειρήσεις έκαναν μεταξύ τους 100 καταγγελίες. Πιστεύω ότι θα έλυνε όλα αυτά τα προβλήματα η κατάργηση της ανώνυμης καταγγελίας. Τα ίδια προβλέπω ότι θα συμβούν και με το mystreet».

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ ερωτήθηκε πώς είναι φέτος το καλοκαίρι η κατάσταση στα παραλιακά καταστήματα και επιβεβαίωσε ότι επιχειρήσεις αποφάσισαν να μην ασχοληθούν με ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα σε παραλίες υπό τον φόβο των αυστηρών περιορισμών του νόμου και της απειλής βαρύτατων προστίμων.

Σε κάθε περίπτωση, τα υψηλά ποσοστά παραβατικότητας του περυσινού καλοκαιριού, όπως και οι ακραίες περιπτώσεις αυθαιρεσιών, μέχρι τώρα δεν φαίνεται να επαναλαμβάνονται. Από τη μια τα «τσουχτερά» πρόστιμα και οι άμεσοι έλεγχοι κι από την άλλη η αρτιότερη διαγωνιστική διαδικασία παραχώρησης, βελτίωσαν συνολικά την κατάσταση.