Σε ποια χώρα θριαμβεύει η τηλεργασία – Ποιοι επιλέγουν τα υβριδικά μοντέλα
Νέα Παγκόσμια Έρευνα Εργασιακών Ρυθμίσεων για την εργασία.

Περισσότερα από πέντε χρόνια μετά την πανδημία της Covid-19, που άλλαξε ριζικά την καθημερινότητα των εργαζομένων σε ολόκληρο τον κόσμο, η τηλεργασία φαίνεται να έχει πλέον εδραιωθεί – τουλάχιστον σε συγκεκριμένες χώρες και επαγγελματικούς κλάδους.
Σύμφωνα με τη νέα Παγκόσμια Έρευνα Εργασιακών Ρυθμίσεων (Global Survey of Working Arrangements – G-SWA), το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά τηλεργασίας διεθνώς, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν κατά μέσο όρο 1,8 ημέρες την εβδομάδα εξ αποστάσεως, σε σύγκριση με τον διεθνή μέσο όρο των 1,3 ημερών.
Amazon: «Τηλεργασία τέλος, επιστρέψτε στο γραφείο»
Η έρευνα περιλαμβάνει στοιχεία από περισσότερους από 16.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης με πανεπιστημιακή μόρφωση, σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής και της Αφρικής.
Το νέο καθεστώς
Η υβριδική εργασία – συνδυασμός τηλεργασίας και φυσικής παρουσίας στο γραφείο – έχει καθιερωθεί πλέον ως ο κύριος τρόπος απασχόλησης για τα επαγγέλματα που το επιτρέπουν. Το μοντέλο αυτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε αγγλόφωνες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία.
Αντιθέτως, σε χώρες της Ανατολικής Ασίας όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, η καθημερινή φυσική παρουσία στον εργασιακό χώρο παραμένει ο κανόνας.
Στη Βρετανία, η επιμονή στην τηλεργασία συνδέεται κυρίως με τις πολύωρες και δαπανηρές μετακινήσεις, ιδιαίτερα στο Λονδίνο και στη νοτιοανατολική Αγγλία. Όπως σχολιάζει ο Δρ Τζεβάτ Γκιράι Ακσόι, συνιδρυτής της G-SWA και καθηγητής στο King’s College London, «Η τηλεργασία δεν είναι πλέον λύση ανάγκης – είναι ουσιαστικό στοιχείο της βρετανικής αγοράς εργασίας».
Ποιοι επιλέγουν την υβριδική εργασία
Η έρευνα δείχνει ότι άνδρες και γυναίκες εργάζονται από το σπίτι σε παρόμοια ποσοστά, ωστόσο οι γυναίκες με παιδιά δείχνουν σαφή προτίμηση στο υβριδικό μοντέλο, καθώς τους προσφέρει καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Οι γονείς γενικά φαίνεται να επιλέγουν υβριδικά ωράρια, σε αντίθεση με εργαζόμενους χωρίς παιδιά, οι οποίοι δείχνουν να προτιμούν είτε πλήρως εξ αποστάσεως είτε πλήρως δια ζώσης εργασία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση των νεότερων εργαζομένων, οι οποίοι φαίνεται να προτιμούν περισσότερο την εργασία στο γραφείο, θεωρώντας ότι έτσι έχουν περισσότερες ευκαιρίες να μάθουν ανεπίσημα από τους συναδέλφους τους και να ξεχωρίσουν στα μάτια των προϊσταμένων τους.
Η τηλεργασία ως μακροπρόθεσμη επιλογή
Παρά τις πιέσεις από μεγάλες εταιρείες –όπως η Amazon και η BlackRock– για επιστροφή των υπαλλήλων στα γραφεία, τα επίπεδα τηλεργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σταθεροποιηθεί από το 2023, γεγονός που, σύμφωνα με τους ερευνητές, υποδηλώνει μια νέα ισορροπία στην αγορά εργασίας.
Ο Ακσόι υπογραμμίζει πως η υβριδική εργασία δεν μειώνει την παραγωγικότητα, αντίθετα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο, ανάλογα με τη φύση της εργασίας και τη διαχείριση του οργανισμού. Ωστόσο, η πλήρης τηλεργασία φαίνεται να έχει μεταβλητές επιπτώσεις: επαγγέλματα όπως τα call centers ή οι καταχωρίσεις δεδομένων –που γίνονται συχνά πλήρως εξ αποστάσεως– βρίσκονται υπό την απειλή του αυτοματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης.
Άλλη μελέτη του King’s College διαπιστώνει ότι μόλις το 42% των εργαζομένων δηλώνουν πρόθυμοι να επιστρέψουν πλήρως στο γραφείο, ποσοστό μειωμένο από 54% το 2022. Οι γυναίκες και οι γονείς είναι εκείνοι που αντιστέκονται περισσότερο σε αυστηρές πολιτικές επιστροφής, με 55% των γυναικών μέχρι τα τέλη του 2024 να δηλώνουν πρόθυμες να αναζητήσουν νέα εργασία αν τους επιβληθεί πλήρης επιστροφή.
Τέλος, προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι ορισμένοι εργοδότες χρησιμοποιούν τις αυστηρές απαιτήσεις επιστροφής ως έμμεσο τρόπο απομάκρυνσης προσωπικού που προσλήφθηκε με τηλεργασία κατά την πανδημία.
Πηγή: Lifo, Guardian
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News