Σεισμοί στη Σαντορίνη – Λέκκας: «Κίνδυνος κατολισθήσεων στο τελεφερίκ» – Τι λέει ο Παπαζάχος για ισχυρό σεισμό

Παραμένει αμείωτο το ενδιαφέρον για τους σεισμούς στη Σαντορίνη και την Αμοργό

Σεισμοί

Ενημέρωση για τα γεωλογικά φαινόμενα στην περιοχή της Σαντορίνης έκανε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος, στο τέλος της σύσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους φορείς.

Μητσοτάκης από Σαντορίνη: Ευχόμαστε η ακολουθία να εκτονωθεί χωρίς μεγαλύτερο σεισμό – Ανακοίνωσε χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ για πύλη διαφυγής

Όπως είπε ο κ. Παπαζάχος η ακολουθία συνεχίζει σε αυτές τις τέσσερις μέρες με την ίδια ένταση ωστόσο είναι «πιο αισιόδοξοι» καθώς βλέπουν «το κομμάτι του ρήγματος, το οποίο έχει πλέον πιο σαφή χαρακτηριστικά μετά την πύκνωση του δικτύου, να αρχίζει να “γεμίζει”, δηλαδή να απομακρύνονται οι πιθανότητες όλο και περισσότερο, να γίνεται όλο και πιο απίθανο το σενάριο μιας ισχυρότερης δόνησης».

Παράλληλα επισήμανε ότι στη Νέα Καμένη εγκαθίστανται νέοι σεισμογράφοι, το απόγευμα στο Γαβρίλο θα μπει ένας νέος σεισμογράφος ενώ στη Θηρασιά θα μπει νέος σεισμογράφος αύριο Σάββατο.

«Έχουμε τρία διαφορετικά πράγματα. Σε σχέση με την ακολουθία: η ακολουθία συνεχίζει σε αυτές τις τέσσερις μέρες με την ίδια ένταση. Δημιουργούνται ψευδαισθήσεις καμιά φορά ότι η ακολουθία ηρεμεί. Έχει έναν τρόπο η ακολουθία, έχει ένα μηχανισμό μάλλον, που οφείλεται σε ρευστά και δίνει μεγάλες εξάρσεις σεισμών, μαζεμένων σε κάποιες ώρες. Έτυχε προχθές το βράδυ να γίνουν όλοι μεταξύ 03:00 και 05:30 τα ξημερώματα. Όσοι ήσασταν εδώ το βιώσατε, δύσκολα κοιμηθήκαμε. Χθες το βράδυ δεν έγινε. Έτυχε να γίνει σήμερα το πρωί πάλι μια μικρή ομάδα.

Έτσι θα πορευτούμε και το επόμενο χρονικό διάστημα. Είμαστε όλο και πιο αισιόδοξοι γιατί βλέπουμε το κομμάτι του ρήγματος, το οποίο έχει πλέον πιο σαφή χαρακτηριστικά μετά την πύκνωση του δικτύου, να αρχίζει να “γεμίζει”, δηλαδή να απομακρύνονται οι πιθανότητες όλο και περισσότερο, να γίνεται όλο και πιο απίθανο το σενάριο μιας ισχυρότερης δόνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος.

Παράλληλα επισήμανε ότι εκεί που είναι το επίκεντρο, και πλέον τα χαρακτηριστικά που έχει, ακόμα και μια ισχυρότερη δόνηση θα είχε σχετικά πλέον περιορισμένες επιπτώσεις στο νησί. «Τα σενάρια που έχουμε “τρέξει” δεν δείχνουν κάτι το σημαντικό», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει τη φύση και εκπλήξεις».

«Κινούμαστε πάντα με στοιχεία, δεν κινούμαστε με υποθέσεις. Όπως είπα, δεν “ψυχανεμιζόμαστε” στην επιστήμη. Στοιχεία θέλουμε και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε», υπογράμμισε και αναφερόμενος στους νέους σεισμογράφους που εγκαθίστανται στην περιοχή σημείωσε:

« Κάνουμε ό,τι μπορούμε, και άλλοι συνάδελφοι, από διάφορα κέντρα, να βελτιώσουμε την παρακολούθηση για να σας δίνουμε και πιο αξιόπιστες πληροφορίες. Όμως, πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες θα παραμείνουμε σε σχετικά συντηρητικά σενάρια. Είναι μια προσωπική άποψη. Η Επιτροπή, όμως, είναι πολυμελής και η μεσότητα κατά τον Αριστοτέλη είναι μάλλον η καλύτερη προσέγγιση. Γι’ αυτό και οι εθνικές επιτροπές, όπως πολύ σωστά είπατε, βγάζουν μία μέση άποψη η οποία είναι ψύχραιμη και ώριμη και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι δεν πρέπει ο κόσμος να ακούει τις φήμες που αναπτύσσονται», υπογράμμισε.

Τέλος σημείωσε: «Δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά. Κάθε μέρα, νομίζω, πηγαίνουμε ελαφρά προς το καλύτερο, αλλά δεν θα είναι τόσο γρήγορη η απεμπλοκή μας. Θα πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι εδώ μια μικρή υπομονή, ίσως και την επόμενη εβδομάδα. Ελπίζω τα πράγματα να πηγαίνουν προς το καλύτερο».

Αυτοψία Λέκκα στο τελεφερίκ

Αυτοψία σε ένα από τα πιο επίφοβα σημεία για κατολισθήσεις στην καλντέρα της Σαντορίνης, αυτό γύρω από το τελεφερίκ, πραγματοποίησε μικτό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ και της ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) με επικεφαλής τον Ευθύμιο Λέκκα.

Ο κ. Λέκκας και η ομάδα των επιστημόνων επιθεώρησαν τις κατασκευές καθώς και τις παρεμβάσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν για την αποτροπή κατολισθήσεων και παρατήρησαν ότι πράγματι απαιτούνται εργασίες ώστε να μπορεί η Σαντορίνη να υποδεχθεί ξανά με ασφάλεια τον μαζικό τουρισμό το καλοκαίρι.

«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι η ομορφιά της Σαντορίνης οφείλεται στην εκδήλωση φυσικών, γεωδυναμικών φαινομένων, όπως οι σεισμοί, οι κατολισθήσεις, είναι το ηφαίστειο, που δημιούργησαν αυτό το μοναδικό, πανέμορφο τοπίο. Όμως αυτά τα φαινόμενα που δημιουργούν αυτή τη μοναδική ομορφιά εγκυμονούν κινδύνους. Ένας κίνδυνος που υπάρχει εδώ στο τελεφερίκ, στο πιο όμορφο σημείο της Καλντέρας είναι αυτός των κατολισθήσεων. Και ο κίνδυνος των κατολισθήσεων συντίθεται από τις έντονες μορφολογικές κλίσεις που υπάρχουν, τα ηφαιστειακά πετρώματα που εναλλάσσονται, αλλά και τις διεργασίες που γίνονται από σεισμούς και την ηφαιστειακή δραστηριότητα», σημείωσε αρχικά ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε:

«Έτσι λοιπόν, εδώ έχουμε ένα πεδίο ανάπτυξης κατολισθήσεων. Πριν από είκοσι χρόνια είχαμε κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις εδώ για τα έργα τα οποία βλέπετε. Περιλαμβάνουν τοίχους παγίδευσης, τοίχους αντιστήριξης, δίκτυα, φράκτες παγίδευσης. Ήταν έργα που μελετήθηκαν τη δεκαετία του 2010. Όμως πλέον έχουν περάσει 15 χρόνια και όπως είναι σαφές σε αυτό το περιβάλλον έχουμε έντονες διεργασίες που αναπτύσσονται. Έτσι μετά από μια εντολή του κ. Κικίλια και ο ΟΑΣΠ και η ΕΑΓΜΕ θα κάνουμε μια ταχεία επέμβαση που αφενός θα έχει σαν στόχο να πιάσουμε όλα τα σημεία στα οποία άμεσα μπορούμε να παρέμβουμε, στις ζημιές των φραχτών, τις αστοχίες των τοίχων και άλλα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αχαΐα: Ανατίναξαν ΑΤΜ στην Κλειτορία, δυο κουκουλοφόροι οι δράστες ΦΩΤΟ

Λέκκας: «Οι πολίτες να εμπιστεύονται μόνο τους ειδικούς», τι είπε για τον σεισμό στην Πάτρα

Πάτρα: Σκαλοπάτι για… αναρριχητές και όχι για διαβάτες! – «Γολγοθάς» η μετακίνηση για ηλικιωμένο τυφλό ΦΩΤΟ

Κυκλάδες: Νέες δονήσεις τα ξημερώματα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σαντορίνη, στο νησί ο Μητσοτάκης

Μεθυσμένος οδηγός παρέσυρε αστυνομικό στην Ομόνοια, τι συνέβη

Καιρός: Βαρυχειμωνιά με τσουχτερό κρύο, βοριάδες και χιόνια, η πρόγνωση μέχρι τις 11/2