Σφαγή στη Συρία: Πάνω από 1.260 νεκροί σε αιματηρές συγκρούσεις Δρούζων και Βεδουίνων
Τραγικός απολογισμός από τη Σουέιντα

Σε τραγωδία εξελίχθηκε η αιματηρή διαμάχη ανάμεσα σε Δρούζους και Βεδουίνους στη νότια Συρία, με τον αριθμό των θυμάτων να ξεπερνά τους 1.260 μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στην επαρχία Σουέιντα, όπου κυριαρχεί η δρούζικη κοινότητα, και σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγράφηκαν δεκάδες εκτελέσεις αμάχων με συνοπτικές διαδικασίες.
Η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιουλίου, μετά την αποτυχία προηγούμενης προσπάθειας τρεις ημέρες νωρίτερα. Παρά τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, ο απολογισμός παραμένει βαρύς:
- 505 Δρούζοι μαχητές και 298 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους, με τους 194 εξ αυτών να εκτελούνται, σύμφωνα με την οργάνωση.
- 408 μέλη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν, ενώ ανάμεσα στα θύματα είναι και 35 Βεδουίνοι Σουνίτες, εκ των οποίων τρεις άμαχοι εκτελέστηκαν από δρούζικες ένοπλες ομάδες.
- Επιπλέον, 15 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της συριακής διοίκησης σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.
Η κοινότητα των Δρούζων
Οι Δρούζοι είναι θρησκευτική μειονότητα με ισχυρή παρουσία στη Συρία, το Ισραήλ και τον Λίβανο. Αποτελούν κλειστή θρησκευτική ομάδα με περίπου 1 εκατομμύριο μέλη. Η μεγαλύτερη συγκέντρωσή τους βρίσκεται στη συριακή επαρχία Σουγουέιντα. Στο Ισραήλ, οι Δρούζοι υπηρετούν στον στρατό, ενώ στον Λίβανο έχουν πολιτική εκπροσώπηση.
Παρά τις βαθιές ρίζες στο σιιτικό Ισλάμ, αυτοπροσδιορίζονται ως «μονοθεϊστές» και κρατούν τα περισσότερα θρησκευτικά τους πιστεύω μυστικά.
Γεωπολιτικές εξελίξεις
Στο παρασκήνιο, η Συρία προσπαθεί να ανασυντάξει το εσωτερικό της μέτωπο. Ο πρόεδρος Σαράα, πρώην επικεφαλής της Αλ Κάιντα στη χώρα, έχει κερδίσει την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας. Σε συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδία τον Μάιο, συμφωνήθηκε η σταδιακή άρση κυρώσεων.
Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ παραμένει σε εγρήγορση. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε την πρόθεση για διατήρηση αποστρατιωτικοποιημένων συνόρων, ενώ καταγράφεται επανεκκίνηση των διπλωματικών διεργασιών. Για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, πραγματοποιήθηκαν έμμεσες επαφές Ισραήλ–Συρίας τον Μάιο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News