Σοκάρει την αγορά έρευνα του Πανεπιστημίου: Οσοι έμποροι πλήρωναν 800 € φορολογία εισοδήματος θα πληρώσουν…3.000 €

Ο Γιώργος Βαγενάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη φορολόγηση

έρευνα

Τα σύννεφα στον εμπορικό κόσμο της περιοχής έχουν μαζευτεί, εδώ και καιρό και δεν περιμέναμε αυτά που αποκαλύπτει τώρα η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου, για να το διαπιστώσουμε.

Ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας και επικεφαλής παράταξης στην Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπόρων, Γιώργος Βαγενάς, τονίζει στην «Πελοπόννησο», ότι πολύ σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα μια έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών με ανατριχιαστικά αποτελέσματα για τη φορολόγηση του εμπορικού κόσμου.

«Η έρευνα του Πανεπιστημίου είναι ένα καμπανάκι» δήλωσε ο Γιώργος Βαγενάς και έδωσε περισσότερες πληροφορίες: «Τι θα λέει σε γενικές γραμμές όταν δοθεί στη δημοσιότητα; Οτι όσοι έμποροι πλήρωναν 800 ευρώ φορολογία εισοδήματος την περυσινή χρονιά, φέτος θα πληρώσουν το λιγότερο 3.000 ευρώ. Και μετά αρχίζει να ανεβαίνει η κλίμακα στα 3.200, στα 3.400, στα 3.800, στα 4.000 και στα 5.000 ευρώ! Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Τι σημαίνουν τα 3.500 ευρώ κατά μέσο όρο για το κράτος; Οτι βγάζεις καθαρά 18.000 ευρώ τον χρόνο, άρα λοιπόν ένας μαγαζάτορας βγάζει εύκολα 1.500 ευρώ καθαρά. Αν ήταν έτσι η κατάσταση, πρώτον θα σήμαινε ότι δεν θα υπήρχαν μαγαζιά να νοικιάσεις, γιατί ένα ποσό 1.500 ευρώ δεν το βρίσκεις οποιαδήποτε στιγμή. Και δεύτερον, θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να κάνεις τζίρο 6.000, 7.000 και 8.000 ευρώ τον μήνα, άρα 300 ευρώ την ημέρα. Αν μου βρείτε μαγαζιά, μικρομάγαζα να κάνουν τέτοιο τζίρο να μου το πείτε να ανοίξω κι εγώ ένα τέτοιο».

Και ο Γ. Βαγενάς πρόσθεσε με νόημα: «Η όποια συζήτηση για το θέμα του τεκμαρτού αν ανοίξει -γιατί καμιά φορά όλα αυτά είναι και πυροτεχνήματα- θα ανοίξει του χρόνου, αφού πρώτα όμως οι συνάδελφοι θα έχουν χρεωθεί με τεράστια ποσά, τα οποία ήδη ανακοινώνονται από τους λογιστές. Η νέα διαπραγμάτευση θεωρώ ότι δεν θα αγγίξει το μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων, για τους οποίους δυστυχώς η αδικία θα μείνει. Ο τελικός στόχος είναι να φύγουμε από τη μέση! Δεν βοηθάμε, δεν χρειαζόμαστε, δεν μας θέλουν! Αν ήμασταν σε μια χώρα που ήθελε τη μικροεπιχειρηματικότητα, τότε θα είχαν ληφθεί μέτρα τύπου Ρουμανίας, εκεί όπου οι μικρές επιχειρήσεις πληρώνουν φορολογία 1%. Το ποσοστό αυτό και βοηθάει τις μικροεπιχειρήσεις να επιβιώσουν, αλλά και τις κάνει και ανταγωνιστικές».