Solidarity Days: «Φροντίζουμε τον τόπο μας»
Η πλαστική ρύπανση πλέον αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές κρίσεις. Εκτείνεται σε όλη την ελληνική ακτογραμμή, αλλά και στις θάλασσες και τους ωκεανούς παγκοσμίως και προκαλείται από τα εκατομμύρια τόνους πλαστικών που απορρίπτονται ανεξέλεγκτα κάθε χρόνο. Η κατάσταση έχει φτάσει σε σημεία άκρως ανησυχητικά, αποτελώντας μόνιμο κίνδυνο για τα οικοσυστήματα, την υγεία των θαλασσών, των προστατευόμενων ειδών που ζουν σε αυτές, αλλά και των ανθρώπων.
Στο πλαίσιο του θεσμού Solidarity Days υλοποιήθηκε μία εθελοντική δράση καταγραφής και καθαρισμού παράκτιων απορριμμάτων με διοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τη Κοιν.Σ.Επ. «Sosciety», υποστηρικτές το Ίδρυμα Λήδας Νανάς και Σπύρου Δούκα, την εταιρεία Data Consultants και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας/ Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα «Πελοπόννησος».
Η δράση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022 στην περιοχή ‘Παραλία Πατρών’ (Παναγίτσα Πατρών). Στη δράση συμμετείχαν μαθητές/τριες από το 18ο Γυμνάσιο Πάτρας, το 20ο Γυμνάσιο Πάτρας και το Πρότυπο Γυμνάσιο Πάτρας.
Στόχος της δράσης ήταν η ενημέρωση των συμμετεχόντων αναφορικά με την θαλάσσια πλαστική ρύπανση. Πιο συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία:
• να ενημερωθούν για την πορεία του πλαστικού από την παραγωγή του μέχρι την διαχείριση του ως απόρριμμα ή ανακυκλώσιμο υλικό και τις συνέπειές του στο θαλάσσιο περιβάλλον
• να καταγράψουν τα απορρίμματα της ακτής. Οι μαθητές/τριες μπήκαν στο ρόλο του/της επιστήμονα, κάνοντας καταγραφή των παράκτιων απορριμμάτων, με τη χρήση του έγκριτου πρωτόκολλου της Ευρωπαϊκής Ομάδας για την παρακολούθηση της παράκτιας ρύπανσης από απορρίμματα.
• να μελετήσουν τη διασπορά των μικροπλαστικών στην ακτή,
• να συγκεντρώσουν τα απορρίμματα που κατέγραψαν, και να τα απορρίψουν σε ειδικούς κάδους.
Στο τέλος, συζήτησαν για τη φύση των απορριμμάτων και έθεσαν τα ερωτήματά τους, βάσει της εμπειρίας που αποκόμισαν από τη δράση, τα οποία απαντήθηκαν από ειδικούς επιστήμονες.
Οι συμμετέχοντες έλαβαν ενημερωτικό υλικό για την θαλάσσια πλαστική ρύπανση, αναμνηστικά δώρα (καπελάκια) και όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας(γάντια , μάσκες).
Αποτελέσματα καταγραφής
Τα παιδιά συνέλεξαν και ταξινόμησαν 999 σκουπίδια η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν πλαστικά! Εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των κομματιών πλαστικού (167 κομμάτια πλαστικού μεταξύ 2.5 και 10 εκ). αλλά και των αποτσίγαρων που ήταν τα πιο πολλά (102), ενώ βρέθηκαν συνολικά 130 απορρίμματα που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Η κατηγορία απορριμμάτων μίας χρήσης που σχετίζονται με την κατανάλωση τροφίμων και ποτών (π.χ., μπουκάλια νερού/ αναψυκτικού, παγωτά, γιαούρτια, πατατάκια, κουτάκια μπύρας/ αναψυκτικού, συσκευασίες χυμού (tetrapack), γυάλινα μπουκάλια, καπάκια μπουκαλιών και δακτύλιοι, ποτήρια μιας χρήσης και τα καπάκια τους, καλαμάκια) συγκέντρωσε τα περισσότερα απορρίμματα που υπερβαίνουν το ⅓ του συνολικού ποσού απορριμμάτων που μελετήθηκε (348 απορρίμματα).
Χαράλαμπος Μπονάνος, Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Αχαΐας
«Σε μια εποχή όπου η κλιματική κρίση επηρεάζει τις ζωές όλων μας, αποτελεί και πρέπει να αποτελεί κυρίαρχο και βασικό μας μέλημα, η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό με τις εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα της άμεσης ανάληψης δράσεων και σχετικών πρωτοβουλιών. Ιδιαίτερα δε των νέων συμπολιτών μας, των μαθητών μας, οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα για ένα αύριο πιο πράσινο με καλύτερη ποιότητα ζωής. Με μεγάλη μας χαρά είδαμε ότι η ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας, μας στέλνει αισιόδοξα μηνύματα ότι είναι στο χέρι μας να αποτρέψουμε όλα όσα κοστίζουν στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στην καθημερινότητα όλων μας. Χαιρετίζουμε ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τη δράση «Φροντίζουμε τον τόπο μας» και δεσμευόμαστε ότι θα δίνουμε πάντοτε βροντερό και ουσιαστικό παρόν, σε καθετί προστατεύει το περιβάλλον και αφυπνίζει την οικολογική συνείδηση των συμπολιτών μας».
Δρ. Σταυρούλα Κορδέλλα, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής, SoSCIety
«Η πλαστική ρύπανση είναι μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της εποχής μας, με το θαλάσσιο περιβάλλον να πλήττεται περισσότερο. Τα πλαστικά έκαναν εφικτά τα διαστημικά ταξίδια, έσωσαν ζωές με κατασκευές όπως τα κράνη και έφεραν επανάσταση στην ιατρική με συσκευές που σώζουν ζωές όπως οι θερμοκοιτίδες. Με το πέρασμα του χρόνου όμως αποκαλύφθηκε πως τα πλαστικά, έχουν και μία σκοτεινή πλευρά. Οι ευκολίες τους οδήγησαν την ανθρωπότητα σε μια κουλτούρα μίας-χρήσης με ανυπολόγιστες επιπτώσεις. Σήμερα, τα πλαστικά μίας χρήσης αντιπροσωπεύουν το 40 % του πλαστικού που παράγεται κάθε χρόνο. Ο οργανισμός «SoSCIety» στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών αναφορικά με το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης στο θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς και σε όλες τις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μας χαροποιεί ιδιαίτερα!»
Βασιλική – Βάνα Ντζελβέ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Λήδας, Νανάς & Σπύρου Δούκα»
«Το «Ίδρυμα, Λήδας Νανάς και Σπύρου Δούκα», αντιλαμβανόμενο τις αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος συμμετέχει ενεργά και υποστηρίζει πρωτοβουλίες για την ευημερία των πολιτών. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μας χαροποιεί ιδιαίτερα καθώς το υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητάς του αποτελεί κριτικής σημασίας προτεραιότητα για την ανθρώπινη υγεία και εξέλιξη καθώς και την κοινωνική ανάπτυξη».
Ιωάννα Παπαΐωάνου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας
«Η εικόνα αναφορικά με την ρύπανση των θαλασσών από πλαστικά και μικροπλαστικά έχει φτάσει σε σημεία άκρως ανησυχητικά, αποτελώντας μόνιμο κίνδυνο για τα οικοσυστήματα, την υγεία των θαλασσών αλλά και των ανθρώπων. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των σχολείων της Αχαΐας, για το τεράστιο συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ένας από τους κύριους στόχους της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών μας, στη δράση καταγραφής των παράκτιων απορριμμάτων και στον καθαρισμό ακτής της παραλίας Πατρών, τους έδωσε τη δυνατότητα και να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν για το πρόβλημα αλλά και να δράσουν για χάρη του περιβάλλοντός τους . Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τη Κοιν.Σ.Επ. «Sosciety» που στο πλαίσιο του θεσμού «Solidarity Days», έδωσαν αυτή την ευκαιρία στους μαθητές/τριές μας».
Το ενημερωτικό υλικό που δόθηκε στους συμμετέχοντες
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News