ΣΟΨΥ Πάτρας: Εκατοντάδες τα αιτήματα για βοήθεια – Από ψυχωτική και διπολική διαταραχή πάσχουν οι περισσότεροι

Τα στοιχεία των υπηρεσιών του Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία–ΣΟΨΥ Πάτρας

ΣΟΨΥ

Συνεχώς ανεβαίνει ο αρνητικός δείκτης της ψυχικής υγείας των πολιτών. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία των υπηρεσιών του Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία–ΣΟΨΥ Πάτρας, για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Περίπου 400 άτομα, εκ των οποίων 181 ήταν παιδιά, αντιμετωπίστηκαν από την επιστημονική ομάδα του Συλλόγου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ψυχικά Πασχόντων και της υλοποίησης του Προγράμματος Παροχής Υπηρεσιών Υποστήριξης της Ψυχικής Υγείας «Κανένας Μόνος στην Πανδημία», κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, 207 άτομα έλαβαν για πρώτη φορά ψυχιατρική αξιολόγηση, ενώ πληθώρα ωφελούμενων, από τα προηγούμενα έτη, συνέχισαν να υποστηρίζονται λαμβάνοντας ψυχιατρικές υπηρεσίες.

Οσον αφορά την παιδοψυχιατρική υπηρεσία, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, 181 ανήλικοι αξιολογήθηκαν και συνέχισαν να παρακολουθούνται θεραπευτικά. Σημειώνεται ότι 40 από τα εν λόγω περιστατικά ήταν νέα αιτήματα.

Επιπλέον, διεξήχθησαν 1.496 θεραπευτικές πράξεις που αφορούσαν κυρίως την παροχή ψυχοθεραπευτικών συνεδριών βραχείας διαρκείας, καθώς και 280 συνεδρίες  συμβουλευτικής υποστήριξης. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 75 συνεδρίες εργασιακής συμβουλευτικής με στόχο την ένταξη/ επανένταξη των ατόμων στην εργασία, 82 συνεδρίες νοσηλευτικής παρέμβασης και 97 συνεδρίες εργοθεραπευτικής υποστήριξης.

Βάσει των αιτημάτων που κλήθηκε ο φορέας να διαχειριστεί και να υποστηρίξει, παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα ως προς την αναζήτηση υποστήριξης σε θέματα ψυχικής υγείας (80%) έναντι των ανδρών (20%). Επιπλέον, η ηλικιακή ομάδα 18 έως 39 ετών εμφανίζει μεγαλύτερα ποσοστά ως προς το να απευθυνθεί σε ειδικούς ψυχικής υγείας, συγκριτικά με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες (40+ έτη).
Οσον αφορά το διαγνωστικό προφίλ των ατόμων που εντάσσονται και παρακολουθούν το εν λόγω πρόγραμμα αποκατάστασης, παρατηρείται μεγαλύτερη συχνότητα ατόμων που πάσχουν από ψυχωτική διαταραχή και διπολική διαταραχή.