Σταυρόπουλος για τη σταφίδα: «Ακόμα πιέζουν τον υπουργό…»
Ο γενικός διευθυντής της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών, Μίλτος Σταυρόπουλος, πέταξε το γάντι, διακριτικά αλλά ευθέως, στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά.
Με βήματα σημειωτόν βαδίζει η αποκατάσταση της «ανοιχτής πληγής» με τη σταφίδα, οπότε και οι επόμενοι μήνες θα είναι «ζόρικοι» για όλους τους εμπλεκόμενους με το προϊόν. Το πρόβλημα παραμένει ακόμα σοβαρό, όπως εξηγεί στην «Π» ο γενικός διευθυντής της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών, Μίλτος Σταυρόπουλος, πετώντας το γάντι, διακριτικά αλλά ευθέως, στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά.
Αφορμή η ομολογία του υπουργού, στη Βουλή, ότι η υλοποίηση της δέσμευσης του προκατόχου του, για απορρόφηση των αποθεμάτων σταφίδας της σοδειάς του 2020, δεν είναι ρεαλιστική, άρα δεν μπορεί να υλοποιηθεί!
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, και οι παραγωγοί και η ΠΕΣ και όλοι μπαίνουν ξανά σε καθεστώς κόκκινου συναγερμού, παρότι ο υπουργός εξήγγειλε πως για τους σταφιδοπαραγωγούς υπάρχει πρόβλεψη ν’ αποζημιωθούν για την απώλεια εισοδήματος το 2021.
Ο κ. Σταυρόπουλος ήταν κατηγορηματικός στις επισημάνσεις του στην «Π»:
-«Είμαστε σε στάσιμη κατάσταση. Αυτό που ζητούσαμε, θυμίζω, και στα συλλαλητήρια και στις συναντήσεις μας με τους υπουργούς, ήταν η Πολιτεία να στηρίξει τον παραγωγό και να απορροφήσει το απόθεμα.
Ο νέος υπουργός κατανόησε το θέμα και δεσμεύτηκε πως θα κάνει ό,τι μπορεί. Η στήριξη του παραγωγού από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα, γιατί αυτό δεν περνάει στην αγορά του εξωτερικού. Σε 4-5 μήνες, λοιπόν, που θα ξεκινήσει η διαδικασία της νέας σοδειάς, θα είμαστε σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι γιατί θα πιέζεται αφόρητα η αγορά».
-«Ο υπουργός έχει αντιληφθεί ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η απορρόφηση του περσινού αποθέματος, αυτό προκαλεί τη συνεχιζόμενη κατάρρευση, αλλά κάποιοι γνωστοί-άγνωστοι, εξακολουθούν να μην τον αφήνουν να δώσει λύση. Εχουν συμφέροντα να παίρνουν το προϊόν πολύ χαμηλά και τον πιέζουν… Δεν έχει, όμως, το άλλοθι του προηγούμενου, ξέρει ότι συνέβη η κατάρρευση, γνωρίζει τι προκάλεσε την πτώση των τιμών, ξέρει και τι θα προκληθεί αν δεν απορροφηθεί το απόθεμα».
-«Η διαδικασία της απορρόφησης έχει ξεκινήσει, βάσει απόφασης του προηγούμενου υπουργού, αλλά έχει πολύ μικρή δυναμική ως τώρα. Ελπίζω ότι η Πολιτεία να σεβαστεί τη δική της απόφαση και θα προχωρήσει τη διαδικασία. Ηδη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία απορρόφησης των αποθεμάτων και υπάρχουν συμβόλαια με ιδιωτικές εταιρείες απόσταξης, παρότι η Πολιτεία δεν τακτοποιεί τις υποχρεώσεις της».
-«Μόνο αν περάσει μήνυμα στην αγορά ότι δεν υπάρχει απόθεμα, θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, σε κάθε επίπεδο. Μόνο έτσι θα πάψει η σπέκουλα και οι τιμές θ’ αρχίσουν να ανεβαίνουν πάλι σε κανονικά επίπεδα. Αν δεν φύγει από τη μέση η πληγή του αποθέματος, όσο και να βοηθηθεί ο παραγωγός, δεν θα γίνει τίποτα.
Αρα, η λύση έχει δύο μέρη: στήριξη στον παραγωγό και, κυρίως, απορρόφηση του αποθέματος. Το υπουργείο ξέρει πλέον τι να κάνει. Ελπίζω να μην κάνει πάλι πισωγύρισμα».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News