Σταύρος Αυγουστίδης στην «Π»: «Ασπίδα για τον ελληνισμό η ενότητα»

Ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα μιλά στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» για τη συνεργασία με την Ελλάδα και τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Σταύρος Αυγουστίδης στην «Π»: «Ασπίδα για τον ελληνισμό η ενότητα» Ο γράφων με τον Σταύρο Αυγουστίδη στο μνημείο πεσόντων στην Κερύνεια Αιγιάλειας

«Οι Ελλαδίτες αδερφοί μας, αποτελούσαν και θα αποτελούν για πάντα το στήριγμά μας. Κάποιοι θυσίασαν τα νιάτα τους και τη ζωή τους για να απελευθερωθεί η Κύπρος από τον ξένο ζυγό».

Δεν θα μπορούσε να στείλει καλύτερο μήνυμα προς όλους τους Ελληνες ο Σταύρος Αυγουστίδης. Ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα βρέθηκε το σαββατοκύριακο στην περιοχή μας, μετέχοντας σε εκδηλώσεις μνήμης για τον ελληνοκυπριακό αγώνα για την ελευθερία, αλλά και για την αναβίωση της αδελφοποίησης των Δήμων Κερύνειας και Αιγιάλειας. Η συνάντησή μας έγινε μάλιστα στην κοινότητα της Κερύνειας, λίγο έξω από το Αίγιο, από το σημείο δηλαδή από όπου ξεκίνησαν το ταξίδι τους οι αχαιοί ήρωες του Τρωικού πολέμου Κηφέας και Πράξανδρος για να φτάσουν στην Κύπρο και να ιδρύσουν την εκεί αποικία της (κατεχόμενης στις μέρες μας) Κερύνειας.

«Οι Αχαιοί άφησαν το στίγμα τους στο νησί μας, τόσο στα αρχαία χρόνια, όσο και στην εποχή μας» δήλωσε ο Σταύρος Αυγουστίδης, με τον οποίον είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις σημερινές προκλήσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με την επιθετικότητα της Τουρκίας, αλλά και με την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με πρόσφατα παραδείγματα την ένταση στη Λωρίδα της Γάζας και τον πόλεμο των 12 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

«Στη Μέση Ανατολή έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε ντόμιμο, επηρεάζοντας και την Κύπρο»

«Ο ελληνισμός δέχεται πιέσεις. Ζούμε σε ένα απρόβλεπτο κι ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον» δήλωσε ο Κύπριος πρέσβης, για να προσθέσει, όμως, την αισιοδοξία του για το παρόν και το μέλλον: «Η ενότητα του ελληνισμού αποτελεί το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Αυτή ακριβώς η ενότητα θα μας επιτρέψει να επιβιώσουμε, να έχουμε από κοινού έναν ρόλο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας και να διατηρήσουμε τις συμμαχίες μας με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και με τους φίλους μας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν σοβαρό πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία ο ρόλος που έχουμε, εμπνέει εμπιστοσύνη και σε άλλες χώρες, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και στη Μέση Ανατολή. Η συνεργασία των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου είναι συνεχής. Είμαστε σε απευθείας επαφή με την Ελλάδα, μέσα από τη συνεργασία των υπουργείων και φυσικά της ανώτατης πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Η συνεργασία μας, δεν αφορά μόνο την ασφάλεια, αλλά εξαπλώνεται και στην εκπαίδευση, στους φοιτητές, στην καινοτομία, στην ενέργεια, στον τουρισμό και σε άλλους τομείς. Φέτος θα πραγματοποιηθεί και η 3η Διακυβερνητική Συνάντηση Κύπρου και Ελλάδας και θα έχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε. Η συνεργασία μας είναι ζώσα και σε επίπεδο αυτοδιοικήσεων με την αδελφοποίηση δήμων, αλλά και με την παρουσία πολλών φοιτητών στα ελλαδίτικα Πανεπιστήμια».

Στη συνέχεια η κουβέντα μας, περιστράφηκε γύρω από την επιθετικότητα της Τουρκίας και στα θέματα που εγείρει η γειτονική μας χώρα τόσο στο Αιγαίο (ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο κ.λπ.), όσο και στην ανατολική Μεσόγειο (ΑΟΖ, αξιοποίηση ενεργειακών πόρων, υποθαλάσσιου πλούτου κ.λπ.). «Η κατάσταση είναι περίπλοκη. Ιστορικά ασκείται πίεση στον ελληνισμό από την Τουρκία. Εμείς, ως Κύπριοι και βλέποντας το βόρειο τμήμα του νησιού μας να είναι κατεχόμενο από το 1974, βιώνουμε καθημερινά αυτήν την πίεση. Η ασπίδα του ελληνισμού, όμως, σε όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει, είναι το διεθνές δίκαιο. Με βάση αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Παραμένουμε αποφασισμένοι και δεν κάνουμε πίσω σε αυτά που είναι δικά μας. Αλλωστε, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις για όλα τα θέματα και στο τέλος θα γίνει αυτό που επιβάλλουν οι διεθνείς συνθήκες και κανόνες».

Αναφορικά με τη σημερινή συγκυρία στη Μέση Ανατολή, ο Σταύρος Αυγουστίδης δήλωσε τα εξής: «Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, αλλά και με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δημιούργησε σοβαρό θέμα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Εχει διαμορφωθεί μια κατάσταση στην οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξελιχθεί σε ντόμιμο, το οποίο μοιραία θα επηρεάσει και την Κύπρο. Ολα όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα είχαν επιπτώσεις στο νησί μας, τόσο στον τουρισμό, όσο και στην οικονομία γενικότερα. Είναι λογικό να υπάρχει μια ανησυχία από τους πολίτες, από τους επισκέπτες και από τις επιχειρήσεις, όμως ευτυχώς υπήρξε κατάπαυση του πυρός».

«Η Τουρκία ασκεί ιστορικά πίεση στον ελληνισμό. Το διεθνές δίκαιο, όμως, δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις…»

Στη συνέχεια, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα διαβάθμισε και ιεράρχησε στην «Π» με σειρά κρισιμότητας και σπουδαιότητας και τις τρεις μεγάλες προκλήσεις της μεγαλονήσου για τους επόμενους μήνες. «Η πρώτη πρόκληση αφορά την Τουρκία. Και δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα από όλα όσα ήδη έχουμε πει. Η δεύτερη πρόκληση για την Κύπρο, αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα γενικότερα, έχει σχέση με τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία. Και η τρίτη πρόκληση για το νησί μας αφορά την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την 1η Ιανουαρίου 2026 και για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Θα επιδιώξουμε την περαιτέρω γεφύρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Μέση Ανατολή και θα προωθήσουμε σχέδια επάνω σε θέματα ασφαλείας, για το μεταναστευτικό, αλλά και για την ανταγωνιστικότητα μετά και τα νέα δεδομένα που έχουν επιφέρει οι αλλαγές στους δασμούς από τις ΗΠΑ. Ολο αυτό το σκηνικό θα επηρεάσει οικονομικά και πολιτικά την Ευρώπη και θα πρέπει ως Ενωση να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις».

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα και για τις αμερικανοκυπριακές σχέσεις μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρεία των ΗΠΑ. «Η αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ δεν είναι τωρινή. Μπορούμε να πούμε ότι ξεκίνησε και κατά το διάστημα της πρώτης θητείας του προέδρου Τραμπ. Εχουμε εξαιρετική συνεργασία με τους φίλους μας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και επιδιώκουμε ως κυπριακός ελληνισμός, αυτή η συνεργασία και η φιλία να γίνουν ακόμη ισχυρότερες. Είδαμε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και κατά την περίοδο διακυβέρνησης Μπάιντεν κι αυτό το ενδιαφέρον συνεχίζεται και τώρα στη δεύτερη θητεία Τραμπ. Σημασία δεν έχει, λοιπόν, τόσο το ποιος διοικεί στις ΗΠΑ, όσο το να αναπτύσσονται συνεχώς οι σχέσεις των δυο χωρών και να δείχνουμε στους φίλους μας ότι είμαστε ένας πυλώνας ασφάλειας, εμπιστοσύνης και σταθερότητας στην περιοχή και ότι μέσα από τη συνεργασία μας, θα επωφεληθούν και οι δυο πλευρές».

Ο Σταύρος Αυγουστίδης υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει σύντομα στα μέρη μας κι ευχαρίστησε αιγιώτες και πατρινούς για την αγάπη που έδειξαν κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Αχαΐα. «Αποχωρώ γεμάτος όμορφα συναισθήματα, αγάπη και αλληλεγγύη κι αυτό θα το μεταφέρω σε όλους τους Κυπρίους» σχολίασε ο Κύπριος πρέσβης.

ΤΟ WHO IS WHO

– Ο Σταύρος Αυγουστίδης ανέλαβε καθήκοντα πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα στις 2 Οκτωβρίου 2023.

– Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1972 και είναι γιος του αντιστράτηγου εα Λουκή Αυγουστίδη.

– Διορίστηκε στη Διπλωματική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1998 κι έκτοτε έχει υπηρετήσει σε Διπλωματικές Αποστολές, αλλά και στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, εκπροσωπώντας την Κύπρο σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

– Εχει υπηρετήσει ως πρέσβης στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας (2019-2023), στη Σόφια (2014-2018), γενικός πρόξενος στο Τορόντο (2009-2011), επιτετραμμένος a.i. στη Σόφια (2006-2009), πρόξενος στην Αθήνα (2002-2006) και ως σύμβουλος Πρεσβείας στη Δαμασκό (1999-2002).