Στερεύουν οι πηγές στην Αχαΐα – Ορατές οι επιπτώσεις της λειψυδρίας στο φράγμα Πείρου – Παραπείρου ΦΩΤΟ

Το πρόβλημα της λειψυδρίας έχει αρχίσει να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις και στην Αχαΐα. Στο φράγμα Πείρου-Παραπείρου είναι ορατή η πτώση της στάθμης του νερού κατά 4-5 μέτρα

ΑΚΡΙΒΗ ΧΑΡΑΡΗ

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, οι ειδικοί έλεγαν ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας θα ταλαιπωρήσει σε μερικές δεκαετίες τη χώρα μας και αρκετές περιοχές θα κινδυνεύσουν με ξηρασία.

Δυστυχώς, η παραπάνω πρόβλεψη εξελίσσεται σε μια οδυνηρή πραγματικότητα, με την Αχαΐα να αντιμετωπίζει ήδη τεράστιο πρόβλημα. Από τον Δήμο Αιγιάλειας μέχρι τον Δήμο Καλαβρύτων και ειδικά την Κλειτορία, εκεί όπου «στεγνώνουν» οι πηγές του Αροάνιου ποταμού και από τον Δήμο Πατρέων (αρκεί να βρεθεί κανείς στην κοινότητα της Καλλιθέας για να διαπιστώσει την απόγνωση των κατοίκων) έως τους Δήμους Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας, το πρόβλημα έχει αρχίσει να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Αφορμή για να απευθυνθούμε στους υπευθύνους της εγκατάστασης του φράγματος Πείρου-Παραπείρου, αποτελούν οι εικόνες που κυκλοφορούν με τη στάθμη του νερού να πέφτει αρκετά χαμηλά (είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι έχει αναδυθεί και πάλι το βυθισμένο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων). Κι αν κάποιοι σπεύσουν να πουν ότι το φαινόμενο οφείλεται στο ότι διανύουμε το «πικ» του καλοκαιριού και είναι επόμενο λόγω της ζέστης και των κλιματολογικών συνθηκών, οι παλιότεροι κάτοικοι από τα χωριά του Ερυμάνθου που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα, προβλέπουν με νόημα ότι: «Αν δεν υπάρξουν χιόνια και βροχές τον χειμώνα, το καλοκαίρι του 2025 θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα και στην ύδρευση και στην άρδευση».

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΚΡΙΒΗ ΧΑΡΑΡΗ

Η σχετική ερώτηση έγινε άμεσα στην προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Ακριβή Χάραρη (η ΕΥΔΕ είναι η επιβλέπουσα αρχή της εγκατάστασης του φράγματος), με την ίδια να εμφανίζεται πάντως, για την ώρα, καθησυχαστική. «Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι. Δεν μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις της στάθμης του νερού αυτής της περιόδου με την περίοδο του χειμώνα. Η εγκατάσταση διαθέτει τρεις υδροληψίες. Δεν έχουμε βάλει σε λειτουργία τις υψηλές υδροληψίες. Με λίγα λόγια, το φράγμα δεν δουλεύει στα κόκκινά του» εξήγησε η Ακριβή Χάραρη, η οποία, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι καθημερινά αξιολογούνται όλα τα δεδομένα, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι εδώ.

Παράλληλα, η προϊσταμένη της ΕΥΔΕ, αφού σχολίασε αρνητικά και σχετική ανακοίνωση της «Ωρας Πατρών» για το φράγμα, πρόσθεσε και δυο ακόμη παράγοντες στην «εξίσωση». Ο πρώτος έχει να κάνει με την ανάγκη δημιουργίας φορέα διαχείρισης του φράγματος Πείρου-Παραπείρου και ο δεύτερος με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Δήμων σε σχέση με την εξοικονόμηση του νερού. «Πιστεύω ότι ο φορέας θα έδινε πολλές λύσεις σε πολλά επίπεδα στην περιοχή μας», σχολίασε η Ακριβή Χάραρη και πρόσθεσε, παράλληλα, ότι: «Επιβάλλεται να γίνεται μεγαλύτερη οικονομία από όλους και κυρίως από τα γύρω χωριά. Αυτό θα συμβεί μόνο μέσα από τη συνεργασία με τους δήμους που πρέπει να προβούν σε σχετικές ενημερώσεις στους δημότες τους. Είναι απαραίτητο να εξοικονομούμε νερό ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Ενοπλη ληστεία στα ΕΛΤΑ Βραχνεΐκων, πού συνελήφθη ο δράστης

Μέση Ανατολή: Ετοιμη να χτυπήσει η Τεχεράνη το Ισραήλ, το χρονοδιάγραμμα, έκτακτη σύσκεψη στο Λευκό Οίκο

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία σήμερα, πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες, η πρόγνωση

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου: Κρίσιμες ώρες για τον 11χρονο από το Λεσίνι Μεσολογγίου

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τελικός για Καραλή, πρεμιέρα για Στεφανίδη – Το πρόγραμμα για την Ελλάδα σήμερα

ΗΠΑ: Η Χάρις φέρεται να προηγείται του Τραμπ, τι δείχνει δημοσκόπηση του δικτύου CBS