Στη Ρωσία ο Λ. Χρυσανθόπουλος – Το πρώτο μέρος του οδοιπορικού του πρέσβη στην Αγία Πετρούπολη ΦΩΤΟ

Επίσκεψη στο νεκροταφείο Πισκαρέφσκι και πολιτική συζήτηση

Χρυσανθόπουλο

Ενα γεμάτο διήμερο είχε η αντιπροσωπεία των τριών επώνυμων Ελλήνων, με έναν αιγιώτη ανάμεσά τους, που βρίσκονται από την Παρασκευή τα μεσάνυχτα στην Αγία Πετρούπολη.

Ο πρέσβης επί τιμή Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος έγινε ο πρώτος «τέως» Ελληνας πρέσβης που επισκέφτηκε επίσημα ρωσικό έδαφος, σε μια τόσο ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο!

Μαζί του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρώην υπουργός και επικεφαλής του «Δημοκρατικού Κινήματος Εθνικής Απελευθέρωσης», και ο Κώστας Καραΐσκος, επικεφαλής της παράταξης «Σπάρτακος» και δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής. Βρίσκονται εκεί μετά από επίσημη πρόσκληση της περιφερειακής κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης, για να μιλήσουν σε ανοικτή εκδήλωση στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων του ιστορικού Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου, πρώτο παρτιζάνου του αντιναζιστικού-αντιφασιστικού μετώπου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Σάββατο η Ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το νεκροταφείο Πισκαρέφσκι και κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο. Εκεί είναι θαμμένοι 1.500.000 πολίτες και ρώσοι στρατιώτες που έχασαν την ζωή τους στη διάρκεια της πολιορκίας του Λένινγκραντ από τους Γερμανούς μεταξύ 1941-1944. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών σχέσεων της Αγίας Πετρούπολης Σεργκέι Μαρκόφ ήταν παρών στην τελετή και υπενθύμισε στους τρεις καλεσμένους ότι στην πολιορκία μαζί με τους Γερμανούς συμμετείχαν Φινλανδοί, Βέλγοι, Γάλλοι στρατιώτες αλλά όχι Ελληνες. Ο κ. Λαφαζάνης του είπε ότι οι Ελληνες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις με τα Γερμανικά στρατεύματα.

Στο γεύμα εργασίας που επακολούθησε, ο κ. Μαρκόφ εξέφρασε την ευχαρίστηση του από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας των τριών Ελλήνων στην Αγία Πετρούπολη, επίσκεψη η οποία δείχνει, όπως είπε, ότι υπάρχουν Ελληνες που δεν συμφωνούν με την γραμμή που ακολουθείται από το ΝΑΤΟ και τα μέλη του. Οι τρεις Ελληνες υποστήριξαν ότι μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού δεν υποστηρίζει την πολιτική της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας, και κυρίως την μεταφορά όπλων στην Ουκρανία.

Τα μηνύματα που είπαν οι Π. Λαφαζάνης, Λ. Χρυσανθόπουλος και Κ. Καραϊσκος ότι είχαν από Ελληνίδες και Ελληνες ήταν να μεταφέρουν στην ρωσική πλευρά την αντίθεση τους στην πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την Ρωσία.

Ο κ. Μαρκόφ ανέφερε όμως για ένα δυσάρεστο γεγονός στους συνομιλητές του: είχε ετοιμασθεί στην Αγία Πετρούπολη ένα άγαλμα για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης που θα δωρίζονταν στην Ενωση αξιωματικών του Πόντου για να τοποθετηθεί στην Θεσσαλονίκη, ο δε Δήμος Θεσσαλονίκης είχε λάβει σχετική απόφαση για την τοποθέτηση του.

Το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τον Ρώσο πολιτικό, σταμάτησε τη διαδικασία τον Μάιο, προφανώς λόγω Ουκρανίας, κάτι που προκάλεσε τη λύπη της ρωσικής πλευράς γιατί το άγαλμα αντιπροσωπεύει τη συμβολή Ρώσων στρατιωτικών στην Ελληνική επανάσταση.

Ο κ. Μαρκόφ είπε ότι θα μεταφέρει τα αποτελέσματα της επίσκεψης των τριών Ελλήνων στο Ρωσικό ΥΠΕΞ στη Μόσχα.

Οι τρεις πολιτικοί και διπλωμάτες από την Ελλάδα πέταξαν το πρωί της Παρασκευής από Αθήνα για Ελσίνκι. Και ξεκίνησαν από το Ελσίνκι οδικώς για Αγία Πετρούπολη το απόγευμα. Στα σύνορα υπήρχαν τεράστιες ουρές. Στην φινλαδική πλευρά ο κ. Χρυσανθόπουλος αποκάλυψε ότι περίμεναν σε αναμονή σχεδόν δύο ώρες και τελικά πέρασαν από τη λωρίδα που ήταν για την ΕΕ.

Στη ρωσική πλευρά των συνόρων περίμεναν άλλες δύο ώρες γιατί οι Ρώσοι είχαν λάβει τρομερά μέτρα ασφαλείας επειδή φοβούνται ουκρανικά τρομοκρατικά χτυπήματα μέσα στην Ρωσία. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι τρεις άνδρες ελέγχτηκε 6 φορές από διαφορετικούς ελεγκτές κυρίως στην μηχανή!!! Και άλλες τόσες φορές έλεγξαν τα διαβατήριά τους.

Χρυσανθόπουλο