Στη Βουλή την Παρασκευή η σύμβαση για την αγορά 7 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών

Το σχέδιο σύμβασης για την προμήθεια επτά καναδικών πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου «DHC-515», ύψους 361 εκ. ευρώ, κατατέθηκε προς έγκριση στη Βουλή.

Βουλή

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, στο πλαίσιο της έγκαιρης προετοιμασίας για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο, βρέθηκε σήμερα στη Ζάκυνθο, με στόχο τη θωράκιση της περιοχής από τις πυρκαγιές.

Στη διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψης του υφυπουργού στη Ζάκυνθο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Σε αυτή συμμετείχαν ο βουλευτής Διονύσιος Ακτύπης, ο δήμαρχος Γιώργος Στασινόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Καποδίστριας, εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας.

«Έχουμε ένα πρόγραμμα 2,2 δισ., το “Αιγίς” που περιλαμβάνει 39 υποπρογράμματα. Τα δύο από αυτά έχουν ήδη υπογραφεί και την Παρασκευή στη Βουλή θα περάσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα που αφορά στην απόκτηση 7 επιπλέον αεροσκαφών καναντέρ και στη συνέχεια θα πάμε για υπογραφή με την εταιρεία και με την καναδική κυβέρνηση, ώστε να είμαστε από τους πρώτους που θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε αυτό το νέο αεροσκάφος.

Τα 2 από τα 7 θα πληρωθούν απευθείας από την ΕΕ και τα υπόλοιπα χρήματα θα αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ» ανέφερε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ στην συνέχεια συμπλήρωσε ότι «”τρέχουν” άλλα 37 προγράμματα που εντός των ημερών, σταδιακά, αρχίζουν να υπογράφονται. Αφορούν σε 1.800 οχήματα για την Πυροσβεστική. Τα πρώτα 400 θα υπογραφούν σύντομα, εντός του μήνα. Ακολουθούν μηχανήματα έργου και μηχανήματα μετακινήσεων προσωπικού, που θα πάρουν και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι περίπου 800 μηχανήματα έργου, που θα μας βοηθήσουν, πρώτα από όλα κατά τη φάση της πρόληψης, να καθαρίσουμε περιοχές, αλλά και κατά τη φάση της καταστολής».

Ακόμα, ο κ. Τουρνάς επεσήμανε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι «φέτος έχουν εγκριθεί 200 εκατ. με το πρόγραμμα “Antinero” που καταλαμβάνει όλη την Ελλάδα. Δίνουμε έμφαση, κυρίως, σε περιαστικές περιοχές, σε διάνοιξη κάποιων δρόμων για προσέγγιση στα αντιπυρικά οικοσυστήματα, σε αντιπυρικές ζώνες και γενικά σε ό,τι χρειάζεται να γίνει σε πρώτη φάση, γιατί είναι ένα τεράστιο πρόγραμμα που ξεκίνησε πρόπερσι. Έχουν δαπανηθεί περίπου 150 εκατ. ευρώ, άλλα 200 εκατ. θα δοθούν φέτος και θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Γίνεται με την φροντίδα των δασικών μας, σε συνεργασία με τις πυροσβεστικές μας υπηρεσίες που καθορίζουν ποιες είναι αυτές οι περιοχές, κυρίως στις μεικτές ζώνες, εκεί που έχουμε δασικά και οικισμούς και αντιμετωπίζονται με τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Στόχος μας είναι οι πλέον τρωτές και ευαίσθητες περιοχές, εκεί όπου ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα για την ανθρώπινη ζωή λόγω πυρκαγιάς. Εκεί δίνουμε προτεραιότητα.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των δήμων, πέρυσι ήταν στα 25 εκατ. και φέτος θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ. Ήδη έχει γίνει η πρώτη κατανομή και έχουμε συμφωνήσει ότι εντός του μήνα θα εκταμιευτούν για να ξεκινήσουν οι εργασίες που έχουν δρομολογηθεί. Εκείνο που χρειάζεται είναι τους πόρους που καταφέρνουμε να αντλήσουμε να τους αξιοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν, για να μπούμε στην αντιπυρική λίγο καλύτερα προετοιμασμένοι. Προχωράμε με τους προληπτικούς καθαρισμούς και ζητάμε να ετοιμάσουμε ένα καλύτερο σχέδιο από ό,τι πέρυσι. Όσον αφορά τις δικές μας τις δυνάμεις, που θα πρέπει να είναι με ένα νέο σχέδιο, με μία νέα ανάπτυξη των περιπολικών μας, θα είμαστε όλοι έξω από την έναρξη της αντιπυρικής.

Οι διοικητές μας θα είναι έξω έγκαιρα και ανάλογα με τον δείκτη θα ξεκινάμε νωρίτερα ώστε να είμαστε πιο κοντά στη φωτιά κατά την έναρξή της, για να είμαστε και πιο αποτελεσματικοί. Χρειάζεται να κινηθούμε στα σημεία που θα έχουμε καλύτερη εποπτεία, καλύτερη παρέμβαση και καλύτερη προειδοποίηση».

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην ενίσχυση των ομάδων της ΕΜΟΔΕ στην περιοχή, ανακοινώνοντας ότι «ενισχύουμε τους δασοκομάντο και τις μονάδες των ΕΜΟΔΕ. Φτιάχνουμε μία στην Κέρκυρα και μία στην Κεφαλονιά. Με τα ελικόπτερα που θα βρίσκονται στις περιοχές θα μετακινούμε τους δασοκομάντο, μία ομάδα 12 ατόμων και στη συνέχεια αυτά θα παίρνουν νερό και θα ρίχνουν στη φωτιά. Έτσι θα μπορέσουμε να είμαστε έγκαιροι σε πρώτο χρόνο. Θα υπάρχει μία μονάδα που θα καλύπτει και τα τρία νησιά. Έχουμε βέβαια και απέναντι, από τον Άραξο μια αντίστοιχη μονάδα με 2 ελικόπτερα που θα μπορούν να έρχονται και να επεμβαίνουν άμεσα. Οι μονάδες ΕΜΟΔΕ από 6 γίνονται φέτος 16 σε όλη την επικράτεια».

Τέλος, ο κ. Τουρνάς έκανε ειδική αναφορά στο νέο ποινικό κώδικα. «Αυστηροποιήσαμε το πλαίσιο» ανέφερε και επισήμανε ότι «τροποποιούνται αυτή τη στιγμή και οι πυροσβεστικές διατάξεις όσον αφορά την πυροπροστασία και θα πρέπει όλοι να ενημερωθούν ότι πλέον οι ποινές θα είναι τόσο αυστηρές που θα είναι καταστροφικές για τον εμπρηστή, είτε από δόλο είτε από αμέλεια. Ξεκινούν από 10 χρόνια και από 50.000 ευρώ. Ήδη ισχυροποιήσαμε και την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Πέραν από το πλαίσιο χρειαζόμαστε και τον μηχανισμό για να προλαβαίνουμε τους εμπρηστές. Έχουμε κάνει πολλές συλλήψεις. Καθημερινά, και τώρα που μιλάμε, γίνονται συλλήψεις».

Ο δήμαρχος Γιώργος Στασινόπουλος, αναφέρθηκε στο Ναυάγιο και στην αναγκαιότητα ύπαρξης δρόμου διαφυγής. Αναλυτικά ανέφερε στον υφυπουργό ότι «έχουμε το θέμα του Ναυαγίου που πρέπει να λυθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία και θέλουμε να διαχειριστούμε το Ναυάγιο που αποτελεί τοπόσημο. Έχουμε τη γνώση, τις υπηρεσίες και τη στελέχωση για να το διαχειριστούμε. Πατάμε στα πόδια μας και θέλουμε να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο ψηλά για την ασφάλεια των τουριστών, για την ασφάλεια της Ζακύνθου και για την ασφάλεια της υποδομής μας. Κανένα άλλο τουριστικό σημείο στην Ελλάδα δεν το διαχειρίζονται άλλοι πέρα από τους τοπικούς. Πρέπει να φτιαχτεί και ένας δρόμος διαφυγής, για να μην κλείνει το Ναυάγιο και να μην διαμαρτύρονται οι τουρίστες».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Κωνσταντίνος Καποδίστριας, έθεσε στον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, την ανάγκη δημιουργίας Ειδικής Μονάδας Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) στην Ζάκυνθο.