Στην Πάτρα η ειδική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Μαίη Ζαννή: “Γυναίκες στη Βουλή μας έχουνε πει για τα σεξιστικά σχόλια που ακούνε”
Η Πρόεδρος της Women Act μιλάει στην «Π» για τις γυναίκες και την εμπλοκή τους στις θέσεις ηγεσίας – Στην Πάτρα και η υφυπουργός υγείας Ζωή Ράπτη
Στο βιογραφικό της Μαίης Ζαννή μπορείς να σταθείς για αρκετή ώρα. Πολιτικός επιστήμονας εργάζεται ως ειδική σύμβουλος στη γενική γραμματεία Πρωθυπουργού. Με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες έχει κάνει πρακτική εξάσκηση στη Βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στην UNESCΟ στο Παρίσι και στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Εχει εργαστεί επί σειρά ετών σε διοικητικές θέσεις στα υπουργεία Εξωτερικών & Δικαιοσύνης και έχει υπάρξει αναπληρώτρια γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης της Νέας Δημοκρατίας. Από τότε είναι αναπληρώτρια γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας.
Παράλληλά με όλα αυτά είναι πρόεδρος και συνιδρύτρια της Women Act, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με σκοπό την ενδυνάμωση γυναικών σε θέσεις ηγεσίας στη δημόσια σφαίρα. Η κ. Ζαννή, μια γυναίκα ηγέτιδα με ευγένεια και θετική ενέργεια, σήμερα βρίσκεται στην Πάτρα για τα εγκαίνια της εναρκτήριας εκδήλωσης της Women Αct στην περιοχή. Οι γυναίκες ηγέτιδες στη δημόσια σφαίρα ήταν και το θέμα της συζήτησής μας για την «Π»…
H Women Act για πρώτη φορά στην Πάτρα…
Είμαστε χαρούμενες που είμαστε καλεσμένες της ambassador (πρέσβης) Αχαΐας, Χριστίνας Αλεξοπούλου. Πρόκειται για την εναρκτήριά μας εκδήλωση, η οποία λόγω της κατάστασης με τον covid θα γίνει με προεπιλεγμένες γυναίκες, οι οποίες έχουν σχέση με τη δημόσια σφαίρα. Αυτός είναι και ο σκοπός της Women Act που δημιουργήθηκε το 2017 στην Αθήνα από 8 συνιδρύτριες. Θα συνεχίσουμε και σε άλλες πόλεις με τα απεριτίφ μας που είναι αρκετά γνωστά για τη δράση δικτύωσης. Για παράδειγμα, το βράδυ της Τετάρτης στην Αθήνα είχαμε καλεσμένο σε μια συζήτηση τον πρέσβη της Αυστραλίας και την υφυπουργό Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα. Θεωρούμε ότι δεν είναι μόνο γυναικείο το ζήτημα της έμφυλης ισότητας και της ενδυνάμωσης της ηγεσίας των γυναικών.
Από τις σουφραζέτες μέχρι τις σύγχρονες φεμινίστριες οι γυναίκες έχουν αγωνιστεί σκληρά σε κάθε χώρα για να κατέχουν αξιώματα. Γιατί εξακολουθεί να είναι ζήτημα το 2021;
Ο λόγος που αναφερόμαστε στη Woman Αct στη δημόσια σφαίρα και όχι απλά στην πολιτική είναι γιατί θεωρούμε ότι μία γυναίκα επιχειρηματίας ή εθελόντρια για παράδειγμα είναι και αυτή ηγέτιδα. Στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουμε 19 γυναίκες δημάρχους στους 332 δήμους το ίδιο συμβαίνει και στη Βουλή. Γυναίκες που έχουν όλα τα φόντα δεν καταφέρνουν να κατακτήσουν τις θέσεις αυτές. Εχει σαφώς να κάνει με την έλλειψη υποστηρικτικού πλαισίου αλλά και των κοινωνικών στερεοτύπων τα οποία βλέπουμε όταν μιλάμε για γυναίκες και ηγεσία. Μιλάμε πάντα για τα ανδρικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν. Γυναίκες που είναι στη Βουλή πολύ συχνά, μας έχουν πει για τα σεξιστικά που ακούνε. Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…
Οι έρευνες λένε πως γυναίκεςπου εκπροσωπούνται από γυναίκα ενδιαφέρονται περισσότερο για την πολιτική…
Εγώ είμαι πολιτική αναλύτρια και είχα την τιμή να δουλέψω σε υπουργεία και σε πολιτικά κόμματα και είδα ότι η τριβή όντως το κάνει αυτό. Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη. Ας αναλογιστούμε όμως πόσες γυναίκες εκλεγμένες ξέρουμε σε δημοτικά συμβούλια, αλλά δεν τις βλέπουμε να προχωράνε και να γίνονται δήμαρχοι. Σε μια κοινωνία που οι γυναίκες βρίσκονται στα ανώτατα αξιώματα βλέπουμε ότι και τα μικρά κορίτσια ονειρεύονται να γίνουν πρωθυπουργοί όταν μεγαλώσουν. Το είδαμε με την Μάργκαρετ Θάτσερ το βλέπουμε με την Καμάλα Χάρις. Η γενιά των παιδιών μας δεν θα θυμάται ότι δεν είχαμε ποτέ γυναίκα πρόεδρο γιατί θα έχει μεγαλώσει με γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πολλοί θα πουν πως η δική σας ενασχόληση με την πολιτική έχει να κάνει και με την οικογένειά σας (εγγονή του Δηµητρίου Ράλλη αδελφού του Γεωργίου, του τέως πρωθυπουργού)…
Με έχει επηρεάσει το γεγονός ότι κατάγομαι από πολιτική οικογένεια και είχαμε και πρωθυπουργούς στην οικογένειά της μητέρας μου. Ωστόσο είμαι η πρώτη γυναίκα η οποία ασχολήθηκε. Υπάρχει αυτή η ισορροπία του αν τιμάς την καταγωγή σου ή όχι…
Δεν είναι εύκολο για όλες τις γυναίκες, όπως έχετε πει και εσείς, με υποχρεώσεις στο σπίτι και στη δουλειά να ασχοληθούν με τη δημόσια σφαίρα ή έστω να μάθουν για τις δυνατότητές τους…
Το βλέπεις στα μικρά και στα μεγάλα της καθημερινότητας. Η οκτάχρονη κόρη μου θα έρθει μαζί μου στην Πάτρα. Είναι σημαντικό να βλέπει τη μητέρα της τι κάνει στη ζωή της, πέρα από το γραφείο και πέρα από το σπίτι. Να βλέπει τη δημόσια παρουσία μου. Δεν θέλω να την αφήνω σε κάτι στο οποίο μπορώ να την πάρω. Αυτό το κάνουμε στην οργάνωση. Γυναίκες που θέλουν να έρχονται προσπαθούμε να τις διευκολύνουμε. Πιστεύουμε ότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτό το εγχείρημα. Προσπαθούμε να φτιάξουμε τα πράγματα καλύτερα για την επόμενη γενιά. Οχι ότι εμείς είμαστε καταδικασμένες, απλά κάθε φορά πρέπει να είναι όλα καλύτερα για τους επόμενους…
Στην Πάτρα η υφυπουργός Υγείας
Κεντρική ομιλήτρια στα εγκαίνια του hub της Women Act στην Πάτρα θα είναι η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.
Η κ. Ράπτη είναι πρέσβειρα του σκοπού της κοινωνικής οργάνωσης Women Act. Το πάνελ συμπληρώνεται από τρεις ακόμα δυναμικές γυναίκες. Την βουλευτή της ΝΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου, την πολιτευτή του ΚΙΝΑΛ Ολυμπία Λόη και την επιχειρηματία Αλεξάνδρα Μακρυγεώργου.Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η πρόεδρος Μαίη Ζαννή, η οποία ανέφερε στην «Π», πως προγραμματίζεται και μια «ακαδημία ηγεσίας» στην Πάτρα. Η leadership coach Dr. Μαρία Γιαννιού, η οποία είναι συν ιδρύτρια της Women Act θα κάνει ένα εντατικό workshop στο οποίο θα συμμετέχουν όσες επιθυμούν να μάθουν όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για να είναι ηγέτιδες. Από το πώς να μιλάνε δημόσια μπροστά στο κοινό μέχρι το πώς να χειρίζονται τα social media ή το brand τους…
«Το κράτος οφείλει να στηρίξει τις οικογένειες»
Για το θέμα της ανάπτυξης μιας υποδομής για την υποστήριξη εργαζομένων γυναικών με ευθύνες οικογενειακής φροντίδας η Μαίη Ζαννή τόνισε ότι, «συζητήσαμε με την Υφυπουργό Εργασίας κ. Συρεγγέλα πως το κράτος οφείλει ειδικά σε μία χώρα που έχει θέμα δημογραφικού να στηρίξει τις οικογένειες από την πρώτη στιγμή, αν θέλουμε να δούμε γυναίκες που που θα έχουν τις ζωές που τις γεμίζουν. Γι’ αυτό είναι και μεγάλη μας χαρά όταν βλέπουμε βήματα μπροστά όπως το πρόγραμμα “νταντάδες της γειτονιάς”. Θέλουμε να έχουμε το κράτος κοντά μας και την πολιτεία ώστε να διευκολυνθεί η παρουσία της γυναίκας στη δημόσια σφαίρα».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News