Στο Παρίσι την Πέμπτη ο πρωθυπουργός – «Παρών» στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Γάζα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συμμετέχει στην Διεθνή Διάσκεψη για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, στο Παρίσι.

Διεθνή Διάσκεψη

Τη βούληση της Ελλάδας να συμμετέχει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας, επαναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Politico, ενώ αύριο θα μεταβεί στο Παρίσι και την Διεθνή διάσκεψη για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, που διοργανώνει ο Εμανουέλ Μακρόν.

H Ελλάδα έχει ένα πλεονέκτημα. Αφενός είναι μια χώρα που έχει στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, αφετέρου έχει αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τους ισχυρούς του αραβικού κόσμου και είναι σε θέση να επικοινωνεί και με τις δύο πλευρές. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στη διεθνή διάσκεψη που συγκαλείται από τον Γάλλο πρόεδρο, τον Εμανουέλ Μακρόν, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στο Παρίσι, όπου και θα έχει την ευκαιρία Έλληνας πρωθυπουργός να εκφράσει για ακόμη μια φορά τις βασικές ελληνικές θέσεις για τον πόλεμο. Να καταδικάσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, να επαναλάβει ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα αυτοάμυνας, αλλά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να υπογραμμίσει την ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Στη Διεθνή Διάσκεψη για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, στο Παρίσι έχουν προσκληθεί:

Η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά και οι χώρες του Κόλπου, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος με τον κύριο Χριστοδουλίδη, τα Ηνωμένα Έθνη, ο Αραβικός Σύνδεσμος, αλλά και ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις που μπορούν να βοηθήσουν.

Στόχοι είναι:

Η κινητοποίηση οικονομικών πόρων

Το άνοιγμα επιπλέον ανθρωπιστικών διαδρόμων, η χάραξη καταρχάς, η συζήτηση και η ενεργοποίηση μιας πιθανής θαλάσσιας διαδρομής για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε αυτό αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Politico, σε συνέντευξη που θα μεταδοθεί την Πέμπτη.

Μεταξύ άλλων είπε: «Λόγω της γεωγραφίας μας, εάν μπορούμε να μεταφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια με οργανωμένο τρόπο και να διασφαλίσουμε ότι αυτή η βοήθεια φτάνει σε αυτούς που πραγματικά τη χρειάζονται περισσότερο. Θα χαρούμε να το κάνουμε. Το πλεονέκτημα ενός διαδρόμου είναι ότι μπορεί να μεταφερθεί πολύ περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα πλοίο απ ό, τι σε ένα φορτηγό».

Πάντως το εγχείρημα είναι δύσκολο, είναι πολύπλοκο. Καταρχάς, δεν υπάρχει ασφαλής λιμένας αυτή τη στιγμή στη Γάζα και πρέπει το Ισραήλ να είναι αυτό που θα εξασφαλίσει μια ασφαλή διαδρομή.

Πηγή:ertnews