Στο προσκήνιο οι βάσεις και τα ιδιωτικά ΑΕΙ: Τι λέει το Υπουργείο Παιδείας

Για τις νέες τάσεις στις Πανελλαδικές και την αδειοδότηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων μίλησε στην εκπομπή «Newsroom» της ΕΡΤNews ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου, τονίζοντας τη στροφή των υποψηφίων σε πρακτικά αντικείμενα και εξηγώντας την πορεία εξέτασης των φακέλων για τα παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα.

Στο προσκήνιο οι βάσεις και τα ιδιωτικά ΑΕΙ: Τι λέει το Υπουργείο Παιδείας

Για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2025 και την εξέλιξη του ζητήματος με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μίλησε ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου, στην εκπομπή «Newsroom» του ΕΡΤNews.

Αναφερόμενος στις βάσεις, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως παραδοσιακές σχολές φαίνεται να χάνουν τη δυναμική τους, την ώρα που αυξάνεται η προτίμηση σε γνωστικά αντικείμενα με πιο πρακτικό και επαγγελματικό χαρακτήρα. Όπως είπε, οι νέοι σήμερα είναι περισσότερο ενημερωμένοι, έχουν μελετήσει τα προγράμματα σπουδών και επιλέγουν τμήματα που ανταποκρίνονται περισσότερο στα ενδιαφέροντα και τις προσδοκίες τους.

Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες –τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου– να υποβληθούν οι εισηγήσεις από την ΕΘΑΑΕ και τον ΕΟΠΠΕΠ για τις 12 αιτήσεις ξένων πανεπιστημίων που επιθυμούν να δημιουργήσουν παραρτήματα στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην αξιολόγηση για την αδειοδότηση όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ο κ. Παπαϊωάννου εξήγησε πως κάθε φάκελος ελέγχεται σε δύο επίπεδα: από την ΕΘΑΑΕ για τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά και από τον ΕΟΠΠΕΠ για τα κτιριολογικά. Το υπουργείο θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, τη στρατηγική των ιδρυμάτων, τη διάρκεια της επένδυσής τους, τις κτιριακές υποδομές που προτίθενται να χρησιμοποιήσουν ή να δημιουργήσουν, καθώς και τη φύση των προγραμμάτων σπουδών που προτείνουν.

Απαντώντας στις επικρίσεις για έλλειψη διαφάνειας, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι η διαδικασία είναι αυστηρή και αξιοκρατική και πως τα υπόλοιπα στοιχεία –όπως το νομικό και οικονομικό σκέλος– θα εξεταστούν αφού κάποιο ίδρυμα λάβει την αρχική άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα.

Όπως επισήμανε, τα ξένα πανεπιστήμια που έχουν υποβάλει αιτήσεις κινούνται σε επίπεδο διεθνών κατατάξεων παρόμοιο με αυτό των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ, ενώ κάλεσε να μην αντιμετωπίζονται όλα αποκλειστικά με βάση τις κατατάξεις, καθώς πολλά περιφερειακά ελληνικά πανεπιστήμια παράγουν αξιόλογο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο, ανεξαρτήτως ranking.

Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι η διαδικασία αδειοδότησης είναι «αξιόπιστη, καθαρή και σκληρή», ώστε η παρεχόμενη εκπαίδευση να ανταποκρίνεται στα υψηλά πρότυπα που αξίζουν οι Έλληνες φοιτητές.