Συμμορίες, επεισόδια, φωτιές και… απειλές σε καθηγητές! – Τι συμβαίνει στα ΕΠΑΛ Αχαΐας
Σύμφωνα με μαρτυρίες εκπαιδευτικών από ΕΠΑΛ της Αχαΐας, κάποιοι μαθητές θεωρούν ότι έχουν το ελεύθερο να μπαινοβγαίνουν όποτε θέλουν στο σχολείο και τις τάξεις, να καπνίζουν ακόμη και εν ώρα μαθήματος, να θορυβούν και να απευθύνονται στους καθηγητές τους με αναίδεια.
Τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), και στην Πάτρα, αποτελούν τον μεγάλο «πονοκέφαλο» της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , με τα επεισόδια να είναι πλέον «ρουτίνα» και πολλές φορές να εξελίσσονται σε «άγριες καταστάσεις» μέχρι του σημείου να βγαίνουν «κατσαβίδια» ή και να γίνονται εμπρησμοί, ακόμη και σκηνές πετροπόλεμου!
Εκπαιδευτικοί, που δυστυχώς δεν μπορούν να κάνουν παρά ελάχιστα πράγματα, φθάνουν σε σημείο να δηλώνουν, σε επιστολές τους, πως νιώθουν «βιασμό μέσα στην τάξη» και πως αν συνεχίσουν να είναι αμέτοχοι – καθώς έχουν να κάνουν με έφηβους και ανήλικους – κατ’ ουσίαν καθίστανται συνένοχοι σε πιθανή «παραγωγή εγκληματιών»!
Σύμφωνα με μαρτυρίες εκπαιδευτικών από ΕΠΑΛ της Αχαΐας, κάποιοι μαθητές θεωρούν ότι έχουν το ελεύθερο να μπαινοβγαίνουν όποτε θέλουν στο σχολείο και τις τάξεις, να καπνίζουν ακόμη και εν ώρα μαθήματος, να θορυβούν και να απευθύνονται στους καθηγητές τους με αναίδεια, επιδεικνύοντας παντελή έλλειψη σεβασμού, ενώ, φυσικά ασχολούνται διαρκώς με το κινητό τους, αδιαφορώντας πλήρως για την παρακολούθηση του μαθήματος.
Καθηγήτρια σε ΕΠΑΛ δηλώνει: «Η κατάσταση στα σχολεία είναι αγριεμένη, όπως ακριβώς και στην κοινωνία. Και ο εγκλεισμός- λόγω καραντίνας – έπαιξε σημαντικό ρόλο στα παιδιά, τα οποία έχουν ζήσει μόνο κρίση και πανδημία. Οι μαθητές σήμερα έχουν προσλαμβάνουσες από τα social media, είναι όλη την ημέρα με ένα κινητό στο χέρι, βλέποντας “καμένα” βίντεο στο TikTok, καθώς και από την τραπ μουσική που τους έχει επηρεάσει. Με αυτά μεγαλώνουν και συμπεριφέρονται ανάλογα»!
> Στο 2ο ΕΠΑΛ Πάτρας, φέτος πάντως δεν έχει ακουστεί κάτι «περίεργο» για το συγκεκριμένο Λύκειο, αν εξαιρέσουμε πως άγνωστοι διέρρηξαν το Κυλικείο του δύο φορές μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών! Ομως, είχε γίνει μπαράζ εμπρησμών την περυσινή χρονιά, όταν μαθητές έβαζαν φωτιά στις τουαλέτες, είχαν τοποθετήσει μέχρι και γκαζάκι, το οποίο είχε εκραγεί, ενώ βιντεοσκοπούσαν μέχρι και τον εμπρησμό θρανίων και καρεκλών. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κάποια στιγμή μαθητής βρέθηκε με τραύμα από κατσαβίδι ακριβώς έξω από το σχολικό συγκρότημα.
> Στο 4ο ΕΠΑΛ Πάτρας, φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, επεισόδια μεταξύ μαθητών αλλά και… έκρηξη καπνογόνου μέσα σε τάξη ήταν μερικά μόνο από τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, στο «χρονικό» των επεισοδίων στην οδό Αυστραλίας της Εξω Αγυιάς. Μέχρι που μαθητής βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τραυματισμό καθηγήτριας και μαθήτριας.
> Τα ΕΠΑΛ, στο Κουκούλι, δεν «ξεφεύγουν» από τη λίστα των «επεισοδιακών» σχολικών συγκροτημάτων. Και ποιος δεν θυμάται ότι την προηγούμενη σχολική χρονιά ομάδα μαθητών επιτέθηκαν σε άλλους του «γειτονικού» 12ου Γενικού Λυκείου, με αποτέλεσμα να σημειωθεί πετροπόλεμος για πολλά λεπτά και ευτυχώς που δεν σημειώθηκε τραυματισμός.
> Καθηγητής από ΕΠΑΛ της Κεφαλονιάς εξέφρασε την αγωνία του για όσα έζησε μέσα σε μία – δυο μέρες παρουσίας του εκεί: «Ποιος θα σε αποζημιώσει για τα σχισμένα σου λάστιχα ή το καμένο σου αυτοκίνητο; Για τα τραύματά σου από αυτοσχέδιες “βόμβες”, με αλουμινόχαρτο και υδροχλωρικό οξύ; Αν σε συκοφαντήσουν; Αν σου ετοιμάσουν κάποια “κατάσταση”, εξωθώντας σε μη αποδεκτή κοινωνικά αντίδραση ενώ σε βιντεοσκοπούν – αν “σου τη στήσουν” με λίγα λόγια; Πού θα βρεις το δίκιο σου;» αναρωτήθηκε.
Με επιστολή του και στο υπουργείο Παιδείας δήλωσε πως ένιωσε τρόμο όταν – ενώ καθόταν στο γραφείο των καθηγητών- ήρθε εξωσχολικός νταής και προσπάθησε να τον εκφοβίσει. Του είπε “εσύ έβγαλες έξω τη κοπέλα μου;” και ήρθε και κόλλησε, στην κυριολεξία, τη μύτη στη μύτη του. Ενώ βρίσκονταν πρόσωπο με πρόσωπο και κοιτιόντουσαν στα μάτια, άλλοι μαθητές είχαν βγάλει τα κινητά έτοιμα να βιντεοσκοπήσουν ή να ορμήσουν αν κάτι συνέβαινε. Ταυτόχρονα κοπανούσαν θρανία, καρέκλες και κυρίως στρίγγλιζαν όλοι μαζί, πράγματα που κάνουν σχεδόν κάθε μέρα. Ο εκπαιδευτικός προτίμησε να φύγει γιατί ένιωσε πως θα «έμπλεκε» και αν αντιδρούσε, θα βρισκόταν και κατηγορούμενος.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News