Συνάντηση Κατσανιώτη με τον υφ. Εθνικής Άμυνας – “Η Πάτρα έχει αναπτύξει ένα οργανωμένο σύστημα καινοτομίας”

“Η Πάτρα, έχει αναπτύξει ένα οργανωμένο σύστημα καινοτομίας που ήδη έχει αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα στους τομείς της ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών και των νεοφυών επιχειρήσεων” ανέφερε ο Βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης.

Κατσανιώτη

Με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή συναντήθηκε ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, και στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι δύο δράσεις του ΝΑΤΟ «Επιταχυντής Αμυντικής Καινοτομίας» και «Ταμείο Καινοτομίας» που δημιουργούν μεγάλες προοπτικές για το οικοσύστημα τεχνολογίας της Πάτρας.

Ο κ. Κατσανιώτης ανέφερε επίσης πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε παλαιότερα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο, είχε προτείνει την δημιουργία ενός ισχυρού Περιφερειακού Κέντρου Έρευνας Αμυντικών Τεχνολογιών στην Πάτρα, στο χώρο του ΚΕΤΧ,προκειμένουνα αξιοποιήσουμε τον «πλούτο καινοτομίας»που παράγεται στην περιοχή μας. Πλέον, οι προοπτικές που διανοίγονται ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα. Και η βούληση μας είναι ξεκάθαρη: Θα αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

«Οι προτεραιότητες της χώρας στην Έρευνα και την Καινοτομία, ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας για την ανάπτυξη της Τεχνολογίας και οι δυνατότητες αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ΝΑΤΟ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής και Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ κ. Ανδρέας Κατσανιώτης με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή.

Ο κ. Κατσανιώτης ενημέρωσε τον κ. Στεφανή για τη σταθερή βούληση των μελών της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής να συμβάλλουν στην προώθηση του στρατηγικού σχεδιασμού στην Έρευνα και την Καινοτομία, ενώ υπογράμμισε και την σημασία που έχει για το «οικοσύστημα» Τεχνολογίας  της Αχαΐας η ανάπτυξη της έρευνας και των αναδυόμενων τεχνολογιών.

Από την πλευρά του, ο κ. Στεφανής, αναφέρθηκε στον 1ο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας που διοργανώνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οποίος έχει ως βασικό στόχο, την ανάδειξη νέων πρωτότυπων ιδεών και προτάσεων οι οποίες θα καταστήσουν την καινοτομία ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα, ενημέρωσε τον κ. Κατσανιώτη και τις νέες προοπτικές που δημιουργούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο του «ΝΑΤΟ-2030» για τη θέσπιση του «Επιταχυντή Αμυντικής Καινοτομίας» (Defence Innovation Accelerator of the North Atlantic – DIANA) όπως επίσης και την ίδρυση του Ταμείου Καινοτομίας (NATO Innovation Fund) που θα διασφαλίσει την τεχνολογική υπεροχή της Συμμαχίας.  Στόχος του «DIANA» είναι η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και της ακαδημαϊκής κοινότητας στην επίλυση θεμάτων άμυνας και ασφάλειας και για το σκοπό αυτό στρατιωτικοί και ερευνητές θα συνεργάζονται με επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς, σε αναγνωρισμένα οικοσυστήματα καινοτομίας. Παράλληλα, το Ταμείο Καινοτομίας, θα αναλάβει την χρηματοδότηση – υλοποίηση των σχετικών προγραμμάτων που θα εγκριθούν. Η λειτουργία του «DIANA» υπολογίζεται στα μέσα του 2023.

Αμέσως μετά το τέλος συνάντησης ο κ. Ανδρέας Κατσανιώτης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Έχω επισημάνει πολλές φορές ότι «η ανάπτυξη της Έρευνας και της Καινοτομίας είναι εθνική υπόθεση. Και αποτελεί ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι την άποψη αυτή ενστερνίζεται η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον κ. Αλκιβιάδη Στεφανή για την αναλυτική ενημέρωση σε ό,τι αφορά την πολιτική που αποφασίστηκε στο πλαίσιο του «ΝΑΤΟ 2030» για την στήριξη της Έρευνας και της Τεχνολογίας από τη βορειοατλαντική συμμαχία.

Η Πάτρα, έχει αναπτύξει ένα οργανωμένο σύστημα καινοτομίας που ήδη έχει αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα στους τομείς της ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Η μεγάλη πρόκληση που καλούμαστε πλέον να αντιμετωπίσουμε είναι η έμπρακτη στήριξη αυτού του οικοσυστήματος, η δημιουργία νέων προοπτικών και η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία. Να βγουν οι νέοι επιστήμονες και επιχειρηματίες από το εργαστήριο και να περάσουν στην παραγωγή, να συνεργαστούν με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και να δημιουργήσουν νέα καινοτόμα προϊόντα.

Πρόσφατα κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο, είχα προτείνει την δημιουργία ενός ισχυρού Περιφερειακού Κέντρου Έρευνας Αμυντικών Τεχνολογιών στην Πάτρα, στο χώρο του ΚΕΤΧ, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τον «πλούτο καινοτομίας» που παράγεται στην περιοχή μας. Πλέον, οι προοπτικές που διανοίγονται ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα. Και η βούληση μας είναι ξεκάθαρη: Θα αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται.

Το οικοσύστημα τεχνολογίας πρέπει να ανοίξει τα φτερά του με απώτερο στόχο την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και των επιχειρήσεων αλλά και να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά εξωστρέφειας η ελληνική οικονομία».