Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Καλό κλίμα, αλλά όχι εφησυχασμός

Το σπάσιμο του πάγου δεν είναι αρκετό, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές. Η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει μετά την συνάντηση των δύο ηγετών διότι η Τουρκία και ο Ερντογάν δεν έχουν δώσει δείγματα αξιοπιστίας το προηγούμενο διάστημα.

Συνάντηση

H Αθήνα κρατά το θετικό κλίμα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, την πρώτη έπειτα από 18 μήνες, που προμηνύει ένα ήρεμο καλοκαίρι σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αφού οι δυο πλευρές συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020 παρά τις πολύ σημαντικές διαφωνίες που υπάρχουν.

Το κλίμα αποτύπωσε και ο πρωθυπουργός με ένα tweet στο οποίο σημειώνει ότι «αν και οι διαφορές παραμένουν, η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Συνεπώς ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός».

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ 

Το σπάσιμο του πάγου δεν είναι αρκετό, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές. Η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει μετά την συνάντηση των δύο ηγετών διότι η Τουρκία και ο Ερντογάν δεν έχουν δώσει δείγματα αξιοπιστίας το προηγούμενο διάστημα. Το μεγάλο ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων είναι για πόσο θα διατηρηθεί το ήπιο κλίμα από την πλευρά της Αγκυρας. Όπως το έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας «δυστυχώς πρέπει να πω πως η συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του Προέδρου Ερντογάν ήταν ένα σπάσιμο πάγου» και όχι μια συνάντηση για να πάμε μπροστά. Οι διαφορές, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης μετά, είναι εκεί, εξακολουθούν να υπάρχουν, είναι μεγάλες και σημαντικές διαφορές».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ  

Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας περίμενε την ολοκλήρωση των συναντήσεων κορυφής στο ΝΑΤΟ για να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία κατηγορεί Αθήνα και Λευκωσία για μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, σχολιάζοντας το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου των Med-7 που διεξήχθη στην Αθήνα. Επίσης, χθες, σημειώθηκαν 39 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά και 2 αερομαχίες.

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 
Αν κάτι έμεινε μετά τη προχθεσινή συνάντηση και αξιολογείται ως σημαντικό είναι η δυνατότητα να επικοινωνούν απευθείας Μητσοτάκης και Ερντογάν. Ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο ήταν ζητούμενο εδώ και πολύ καιρό και είναι απολύτως απαραίτητο διότι όπως έχει σημειώσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός «ειδικά σε περιόδους κρίσης είναι καλύτερο να συζητάς με την άλλη πλευρά.

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Από ορισμένες πλευρές εκφράζεται η άποψη ότι η Τουρκία δείχνει ένα καλό πρόσωπο για να περάσει τους κάβους της αντιπαράθεσης με Ηνωμένες Πολιτείες και ΕΕ, υπό το πρίσμα και της αποδυναμωμένης τουρκικής οικονομίας. Επόμενος σημαντικός σταθμός στο πλαίσιο αυτό είναι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Ιουνίου. Ακόμα και αν η άγκυρα καταφέρει να πάρει τα οφέλη της θετικής ατζέντας υπάρχει η δικλείδα ασφαλείας της ελληνικής πλευράς και αφορά τη ρήτρα αιρεσιμότητας. Δηλαδή, ό,τι κερδίζει η Τουρκία από την ΕΕ θα γίνεται υπό την αίρεση ότι δεν θα επαναλάβει την επιθετική και προκλητική συμπεριφορά που επέδειξε το περασμένο διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση θα χάνει ό,τι έχει κερδίσει το περασμένο διάστημα. Αυτό αφορά και την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς μπορεί να εξασφαλίστηκε ένα ήσυχο καλοκαίρι στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ωστόσο στο μυαλό του Ερντογάν η Κύπρος είναι εκτός παιχνιδιού. Δηλαδή, θα υπάρξει ηρεμία μεταξύ Ελλάδα και Τουρκίας, δεν θα σημαίνει ότι θα υπάρξει ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.
25 ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης θα επισκεφτεί την Τουρκία και θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του, Σεντάτ Ονάλ με αντικείμενο την προώθηση των 25 συμφωνιών στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της τεχνολογίας και των υποδομών.