Συνέντευξη Λαφαζάνη στην «Π»: Οι γεωτρήσεις και το…νέο πολυσυλλεκτικό κόμμα
Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης ισχυρίζεται ότι ο εθνικός ακρωτηριασμός έχει ήδη ξεκινήσει για την Ελλάδα…
Πολύ κοντά σε σχέδιο συνεκμετάλλευσης και διαμοιρασμού του Αιγαίου με την Τουρκία βρίσκεται η χώρα μας, όπως εκτιμάει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησο», ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι το καρτέλ που ελέγχει το φυσικό αέριο και τα πετρελαιοειδή στη χώρα μας, δεν θα επιτρέψει ποτέ την εξόρυξη πετρελαίου. Από την Πάτρα όπου βρέθηκε προχθές για να μιλήσει σε εκδήλωση για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό, ο πρώην υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε λάβρος κατά του Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα αποκαλύπτει στην «Π» και το όνομα του υπό ίδρυση κόμματός του,
«Η Ελλάδα ζει υπό την απειλή πολέμου, από την άποψη των θαλάσσιων δικαιωμάτων»
– Θεωρείτε, ότι υπάρχει η πολιτική βούληση, για να δούμε εξορύξεις υδρογονανθράκων, στον Πατραϊκό Κόλπο και στα άλλα ενεργά κοιτάσματα της χώρας μας;
«Οχι! Δεν θα το δούμε, αν δεν υπάρξει μια βαθιά ριζοσπαστική ανατροπή στο πολιτικό σύστημα της χώρας! Αυτοί που κυριαρχούν σήμερα στο πολιτικό σκηνικό και αναφέρομαι κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, στη ΝΔ το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, δεν πρόκειται να κάνουν ούτε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της έρευνας και της εξόρυξης υδρογονανθράκων!»
-Γιατί όμως κύριε υπουργέ, είσαστε τόσο σίγουρος;
«Διότι υπάρχει το καρτέλ συμφερόντων που ελέγχει το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο στη χώρα, το οποίο καρτέλ δεν επιτρέπει αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Στην πραγματικότητα, το καρτέλ αυτό, κυβερνάει την Ελλάδα! Μιλάω για τα δύο διυλυστήρια στη χώρα, μιλάω γι αυτούς που μπαίνουν στο χρηματιστήριο του φυσικού αερίου και ακολουθούν εναρμονισμένες πρακτικές τινάζοντας στα ύψη τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Δείτε, πόσο είναι το κόστος παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο και που φθάνουν μέσα από το χρηματιστήριο οι τιμές. Διπλάσιες και τριπλάσιες. Γι αυτό δεν υπάρχει καμία περίπτωση, με τη σημερινή δομή συμφερόντων, την οποία δυστυχώς υπηρετεί υπαλληλικά το πολιτικό κατεστημένο, να έχουμε μία μεγάλη αλλαγή σαν κι αυτή που χρειάζεται σήμερα η χώρα για να ανασάνει.»
-Αν είχατε παραμείνει υπουργός, θα είχαμε οδηγηθεί σε εξορύξεις υδρογονανθράκων σήμερα; Τελικά ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός, ήθελε πραγματικά να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια;
«Οχι, δεν την ήθελε ο Τσίπρας! Αν εγώ παρέμενα υπουργός, είναι βέβαιο ότι θα υλοποιούσα κατά γράμμα, την πολιτική που είχα ξεκινήσει. Και η πολιτική αυτή ήταν συγκεκριμένη, σαφής και είχε ορίζοντα και ρεαλισμό. Δεν την ήθελαν όμως τα συμφέροντα. Και ο Τσίπρας επέλεξε τα συμφέροντα! Παρέδωσε τη χώρα στη μνημονιακή λεηλασία όταν εγώ αρνιόμουν καν να συναντήσω την Τρόικα. Θυμίζω, ότι στα 5 υπουργεία που είχα εγώ υπό την ευθύνη μου, δεν είχε έρθει ποτέ. Εγώ δεν τους είχα δει ποτέ και τους είπα ότι «είσαστε εδώ στη χώρα, ως κατακτητές! Και κατακτητές της χώρας μου δεν συναντώ. Μετά όταν έφυγα βεβαίως, αν δείτε το 3ο Μνημόνιο τι περιλαμβάνει για την Ενέργεια, είναι όλα αυτά τα εγκλήματα που ακολούθησαν. Ολα ένα προς ένα, περιλαμβάνονται στο 3ο Μνημόνιο. Και όλα τα ξεκίνησε και τα εφάρμοσε η κυβέρνηση Τσίπρα και τα κλιμακώνει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη»
-Φοβόσαστε εθνικό ακρωτηριασμό;
«Αν θέλουμε να μιλάμε ειλικρινά, ο εθνικός ακρωτηριασμός έχει ήδη συντελεστεί. Η Ελλάδα, δεν μπορεί τα 6 μίλια, να τα κάνει ούτε καν 7! Η Ελλάδα ζει υπό την απειλή πολέμου, έχει ουδετεροποιήσει με το σύμφωνο της Βέρνης το Αιγαίο, από την άποψη των θαλάσσιων δικαιωμάτων. Η Ελλάδα έχει αποδεχθεί στην πράξη την «Γαλάζια πατρίδα». Βλέπει την Τουρκία να προωθεί την «γκριζοποίηση» των νησιών του Αιγαίου, ως θεατής! Ηδη τα Ιμια, είναι μία νόμιμη «γκρίζα» ζώνη, με τη βούλα της χώρας μας. Η Ελλάδα επίσης, κάθε μέρα ακούει αποστρατικοποίηση των νησιών, λες και πρόκειται για νησιά άλλης χώρας. Ολα αυτά υποδηλούν αυτό που είπα, ότι ήδη ο ακρωτηριασμός της χώρας έχει ξεκινήσει. Αν δεν τον σταματήσουμε τώρα, θα ολοκληρωθεί δυστυχώς και θα βιώσουμε καταστάσεις σαν κι αυτές που ζούμε στην Κύπρο. Οπου έγινε ο πρώτος και ο δεύτερος Αττίλας χωρίς να αντιδράσουμε και ο τρίτος Αττίλας, με την Αμμόχωστο, με την Ελλάδα να έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. «Κείται μακράν η Κύπρος». Μήπως αύριο θα πούμε το ίδιο και για τα νησιά του Αιγαίου;»
-Υπάρχει κατά τη γνώμη σας σχέδιο συνεκμετάλλευσης και διαμοιρασμού του Αιγαίου με την Τουρκία;
«Η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, είναι στόχος πολιτικών κέντρων στην Ελλάδα, εδώ και δεκαετίες! Δεν μπορούν να βρουν το κατάλληλο κλίμα και την κατάλληλη ευκαιρία για να προωθήσουν αυτό το σχέδιο. Πού φοβάμαι όμως, ότι τώρα μπροστά και στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις που έχουμε στην περιοχή, αυτό το σχέδιο συνεκμετάλλευσης και διαμοιρασμού του Αιγαίου είναι πολύ κοντά! Πολύ φοβάμαι, ότι το μενού της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπάιντεν, ήταν το Αιγαίο. Είναι μια ελληνοτουρκική προσέγγιση με βάση τις απαιτήσεις της Τουρκίας, ή τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του».
H ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ
– Δεν έχετε μετανιώσει για τη ρήξη με τον Τσίπρα; Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί;
«Καθόλου δεν μετάνιωσα, είμαι απόλυτα περήφανος γι’ αυτό που έκανα και θα το έκανα 10 φορές ακόμα! Μόλις είδα ότι ο Τσίπρας εγκαταλείπει το ριζοσπαστικό πρόγραμμα που μας έκανε κυβέρνηση και κινείται στη πράξη και με την υπογραφή του σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, εγκαταλείποντας το δημοψήφισμα και μετατρέποντας το «όχι» σε «ναι» και μετέπειτα υπογράφοντας το 3ο Μνημόνιο, δε δίστασα να αφήσω μια υπουργική καρέκλα με 5 υπουργεία και να ακολουθήσω το δρόμο που επέτασσε η λαϊκή εντολή. Ακόμα και παλαιότερα στο ΚΚΕ και τελευταία στην Λαϊκή Ενότητα», όταν είδα ότι δεν πάνε καλά τα πράγματα, δεν δίστασα να παραιτηθώ. Προτιμούσα να με κρεμούσαν στο Σύνταγμα, παρά να έλεγα «ναι» στο Μνημόνιο! Ενα Μνημόνιο όχι μόνο οικονομικό, αλλά πολιτικό και γεωστρατηγικό, που αφορά στην κυριαρχία της χώρας μας…»
«ΝΕΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΤΟ…ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΔΕΞΙΟΥΣ-ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ-ΚΕΝΤΡΩΟΥΣ
– Τελικά, κ. Λαφαζάνη σχηματίζετε νέο κόμμα;
«Κάνω μια προσπάθεια με νέο φορέα, που έχει νέα χαρακτηριστικά. Αυτή την ώρα θα βγει από την κρίση με ένα μέτωπο, που δεν θα απευθύνεται σε μία κατηγορία πολιτών, αλλά σε όλους τους πολίτες. Και δεξιούς και αριστερούς και κεντρώους. Δεν με ενδιαφέρει τι ψήφισες και τι έλεγες, αλλά τι λες τώρα και τι είσαι διατεθειμένος να κάνεις. Δέχεσαι ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικό για την εθνική ανεξαρτησία, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας, για την κοινωνική δικαιοσύνη, για μια ουσιαστική δημοκρατία με τη συμμετοχή του λαού; Αυτές είναι οι συνιστάμενες, που πρέπει να ενωθούμε για να προχωρήσουμε μπροστά. Με θέληση για θυσίες, προσφορά και ανιδιοτέλεια. Δεν μπορεί μία σημερινή παράταξη να τα καταφέρει. Χρειάζεται μια εθνική μεγάλη προσπάθεια, που θα ενώσει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Το πιθανότερο όνομα θα είναι «ΝΕΑ», δηλαδή «Νέα Απελευθέρωση».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News