Συνταγή για τον ποιο λαχταριστό Χριστουγεννιάτικο Κορμό

Ο κορμός των Χριστουγέννων είναι ένα γαλλικό έθιμο και συνηθίζεται να καταναλώνεται στις γαλλόφωνες χώρες κατά την εορταστική περίοδο. Η όψη του θυμίζει κυριολεκτικά κορμό δέντρου, ενώ ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ελβετικό κέικ-ρολό γεμιστό και επικαλυμμένο με σοκολάτα.

Υλικά
για τη ζύμη
½ φ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ φ. τσ. κακάο
¾ φ. τσ. ζάχαρη κρυσταλλική
¼ κ.γ. αλάτι
4 αβγά χωρισμένα
1 κ.γ. baking Powder
1 βανίλια stick
2 κ.σ. νερό

Για την γέμιση
500 ml. κρέμα γάλακτος 35%
¼ φ. τσ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια stick
¼ φ. τσ. αμύγδαλα φιλέ

Για το γλάσο
2 κ.σ. λικέρ της αρεσκείας σας
3 κ.σ. γάλα
2 φ. τσ. ζάχαρη άχνη
½ φ. τσ. κακάο
5 κ.σ. βούτυρο μαλακό
125 gr. κουβερτούρα για στόλισμα

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι το κακάο το baking powder και το αλάτι σ΄ενα μπολ. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και προσθέτουμε σιγά-σιγά τη μισή ζάχαρη, την αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να πήξουν και σιγά-σιγά προσθέτουμε το νερό και μετά τα ανακατεμένα υλικά με το αλεύρι, προσθέτουμε τη μαρέγκα, απαλές κινήσεις ανακατεύοντας με το χέρι προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει. Αδειάζουμε το μίγμα σε ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει και βουτυρώσει λαδόκολλα, ψήνουμε στους 180ο βαθμούς για 15΄ λεπτά. Μόλις βγει το αναποδογυρίζουμε σε πετσέτα πασπαλισμένη με λίγη άχνη και αμέσως το τυλίγουμε σε ρολό και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Μόλις κρυώσει το ξετυλίγουμε σιγά-σιγά και απλώνουμε τη γέμιση και ξανατυλίγουμε απαλά.

Για τη γέμιση
Χτυπάμε τα υλικά της γέμισης και μόλις αφρατέψουν προσθέτουμε και το αμύγδαλο.

Για το γλάσο
Ανακατεύουμε το λικέρ με το γάλα. Ανακατεύουμε την άχνη με το κακάο. Χτυπάμε το βούτυρο και προσθέτουμε σε δόσεις το γάλα και την άχνη. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό. Καλύπτουμε το ρολό με το γλάσο και πασπαλίζουμε κουβερτούρα τριμμένη και λίγη άχνη.

Παράσχος Αξιώτης
Executive Consultant Chef
Τα Μονοπάτια των Γεύσεων

Τα Μονοπάτια των Γεύσεων