Συνθήκες σκλαβιάς και δουλείας στην Τρίπολη για 29 εργάτες από το Νεπάλ…
Τι αποκάλυψε για την υπόθεση η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σέβη Βολουδάκη

Στη διάσωση 29 πολιτών του Νεπάλ που εργάζονταν στην Ελλάδα, θυμάτων εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση, προχώρησαν οι αρχές, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία στη γραμμή υποστήριξης της ΜΚΟ Α21 (1109).
«Αυτή η επιτυχία αποδεικνύει με σαφήνεια ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να ανταποκριθεί με σοβαρότητα και ουσία σε καταστάσεις που προσβάλλουν βαθιά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σέβη Βολουδάκη.
Τα θύματα εργάζονταν χωρίς αμοιβή, υπό συνθήκες σωματικής και ψυχολογικής βίας, με παρακράτηση των εγγράφων και των τηλεφώνων τους, περιορισμό της ελευθερίας κινήσεων και πλήρη αποκοπή από οποιαδήποτε επικοινωνία με τρίτους.
Στο πλαίσιο της υπόθεσης συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί υπήκοοι, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Η επιχείρηση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Τρίπολης, με την υποστήριξη αρμόδιων φορέων, ενώ τον συντονισμό για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των θυμάτων και τη δρομολόγηση της καταγραφής τους ανέλαβε η Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας (ΓΓΕΠΘΠ).
Το σχέδιο εκτελέστηκε σε συνεργασία με τη ΜΚΟ A21, την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), εταίρο της ΓΓΕΠΘΠ στο πλαίσιο ειδικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων (trafficking).
«Μιλάμε για 29 άτομα που κρατούνταν υπό καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας, χωρίς ελευθερία, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα. Δεν είναι μόνο μια ποινική υπόθεση. Είναι θέμα αρχής. Είναι ζήτημα που αγγίζει τις αξίες μας και τον ίδιο μας τον πολιτισμό.
Η ταχύτητα, ο συντονισμός και η αποφασιστικότητα με την οποία κινήθηκαν οι αρμόδιοι φορείς δεν αποτυπώνουν απλώς οργανωτική επάρκεια. Δείχνουν ότι η Πολιτεία διαθέτει τη βούληση και τα εργαλεία για να παρεμβαίνει ουσιαστικά, όταν το επιβάλλει η νομιμότητα και το ηθικό καθήκον. Η εμπορία ανθρώπινων ζωών είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα.
Απέναντί της, η απάντηση του κράτους οφείλει να είναι σταθερή, θεσμική και χωρίς καμία απολύτως ανοχή. Σε αυτή την περίπτωση, έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν — και το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο: σώθηκαν ζωές. Δεν σταματάμε εδώ.
Η δική μου ευθύνη, στο πεδίο της προστασίας των ευάλωτων, είναι να διασφαλίζουμε ότι οι θεσμοί μας λειτουργούν με ταχύτητα, ανθρωπιά και σοβαρότητα. Και αυτό ακριβώς συνεχίζουμε να κάνουμε, ενισχύοντας διαρκώς τα εργαλεία μας, ώστε να στεκόμαστε με αποφασιστικότητα απέναντι σε κάθε μορφή σύγχρονης δουλείας», συμπληρώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Βολουδάκη.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News