Συνθήκη της Λωζάνης: Παρωχημένη σε πολλά εκτός από τα σύνορα – Έρευνα της «Π» μετά τις δηλώσεις Συρίγου
Τι λένε αντιστράτηγοι ε.α. και ειδικοί αναλυτές για τον χαρακτηρισμό του πρώην υφυπουργού και καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Άγγελου Συρίγου για τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Συνθήκη της Λωζάνης. Η συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας και που υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία κι άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ των οποίων και η Ιαπωνία.
Είναι παρωχημένη η συνθήκη; Σε όρους που αφορούν τα σύνορα των εμπλεκόμενων χωρών η απάντηση είναι μονολεκτική και κατηγορηματική: Οχι! Σε όρους, όμως, που αφορούν αποζημιώσεις προς το οθωμανικό κράτος (το οποίο δεν υφίσταται εδώ κι έναν αιώνα), την ύπαρξη των ίδιων των εγγυητών της συνθήκης (π.χ. Γιουγκοσλαβία), στα είδη των όπλων των εμπολέμων (!) ή στην ανταλλαγή των πληθυσμών (που έγινε και τη σεβαστήκαμε ως χώρα, σε αντίθεση με τους γείτονες και τα Σεπτεμβριανά του 1955), φυσικά και η συνθήκη είναι παρωχημένη.
Οπότε πάμε στο άλλο μεγάλο ερώτημα που εύλογα τίθεται μετά τις πολυσυζητημένες δηλώσεις του καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αγγελου Συρίγου: Μήπως ο χαρακτηρισμός «παρωχημένη», έστω κι από λάθος ή εν τη ρύμη του λόγου, μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα όσων επιβουλεύονται και συνοριακές αλλαγές εις βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο; Η απάντηση του γράφοντος είναι καταφατική, αλλά περισσότερη σημασία δεν έχει το τι λέμε εμείς, αλλά το τι πιστεύουν οι ειδικοί, εκείνοι οι οποίοι μελετούν σε καθημερινή και συστηματική βάση τα θέματα της γεωπολιτικής γενικότερα και ειδικότερα τα ελληνοτουρκικά.
Τα σχόλια δύο πρώην ένστολων, των αντιστρατήγων εα Κωνσταντίνου Λουκόπουλου (με καταγωγή από την περιοχή μας) και Κωνσταντίνου Κούσαντα (είχε διατελέσει βοηθός επιτελάρχη στο Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως του ΝΑΤΟ στην Ισπανία) και δυο νέων ανθρώπων, του διεθνολόγου Αλέξανδρου Ιτιμούδη και του Αιγιώτη Ανδρέα Μουντζουρούλια, επικεφαλής αναλυτή του Directus.gr, θα ρίξουν φως στην υπόθεση και θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να έχει ξεκάθαρη εικόνα για το πώς χαρτογραφείται το τοπίο στα ελληνοτουρκικά. Βεβαίως, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο θόρυβος που έχει γίνει δεν είναι τυχαίος, καθώς ο Αγγελος Συρίγος αποτελεί μια προσωπικότητα στο συγκεκριμένο πεδίο με αναλύσεις και τοποθετήσεις για δεκαετίες. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι από το 2021 μέχρι τον περασμένο Μάιο είχε διατελέσει και υφυπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης της κυβέρνησης.
Λουκόπουλος: «Να φιλτράρουμε όλα όσα λέμε»
Μουντζουρούλιας: «Λάσπη στον ανεμιστήρα»
Ιτιμούδης: «Οχι και πολιτικός και καθηγητής»
Κούσαντας: «Ο πολιτικός άνδρας να παραδέχεται το λάθος του»
Διαβάστε επίσης
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News