Τρόπο να παρέμβει καταλυτικά στις κοινωνικές αντιδράσεις που αναμένεται να ξεσηκώσουν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην Παιδεία, τα Εργασιακά και στην περιστολή του δικαιώματος στις συγκεντρώσεις αναζητούν στην Κουμουνδούρου, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ετοιμάζεται να κινητοποιήσει τον λεγόμενο «κοινωνικό» ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τις δυνάμεις της σε σωματεία, συνδικάτα και φοιτητικούς συλλόγους.
Με σκεπτικισμό και ανησυχία υποδέχθηκαν στην Κουμουνδούρου το δεύτερο σκέλος του σχεδίου για τον έλεγχο των διαδηλώσεων που ετοιμάζει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, το οποίο χαρακτηρίζουν «Β’ φάση του αντιδημοκρατικού και αντισυνταγματικού σχεδίου του Νόμου περί της απαγόρευσης και του ελέγχου των συναθροίσεων».
Οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για έναν ιδιαίτερα «θερμό» χειμώνα, που θα έχει έντονα στοιχεία κοινωνικής σύγκρουσης, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου ανοίγει εν μέσω πανδημίας μία σειρά από δύσκολα ζητήματα, που αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις.
Στην Κουμουνδούρου μιλούν ανοιχτά για έναν «επικίνδυνο» κυβερνητικό σχεδιασμό, που επιχειρεί να «τσακίσει» κάθε φωνή διαμαρτυρίας που θα ακουστεί απέναντι στις πολιτικές που εφαρμόζει. Μάλιστα, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι από τη μία εκμεταλλεύεται την πανδημία για να ξεδιπλώσει την αντιλαϊκή της ατζέντα και από την άλλη πως προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει με την καταστολή τις λαϊκές διαμαρτυρίες.
ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ
«Η ΝΔ έχει μπερδέψει την ασφάλεια με την αστυνομοκρατία. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα τα οποία σε μία ευνομούμενη δημοκρατική χώρα θα έπρεπε να τα έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση», σχολίασε η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, παρουσιάζοντας σε μία φράση τις σκέψεις που υπάρχουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ
Στο ίδιο μήκος κύματος με την γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Σπίρτζης, που δήλωσε ότι «Το επιτελικό κράτος μιας Δεξιάς από τα παλιά, με σύγχρονη ένδυση, επιμένει στο δικό του σχέδιο απολύτου ελέγχου κάθε πολίτη και συνεχίζει να βουλιάζει στον αντιδημοκρατικό της κατήφορο και στα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε».
Και από ό,τι φαίνεται, δεν έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους, καθώς ήδη οι φοιτητικοί σύλλογοι έδωσαν τις πρώτες «απαντήσεις» στα σχέδια των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, για τη δημιουργία της λεγόμενης «πανεπιστημιακής αστυνομίας», με κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, οι οποίες και το επόμενο διάστημα αναμένεται να πυκνώσουν. Οι νεολαίοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης -αν και χωρίς μεγάλες δυνάμεις στον χώρο των ΑΕΙ και των ΤΕΙ- συμμετείχαν στα πρώτα συλλαλητήρια και προειδοποιούν πως «απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης απαντάμε με πανεκπαιδευτικό μέτωπο αντίστασης και δημοκρατίας». Η συγκεκριμένη κίνηση είναι η πρώτη «κινηματική» παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην περίοδο της κυβερνήσεως Μητσοτάκη – η οποία όπως φαίνεται δεν θα είναι και η μοναδική.
Σε αντίθεση με τους φοιτητικούς συλλόγους που κυριαρχούν άλλες οργανώσεις της Αριστεράς, η Κουμουνδούρου είναι πανίσχυρη στον χώρο των πανεπιστημιακών καθηγητών. Εδώ και αρκετές εβδομάδες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια μεγάλη κινητοποίηση των στελεχών του, που έχει αποφέρει και αποτελέσματα, αφού πριν καλά, καλά ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση πρυτάνεις, σύγκλητοι, γενικές συνελεύσεις τμημάτων, καθώς και συλλογικότητες μελών ΔΕΠ και φοιτητών, έχουν διατυπώσει με σαφήνεια την αντίθεσή τους σε όσα περιέχει το νομοσχέδιο.
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ
Την ίδια στιγμή, είναι ξεκάθαρη και η πολιτική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προς τις αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, με τον Νίκο Φίλη να στέλνει τις προηγούμενες ημέρες ένα σαφές μήνυμα πολιτικής ανυπακοής απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές, δείχνοντας με αυτή τη δήλωση πως το κόμμα τους δεν σκοπεύει να συγκρουστεί με την κυβέρνηση μόνο σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, αλλά και στους πανεπιστημιακούς χώρους και στους δρόμους.
Δεν είναι, όμως, μόνο το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που θα οδηγήσει σε έντονη αντιπαράθεση κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Σε τελική φάση επεξεργασίας είναι και ο νέος νόμος για τις εργασιακές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτελέσει και το τελικό χτύπημα στα όποια εργασιακά δικαιώματα είχαν μείνει όρθια την περίοδο των μνημονίων – τα οποία και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επανάφερε, παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Ακόμα και η «γαλάζια» συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΕ, βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού απέναντι στους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας.
Τα όσα έγιναν εκείνη την εποχή ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Στο σήμερα, η Κουμουνδούρου εκτιμάει πως η κοινωνική ένταση που θα προκληθεί είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξεκινήσουν οι ζυμώσεις με κοινωνικές δυνάμεις τις οποίες και το κόμμα τους θέλει να προσεγγίσει, έτσι ώστε να μπουν τα θεμέλια για μια νέα κοινωνική συμμαχία, στην οποία θα μετέχουν νεολαία-εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική.
Του
Αντώνη Γκιόκα
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News