Τableau Vivants: Ζωντανεύοντας την τέχνη και την ιστορία – Συμμετέχει η Πατρινή ηθοποιός Πέτρα Μαυρίδη

Ανάμεσα στους τέσσερις performers βρίσκουμε και την Πατρινή ηθοποιό Πέτρα Μαυρίδη, η οποία συνεχίζει τα βήματά της στον χώρο, μέσα από θεατρικές παραστάσεις και επιλεγμένες δουλειές στον κινηματογράφο.

τέχνη

Έτος εορτασμού είναι το 2021 για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και συνεχίζονται τα αντίστοιχα πρότζεκτ. ένα από αυτά, είναι το πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού Μοριάς ’21, σε συνεργασία με τα πολυκαταστήματα attica σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τα εμπορικά κέντρα The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos, το οποίο μας ταξιδεύει μέσα από ταμπλό – βιβάν (tableaux vivants) που συνδέουν την παραστατική τέχνη με τη ζωγραφική και την ιστορία του Αγώνα.

Διακόσια χρόνια μετά, στο πλαίσιο του προγράμματος Μοριάς ’21, έξι ζωγραφικά έργα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη αναβιώνουν στιγμές της Επανάστασης του 1821 σε βιτρίνες και εμπορικούς χώρους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Performers αναπαράγουν, αποδομούν και ερμηνεύουν σε ταμπλό βιβάν εμβληματικές ζωγραφικές συνθέσεις κορυφαίων Eλλήνων και ευρωπαίων ζωγράφων που αποτύπωσαν το ήθος και το πάθος, τα ιδανικά και τις πράξεις των αγωνιστών του 1821.

Ένας διάλογος αναπτύσσεται μεταξύ των ερμηνευτών και των περαστικών, σε δυο διαφορετικούς χρόνους-ρυθμούς. Έργα οικεία, «μνημεία», με την κυριολεκτική σημασία του όρου, εικονοποιούν την ιστορική μνήμη και αποτελούν πλέον τεκμήρια της εθνικής μας ταυτότητας, καθώς έχουν εγγραφεί ανεξίτηλα, συναισθηματικά και βιωματικά στο συλλογικό μας υποσυνείδητο.

Ανάμεσα στους τέσσερις performers βρίσκουμε και την Πατρινή ηθοποιό Πέτρα Μαυρίδη, η οποία συνεχίζει τα βήματά της στον χώρο, μέσα από θεατρικές παραστάσεις και επιλεγμένες δουλειές στον κινηματογράφο.

Σημειώνεται πως τα ταμπλό-βιβάν ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές τέχνης και ψυχαγωγίας του 19ου αιώνα που συνδύαζαν θέατρο, ζωγραφική και φωτογραφία και που πραγματοποιούνταν τόσο σε εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους. Πρόκειται ουσιαστικά για την αναπαράσταση μιας ιστορικής σκηνής με ζωντανά ακίνητα πρόσωπα, ώστε να δίνουν την εντύπωση ενός ζωγραφικού πίνακα.

Διακόσια χρόνια μετά, έξι πίνακες του Μουσείου Μπενάκη σε χορογραφία Φρόσως Κορού και σκηνογραφία Όλγας Μπρούμα ζωντανεύουν ως ταμπλό-βιβάν στιγμές της Επανάστασης του 1821. Περφόρμερς αναπαράγουν και ερμηνεύουν εμβληματικές ζωγραφικές συνθέσεις κορυφαίων Ελλήνων και Ευρωπαίων ζωγράφων που αποτύπωσαν με τα έργα τους το ήθος, το πάθος, τα ιδανικά και τις πράξεις της Επανάστασης του 1821. Αυτά τα τόσο διάσημα και οικεία έργα, που αποτελούν πλέον τεκμήρια της εθνικής μας ταυτότητας, αποκτούν κυριολεκτικά άλλη διάσταση. Ξεπηδούν από το πλαίσιο του καμβά, συνδιαλέγονται με το βάρος της Ιστορίας και προκαλούν να τα ξαναδούμε. Τόσο ίδια, μα και τόσο διαφορετικά.

Το concept είναι της Σοφίας Αντωνιάδου, η χορογραφία – κίνηση της Φρόσως Κορρού, η σκηνογραφία της Όλγας Μπρούμα, ενώ βλέπουμε τους ηθοποιούς Χρήστο Φουσέκη, Δώρα Μπιλιώνη, Πέτρα Μαυρίδη και  Διονύση Λάνη.