Τατάρ για κυπριακό: Επίσημες διαπραγματεύσεις μόνο κατόπιν αναγνώρισης της κυριαρχικής μας ισότητας

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων σημειώνει πως για τους Τουρκοκύπριους το πιο σημαντικό θέμα είναι η ασφάλειά τους.

tatar

Πως είναι πάντα ανοιχτός στον διάλογο τόνισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, μόνο που αυτό φαίνεται να ισχύει υπό προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, «εάν δεν επαναβεβαιώσουν την κυριαρχική μας ισότητα και κατ’ επέκταση το ίσο διεθνές στάτους μας, δεν θα παρακαθίσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, είμαι πάντα ανοικτός στον διάλογο, σε συναντήσεις, σε κοινωνικές συναντήσεις. Γι’ αυτό και είμαι ευτυχής που θα έχουμε κοινό δείπνο με τον κ. Αναστασιάδη πριν από την αποχώρησή του. Όλα αυτά μπορεί να βοηθήσουν σε μια μελλοντική διευθέτηση», δηλώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος της Κύπρου», ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων σημειώνει πως για τους Τουρκοκύπριους το πιο σημαντικό θέμα είναι η ασφάλειά τους. «Θυμάμαι πόσο έτρεμα να βγω στο δρόμο το 1964. Το 1974 ήρθε ο τουρκικός στρατός και μας προστατεύει. Και έκτοτε έχουμε ειρήνη και σταθερότητα και αυτό το αξιολογούμε πάρα πολύ. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι να συνεχίσει να υπάρχει ειρήνη, θέλουμε ασφάλεια και ισότητα».

Κληθείς να σχολιάσει το αίσθημα ανασφάλειας των Ελληνοκυπρίων λόγω της παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απαντά: «Βρίσκονται στην Ευρώπη. Μιλάτε για τον τουρκικό στρατό. Αλλά έχετε συμφωνίες με τόσους στρατούς, με τη Γαλλία, οι Βρετανοί βρίσκονται εδώ. Αν το δείτε ρεαλιστικά, η μόνη αποστολή του τουρκικού στρατού είναι να παρέχει ασφάλεια στους Τουρκοκύπριους, αλλά και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας. Αυτός ο τουρκικός στρατός που βρίσκεται εδώ είναι σημαντικός και για τους Ελληνοκύπριους. Γιατί εάν σημειωθούν συγκρούσεις εδώ, όλοι θα υποφέρουν από τις επιπτώσεις και οι Ελληνοκύπριοι θα ζημιώσουν.

Διαβάζω τα όσα λένε οι υποψήφιοι, μιλάνε για επανένωση, αποχώρηση του τουρκικού στρατού, υποστηρίζουν ότι είναι αναχρονιστικές οι εγγυήσεις και ότι οι Ευρωπαίοι θα εγγυηθούν την ασφάλειά μας.

Δεν εμπιστευόμαστε τους Ευρωπαίους. Εγώ και γράψε το, δεν εμπιστεύομαι τους Ευρωπαίους. Γιατί η Ευρώπη, μονομερώς, δέχθηκε τη νότια Κύπρο ως μέλος της ΕΕ, παραγνωρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι είπαν όχι στο σχέδιο Ανάν, δεν είχαν διαβουλευθεί με τους Τουρκοκύπριους και με την Τουρκία. Δεν μπορώ να εμπιστευτώ τους Ευρωπαίους για την ασφάλειά μας. Εμπιστεύομαι την Τουρκία, είναι η μητέρα πατρίδα μας, είναι εγγυήτριά μας».

Στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο Ερσίν Τατάρ υπογραμμίζει πως «όσον αφορά τους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί, εμείς είπαμε στους Ελληνοκύπριους πως είμαστε συνιδιοκτήτες. Από τη στιγμή που είμαστε συνιδιοκτήτες στην Κυπριακή Δημοκρατία, είμαστε και συνιδιοκτήτες των φυσικών πόρων. Και το πιο δίκαιο είναι να εργαστούμε μαζί, να φτιάξουμε μια κοινή επιτροπή στην οποία να έχουμε και εμείς λόγο στις αποφάσεις. Δυστυχώς οι Ελληνοκύπριοι φίλοι μας ενήργησαν ως να είναι ιδιοκτήτες ολόκληρου του νησιού βλέποντας τους Τουρκοκύπριους ως μια μειονότητα και λένε ότι στο μέλλον ίσως τους δώσουν ένα μερίδιο.

Αυτό που θέλουμε είναι μια συμφωνία. Γιατί ειρήνη ήδη έχουμε. Κανένας δε σκοτώνεται. Υπάρχει ελευθερία, οι Ελληνοκύπριοι έρχονται από εδώ, οι Τουρκοκύπριοι πάνε από εκεί. Ολοι μπορούν να απολαμβάνουν ολόκληρο νησί, έχουμε εμπόριο, συνεργασίες. Εμείς πολύ ειλικρινά θέλουμε να συνεργαζόμαστε επί όλων των ζητημάτων και να βελτιώνουμε τη ζωή Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Αλλά θέλουμε την κυριαρχική μας ισότητα να αναγνωριστεί. Και η επίσημη θέση μας είναι πως εάν αναγνωριστεί ή επαναβεβαιωθεί (αφού καθορίζεται από το σύνταγμα του 1960) η κυριαρχική μας ισότητα, ξεκινάμε να συζητήσουμε και τα άλλα θέματα».

Ο Ε. Τατάρ τονίζει πως η Τουρκία ποτέ δεν θα συμφωνήσει σε ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και επισημαίνει ότι: «Μόλις πρόσφατα, ο Ερντογάν είχε διαμηνύσει πως «δεν μπορεί να αναμένετε ότι θα μας δεσμεύουν αυτά τα αναχρονιστικά ψηφίσματα που ελήφθησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας πριν από 60 χρόνια». Θα πρέπει να αντιληφθείτε τις πραγματικότητες ότι τα τελευταία 60 χρόνια οι Τουρκοκύπριοι έχουν το δικό τους κράτος. Και μετά από 60 χρόνια τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί και εδραιωθεί και δεν είναι εύκολο να τα αλλάξεις».