Τεχνολογία στο φαράγγι Βουραϊκού: Στα Καλάβρυτα το συνέδριο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων Unesco Ελλάδας – Κύπρου

Στο συνέδριο παρουσιάσθηκαν εργασίες από το Πάρκο Ψηλορείτη και Σητείας στην Κρήτη, Βίκου-Αώου, Κεφαλληνίας Ιθάκης και Χελμού-Βουραϊκού.

Βουραϊκού

Με μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε χθες στα Καλάβρυτα, το συνέδριο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων Unesco Ελλάδας – Κύπρου.

Στο συνέδριο παρουσιάσθηκαν εργασίες από το Πάρκο Ψηλορείτη και Σητείας στην Κρήτη, Βίκου-Αώου, Κεφαλληνίας Ιθάκης και Χελμού-Βουραϊκού.

Από τις κεντρικές ομιλίες, ήταν αυτή του καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννη Κουκουβέλα, ο οποίος στην ομιλία του παρέθεσε στοιχεία από τις κατολισθητικές κινήσεις στην περιοχή Κάτω Ζαχλωρού των ετών 2019 και 2020, αλλά και στοιχεία απο τα καταστροφικά φαινόμενα στην φαράγγι του Βουραϊκού από τις Πόρτες έως και το Διακοπτό.

Ο κ. Κουκούβελας παρουσίασε εργασία μαζί με τον καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο και την ερευνήτρια Αγγελική Κυριού, για τα προβλήματα σταθερότητας πρανών σε γεωτουριστικές διαδρομές υψηλής επισκεψιμότητας και το παράδειγμα του φαραγγιού του Βουραϊκού.

Οι γεωτουριστικές διαδρομές υψηλής επισκεψιμότητας αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα γεωκινδύνων όπως είναι η σταθερότητα των πρανών, τα οποία μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επισκεπτών και να βλάψουν το φυσικό περιβάλλον.

Οι αιτίες αυτών των προβλημάτων, είπε ο κ. Κουκουβέλας, περιλαμβάνουν τη διάβρωση από τη βροχή, τις ανθρώπινες δραστηριότητες, τις σεισμικές δονήσεις, τις δασικές πυρκαγιές και τη φυσική διάβρωση των πρανών.

Η μεγάλη επισκεψιμότητα ανάλογων περιοχών μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς αυξάνει την πίεση στα περιβαλλοντικά ευαίσθητα συστήματα σημαντικής επισκεψιμότητας.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, απαιτούνται προληπτικά μέτρα όπως η ενίσχυση των πρανών με τεχνικά έργα, η τοποθέτηση προστατευτικών διχτυών και η ενημέρωση των επισκεπτών για την ασφαλή συμπεριφορά στις διαδρομές.

Ο κ. Κουκουβέλας αναφέρθηκε ειδικότερα στο φαράγγι Βουραϊκού, όπου η πεζοπορία αποτελεί μοναδική εμπειρία για τους λάτρεις της φύσης. Το φαράγγι, που εκτείνεται από τα Καλάβρυτα μέχρι το Διακοπτό, προσφέρει εντυπωσιακά τοπία και πλούσια βλάστηση. Κάθε χρόνο διοργανώνεται το πανελλήνιο πέρασμα, μια εκδήλωση που προσελκύει πεζοπόρους από όλη την Ελλάδα.

Οι συμμετέχοντες διασχίζουν τα γραφικά μονοπάτια δίπλα στις ράγες του οδοντωτού σιδηρόδρομου, απολαμβάνοντας την αρμονία του φυσικού περιβάλλοντος με την ανθρώπινη παρέμβαση. Η διαδρομή, αν και απαιτητική, είναι προσβάσιμη σε όλους με μέτρια φυσική κατάσταση.

Τα τελευταία χρόνια όμως, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα αστάθειας των πρανών σε διάφορα σημεία το φαραγγιού τα οποία αποτελούν αντικείμενο μελέτης του Πανεπιστημίου Πατρών μέσω τεχνικών εξ αποστάσεως παρακολούθησης και επιτόπιας έρευνας.

Από την ομιλία του κ. Κουκουβέλα, αναδείχθηκε ότι ο ρόλος της τεχνολογίας με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV), επίγειων και εναέριων σαρωτών (TLiDAR / airborne LiDAR) είναι το μέλλον για ασφαλή γεωτουρισμό σε συνθήκες κλιματικής κρίσης.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Κουκουβέλας έκρινε ως θετική την εγκατάσταση μετεωρολογικών και σεισμολογικών σταθμών στο φαράγγι του Βουραϊκού που ανακοινώθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Παναγιώτη Τερεζάκη.