Θανάσης Παπαδόπουλος στην «Π»: «Τα Καλάβρυτα ταξιδεύουν στα αστέρια»
Αφορμή για την κουβέντα μας στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις με το Αστεροσκοπείο Χελμού και τη συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τη NASA και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Καλάβρυτα τον χειμώνα, Καλάβρυτα και το καλοκαίρι με πολλά σχέδια επί χάρτου για την ανάπτυξη της περιοχής.
Σε αυτό το συμπέρασμα θα καταλήξει ο αναγνώστης της «Π» για την ιστορική πόλη, κωδικοποιώντας τα λεγόμενα του δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου για το παρόν και το μέλλον του ορεινού Δήμου. Αφορμή για την κουβέντα μας στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις με το Αστεροσκοπείο Χελμού και τη συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τη NASA και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.
«Ετοιμάζουμε τον χώρο στον οποίον θέλουμε να κάνουμε το Πλανητάριο των Καλαβρύτων» αποκάλυψε ο Θ. Παπαδόπουλος. «Θα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που θα συνδέεται απευθείας με το τηλεσκόπιο ”Αρίσταρχος”, το οποίο βρίσκεται στην υπέροχη κορυφή του Χελμού στα 2.340μ. και λειτουργεί εδώ και μια 20ετία περίπου, με αστρονόμους και με την ευθύνη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στα Καλάβρυτα αυτό το διάστημα βρίσκεται η ESA, η αντίστοιχη NASA της Ευρώπης και γίνονται μελέτες σε καθημερινή βάση από επιστήμονες που έρχονται από όλον τον κόσμο και δίνουν πληροφορίες στον ελληνικό δορυφόρο, ενώ γίνονται και δοκιμές για να επικοινωνήσουν με τον δορυφόρο της NASA. Ο εν λόγω δορυφόρος βρίσκεται 340 εκατ. χλμ. μακριά από εδώ και με μια ακτίνα λέιζερ και με τα πανάκριβα μηχανήματα που υπάρχουν, η πληροφορία θα φεύγει στο διάστημα».
– Πιστεύετε ότι αυτή η εξέλιξη θα φέρει και επιστημονικό τουρισμό στον Δήμο σας;
Τους επόμενους μήνες θα έχουμε νεότερα, καθώς επικοινωνώ σε συστηματική βάση με τον νέο πρόεδρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Σπύρο Βασιλάκο. Στα Καλάβρυτα καθημερινά έρχονται σοβαροί επιστήμονες από όλον τον κόσμο γι’ αυτό το θέμα. Είναι μια καινούργια πιλοτική μέθοδος που σε ολόκληρο τον κόσμο εφαρμόζεται μόνο στα Καλάβρυτα. Η επισκεψιμότητα στην κορυφή της Στύγας γίνεται τον χειμώνα με τον μεγάλο σύγχρονο αναβατήρα που έχουμε. Το καλοκαίρι συντηρούμε τον δρόμο. Τα Καλάβρυτα θα γίνουν γνωστά σε όλον τον κόσμο και για τον ”Αρίσταρχο”. Εχουμε θρησκευτικό τουρισμό, ιστορικό τουρισμό, φυσιολατρικό τουρισμό, αθλητικό τουρισμό, θα αποκτήσουμε, πλέον, και επιστημονικό τουρισμό. Θα είμαστε ένας Δήμος στον οποίον θα γίνονται τα πάντα χειμώνα-καλοκαίρι. Τα Καλάβρυτα ταξιδεύουν ήδη στα αστέρια.
– Προχωρούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για το οδικό δίκτυο στην περιοχή σας;
Το οδικό δίκτυο αποτελεί προτεραιότητα. Για την ακρίβεια είναι στόχος πολλών ετών. Θα έλεγα ότι 100 και πλέον χρόνια όλοι μιλούν για νέες χαράξεις για τον δρόμο που εξυπηρετεί μέσω Πάτρας και Χαλανδρίτσας και φτάνει μέσα από τα χωριά μας, στα Καλάβρυτα. Το έργο αυτό θέλει, πάντως, πολλά χρήματα. Είναι απαραίτητο, όμως, να γίνει, για να μειωθούν τα ατυχήματα και να βελτιωθεί η ασφάλεια των οδηγών. Για τον δρόμο Πούντα-Καλάβρυτα είχαμε την υπόσχεση του ίδιου του πρωθυπουργού κατά την τελευταία επίσκεψή του στα Καλάβρυτα. Μάλιστα, έδωσε εντολή στον υφυπουργό, τον κ. Ταχιάο και στον διευθυντή του υπουργείου να γίνει μελέτη από μεγάλο γραφείο για να δούμε πως μπορεί να βελτιωθεί ο δρόμος και ειδικά στα πιο επικίνδυνα σημεία του. Αυτά τα έργα δεν γίνονται από τη μια ημέρα στην άλλη, όμως μπορούμε σιγά-σιγά να τα ετοιμάζουμε. Δεν πρέπει, επίσης, να εξαιρέσουμε και τον δρόμο στα Τριπόταμα και στην Κλειτορία, ο οποίος συνδέει με την εθνική οδό 111. Ο τόπος μας, το δικαιούται. Η Αχαΐα, πέρα από τον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου που θα μας σώσει όλους, έχει ανάγκη από οδικά δίκτυα και στο εσωτερικό του Νομού. Το οδικό δίκτυο είναι βασικό εργαλείο τουρισμού και ανάπτυξης.\
– Εχουμε κάποιες εξέλιξη στο θέμα της επέκτασης του Οδοντωτού προς την ιστορική ιερά μονή της Αγίας Λαύρας;
Το τρενάκι μας φέρνει πολλούς επισκέπτες στη διάρκεια όλου του χρόνου. Ειδικά το καλοκαίρι, με τον Οδοντωτό, μας έρχονται πολλοί ξένοι από όλον τον κόσμο. Η επέκταση του σιδηροδρόμου προς την Αγία Λαύρα ανακοινώθηκε στα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία. Γνωρίζω ότι έχουν γίνει κάποιες μελέτες και ότι γραφεία έχουν αναλάβει τη νέα χάραξη. Το έργο είναι στο χέρι του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και του ΟΣΕ.
– Πως έχετε λύσει το πρόβλημα καθαριότητας στην πόλη σας;
Οποιος πέρασε από τα Καλάβρυτα, μας επιβράβευσε για την καθαριότητα. Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτήν την πρωτιά. Το έχουμε πετύχει με την εξαιρετική δουλειά που κάνουν τα συνεργεία μας και παρότι έχουμε έλλειψη προσωπικού και δεν είναι όλα όπως θα θέλαμε. Το προσωπικό μας δουλεύει καθημερινά. Η ανακομιδή γίνεται συστηματικά. Φροντίζουμε την πόλη μας, τις πλατείες μας, όλα τα επισκέψιμα σημεία, από τον Τόπο Θυσίας μέχρι το Μουσείο του Ολοκαυτώματος και τον σταθμό του Οδοντωτού. Πρέπει να είμαστε πεντακάθαροι και είμαστε. Ευχαριστώ και τους επιχειρηματίες της περιοχής μας που συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Η καθαρή πόλη είναι δείγμα πολιτισμού. Το προσέχει πολύ αυτό ο επισκέπτης. Αν πάει κάπου και είναι καθαρά, τότε και διαφήμιση θα κάνει, αλλά και θα ξαναέρθει.
– Πάντως, έχετε ζητήματα με το δημοτικό οδικό δίκτυο. Τι σκοπεύετε να κάνετε για να τα ξεπεράσετε;
Ολοι οι δήμοι της χώρας έχουν σοβαρά θέματα με τους δρόμους της δικαιοδοσίας τους και πιέζουμε την Πολιτεία για ενίσχυση. Δυστυχώς έχει πολλά χρόνια να χρηματοδοτηθεί η αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού για το δημοτικό οδικό δίκτυο. Παλιότερα αυτό το είχε αναλάβει η Νομαρχία. Από τότε που καταργήθηκαν οι νομαρχίες, οι περιφέρειες δεν το φροντίζουν, γιατί δεν είναι καν στις αρμοδιότητές τους κι έτσι έχουν μείνει ασυντήρητα τα δημοτικά οδικά δίκτυα. Υπάρχει σοβαρό κενό. Κι έτσι όλοι οι δήμοι παλεύουμε με μπαλώματα για να κλείσουμε λακκούβες. Παράλληλα, σε όλους τους δήμους της χώρας, τα δημοτικά δίκτυα είναι σπασμένα γιατί έχουν δεχθεί δίκτυα, αποχέτευσης, όμβριων, ΔΕΗ, ΟΤΕ και σπάνε συνέχεια τους δρόμους. Οπότε είναι ανάγκη κι απαίτηση να μας ενισχύσουν.
– Πώς θα λύσετε το θέμα της στάθμευσης που ταλαιπωρεί την πόλη των Καλαβρύτων;
«Είναι ένα ιδιαίτερο θέμα για τα Καλάβρυτα γιατί δεν θέλουμε να ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι και ειδικά οι επισκέπτες της πόλης μας τις περιόδους εορτασμών. Υπάρχει μια εξέλιξη στο θέμα, καθώς έχουμε τη δυνατότητα να απαλλοτριώσουμε κάποιους χώρους μέσα από το Πράσινο Ταμείο. Υπάρχει και η διαδικασία του να νοικιάσει το Χιονοδρομικό Κέντρο κάποιες εκτάσεις κοντά στα Καλάβρυτα και να δημιουργήσουμε θέσεις στάθμευσης. Το πάρκινγκ του Χιονοδρομικού είναι περίπου 40 στρέμματα και πρέπει να το συντηρήσουμε φέτος.
– Πόσο σημαντικό είναι για τα Καλάβρυτα να φιλοξενούν και τις συνεδριάσεις του Επιμελητηρίου Αχαΐας;
Η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου Αχαΐας έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή μας. Εμείς σκοπεύουμε να παραχωρήσουμε κι έναν χώρο για να γίνει γραφείο στα Καλάβρυτα, κάτι που θα βοηθήσει πολύ τους ντόπιους επιχειρηματίες τόσο στην εστίαση, όσο και στην παραγωγή των προϊόντων μας, όπως το μέλι, τα τυροκομικά μας, τα ζυμαρικά μας, κ.λπ.
– Τι άλλα σχέδια έχετε στο μυαλό σας; Θα μοιραστείτε μαζί μας κάποιες σκέψεις σας;
Κάνουμε πολλές προσπάθειες να αξιοποιήσουμε την παλιά μαθητική εστία των Καλαβρύτων. Κάποτε υπήρχε ένα μεγάλο έργο εκεί και μια μελέτη ανακατασκευής. Πρόκειται για 11 στρέμματα χώρου μέσα στα Καλάβρυτα, κάτω από το δημοτικό σχολείο. Μιλάμε για κτίρια εμβαδού 4.000 τ.μ. Εχω στα χέρια μου μια μελέτη, αρχιτεκτονικά σχέδια, με αμφιθέατρο στον χώρο της εστίας, τον χώρο του Πλανηταρίου κ.λπ.
– Τέλος, είδαμε πρόσφατα και τους εορτασμούς της αναπαράστασης της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου. Είστε ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή;
Απολαύσαμε και φέτος τους εορτασμούς, καθώς η ομάδα που έχει αναλάβει την αναπαράσταση είναι εξαιρετική. Είδαμε μεγάλη συμμετοχή και από άλλα μέρη της χώρας μας, σωματεία και συλλόγους από τη Μεσσήνη, το Αγρίνιο, την Πάτρα κι από αλλού, που έρχονται στα Καλάβρυτα εθελοντικά και με δικά τους έξοδα. Και πρέπει να σταθώ ειδικά στον Μητροπολίτη μας κ. Ιερώνυμο, ο οποίος στέκεται πάντα δίπλα σε κάθε προσπάθεια που βοηθάει τον τόπο μας. Πρέπει να σταθούμε και στα ιδρύματα της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιάλειας που φιλοξενούν γέροντες και γερόντισσες. Είναι ιδρύματα-στολίδι και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι φροντίζουν τους ηλικιωμένους, διευθυντές, νοσηλεύτριες, όλο το προσωπικό.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News