Θεμελιώδεις αλλαγές στο κληρονομικό δίκαιο: Τέλος στις ιδιόγραφες διαθήκες

Εκτός από συζύγους και παιδιά, μέρισμα και σε εκτός γάμου συντρόφους – Επιφυλάξεις από τους δικηγόρους που βλέπουν περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης – Κίνηση στα συμβολαιογραφεία για να τακτοποιηθούν εκκρεμότητες

αλλαγές

Μετά από 80 χρόνια αμετάβλητων κανονισμών, αλλάζουν όλα στις διαθήκες και στις κληρονομιές με τροποποιήσεις που θα επηρεάσουν κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει ή όχι οικογένεια.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Πατρών Χαρά Ζηνόζη, πρόκειται για ανατροπές που ήταν αναγκαίο να γίνουν, ώστε το Ελληνικό Κληρονομικό Δίκαιο, που παραμένει αναλλοίωτο από το 1946 μέχρι σήμερα, να εναρμονιστεί με τα αντίστοιχα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και φυσικά με τις σύγχρονες κοινωνικές, οικονομικές και δημογραφικές συνθήκες.

«Είχαμε μείνει πίσω ως χώρα στο κληρονομικό δίκαιο και πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες» τόνισε η πρόεδρος των συμβολαιογράφων.

Χαρά Ζηνόζη

Χαρά Ζηνόζη

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

– Καταργούνται οι ιδιόχειρες διαθήκες: Η διαθήκη θα γίνεται και θα φυλάσσεται μόνο σε συμβολαιογράφο. Οι ιδιόχειρες διαθήκες στο συρτάρι, που αποτελούν συνήθη πρακτική, δεν θα αναγνωρίζονται. Αυτή η αλλαγή, είπε η κυρία Ζηνόζη, είναι αναγκαία, γιατί πολλές ιδιόγραφες διαθήκες είναι αντιφατικές και αμφισβητούνται από συγγενείς στα δικαστήρια.

– Κληρονομικό δικαίωμα στους συντρόφους ζωής: Θα ισχύει ακόμα και αν δεν υπάρχει σύμφωνο συμβίωσης. Το πώς θα αναγνωρίζονται οι σύντροφοι ζωής, παραμένει ένα ζήτημα προς διευκρίνιση, είπε η κυρία Ζηνόζη, που επισήμανε ότι την ίδια στιγμή, θα περιορίζεται το κληρονομικό δικαίωμα σε τυπικές ή εν διαστάσει συζυγικές σχέσεις.

– Χρονικός περιορισμός για την αποδοχή διαθήκης: Θα μπει εύλογο χρονικό περιθώριο για την αποδοχή μιας κληρονομιάς, για να μην μπλοκάρουν χιλιάδες ακίνητα στην επικράτεια από κληρονόμους που έχουν φύγει στο εξωτερικό ή δεν ενδιαφέρονται.

– Κληρονομικές συμβάσεις εν ζωή: Οπως εξήγησε η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, με αυτό τον τρόπο η περιουσία μπορεί να διανεμηθεί με βάση τις επιθυμίες του διαθέτη, σε αντίθεση με το παραδοσιακό σύστημα της «νόμιμης μοίρας» στις διαθήκες που επιβάλλει ελάχιστο μερίδιο στα παιδιά και στον ή στη σύζυγο.

– Καταργείται το δικαίωμα κληρονομιάς για υπερήλικους γονείς: Η κυρία Ζηνόζη επισήμανε πως υπάρχουν ενστάσεις για το πώς προσδιορίζεται ένας υπερήλικας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μπει το όριο των 85 ετών, αλλά, πολλοί είναι αυτοί που έχουν διανοητική διαύγεια και φυσικές ικανότητες σε αυτή την ηλικία.

Κώστας Κρεμμύδας

Κώστας Κρεμμύδας

ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Κώστας Κρεμμύδας σημειώνει πως οι επικείμενες αλλαγές στο Κληρονομικό Δίκαιο είναι ορθές σε μεγάλο βαθμό, πλην συγκεκριμένων περιπτώσεων. 

Αναφερόμενος στην αναγνώριση των συντρόφων ζωής ως κληρονόμων και τη δυνατότητα σύναψης κληρονομικών συμβάσεων εν ζωή, ο κ. Κρεμμύδας είπε πως είναι δύο ρυθμίσεις που φέρνουν σημαντικά οφέλη τόσο στην κοινωνική δομή όσο και στις ατομικές σχέσεις. Πρωτίστως, η δημιουργία κληρονομικού δικαιώματος στους συντρόφους ζωής, ακόμη και αν δεν έχουν παντρευτεί ή δεν έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον αποβιώσαντα, είναι μια εξέλιξη που αντικατοπτρίζει τις σύγχρονες κοινωνικές πραγματικότητες.

«Με τη συγκεκριμένη αλλαγή, αναγνωρίζεται η αξία και η σημασία των μακροχρόνιων σχέσεων, ανεξαρτήτως νομικών δεσμών. Αυτή η ρύθμιση ενισχύει την προστασία των συντρόφων ζωής, δίνοντάς τους τα ίδια δικαιώματα όπως οι έγγαμοι ή οι ενιαίοι σύζυγοι, προσφέροντας έτσι μια αίσθηση δικαιοσύνης και ισότητας. Επιπλέον, μειώνει τις εντάσεις και τις συγκρούσεις που συχνά προκύπτουν σε περιπτώσεις κληρονομίας, καθώς όλοι οι σύντροφοι θα έχουν σαφή δικαιώματα.

Από την άλλη, η δυνατότητα σύναψης κληρονομικών συμβάσεων εν ζωή αποτελεί ένα εξαιρετικά θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας στην κληρονομική διαδικασία.

Μέσω αυτών των συμβάσεων, οι πολίτες μπορούν να τακτοποιούν τα θέματα της περιουσίας τους πριν από την απώλεια ενός προσώπου, προλαμβάνοντας έτσι ενδεχόμενες διαφωνίες και δικαστικές διαμάχες μεταξύ των κληρονόμων.

Αυτή η διαδικασία ενθαρρύνει τον διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ των μελών μιας οικογένειας, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία, που να αντανακλά τις επιθυμίες του διαθέτη και σαφώς θα «αποσυμφορήσει» και τα δικαστήρια της χώρας».

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ

Εντούτοις, ο κ. Κρεμμύδας σημειώνει πως η υποχρεωτική διαδικασία διαθήκης μέσω συμβολαιογράφου εγείρει πληθώρα αρνητικών πτυχών που χρήζουν προσοχής. «Καταρχάς, η οικονομική επιβάρυνση είναι σημαντική, καθώς η διαδικασία μέσω συμβολαιογράφου απαιτεί αμοιβή για τις υπηρεσίες του, γεγονός που μπορεί να αποθαρρύνει αρκετούς πολίτες από το να προχωρήσουν στη σύνταξη διαθήκης.

Επιπλέον, περιορίζεται η ελευθερία έκφρασης του διαθέτη, ο οποίος μπορεί να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να εκφράσει τις επιθυμίες του με τον προσωπικό τρόπο που επιθυμεί, γεγονός που δημιουργεί μια ανασφάλεια δικαίου.

Δέον να τονισθεί δε ότι η πρόσβαση σε συμβολαιογράφο μπορεί να είναι δυσχερής για άτομα που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή για ηλικιωμένα άτομα με κινητικά προβλήματα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις ή ακόμα και στην αδυναμία τακτοποίησης των κληρονομικών ζητημάτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες με τη Δυτική Ελλάδα στο επίκεντρο, έρχεται χειμώνας από το Σαββατοκύριακο

Αχαΐα: Προ των πυλών η λειτουργία Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων

Πάτρα: «Εφυγε» από το χέρι του συντρόφου της και χαρίζει ζωή

Θάνατοι παιδιών σε Αχαΐα – Ηλεία: Στην «Π» η δικηγόρος της 24χρονης μητέρας, «η υπόθεση έχει σκοτεινά σημεία»

Πρόεδρος Πυροσβεστών στην «Π»: «Η ηγεσία απέτυχε παταγωδώς, Βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου»

Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας: Μια σύγχρονη αναγέννηση για έναν αρχαίο πολιτιστικό θησαυρό – Η Αννίτα Κουμούση μιλά στο pelop.gr