Το «μαύρο κουτί» της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ – Τι έφταιξε τελικά
Το «μαύρο κουτί» της ιστορικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρκετές αναγνώσεις. Από τη μία η αξία του αντιπάλου και από την άλλη τα λάθη και τα πάθη του ανεπίδεκτου μαθήσεων οργανισμού της Κουμουνδούρου.
Τελικά αυτό που συνέβη την Κυριακή, ήταν μια μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη ή μια μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα; Ποιος είχε μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το αποτέλεσμα που έβγαλε η κάλπη; Τι μας έμαθαν οι εκλογές της 21ης Μαΐου;
Η ΝΔ εμφανίστηκε «μπετόν αρμέ». Κέρδισε περίπου 150.000 ψήφους, που ισοδυναμούν με περίπου μία ποσοστιαία μονάδα, σε σχέση με το 2019.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, έχασε 600.000 ψηφοφόρους! Δηλαδή 11,5%. Αν κάποιος δεν γνώριζε ποιο κόμμα κυβερνούσε την τελευταία τετραετία, θα πίστευε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια μεγάλη κυβερνητική φθορά και γι’ αυτό έχασε. Ομως, ήταν αντιπολίτευση. Τι έφταιξε και είχε τόσο εκκωφαντική πτώση;
Η απάντηση έχει δύο σκέλη. Το ένα αφορά στη ΝΔ και το δεύτερο στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ ξεκίνησε την τετραετία της με «χαμηλά την μπάλα». Δεν έταξε παροχές, που δεν θα μπορούσε να παράσχει. Οπου μπορούσε να βοηθήσει οικονομικά, το έκανε και κυρίως σε «πολλαπλασιαστικούς» κλάδους, όπως η Εστίαση, και παρά τις πολλές και τεράστιες κρίσεις που αντιμετώπισε μέσα στη θητεία της, οικοδόμησε μια σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία, έστω κι αν αυτή η εμπιστοσύνη δεν ήταν απόλυτη.
Η ΝΔ, παράλληλα, κατάφερε να πείσει τον κόσμο ότι λειτουργεί ως κόμμα, σαν μια «καλοκουρδισμένη» μηχανή. Εχει σαφή δομή, ανθρώπους με ρόλους εντός κόμματος κι εντός κυβέρνησης, συγκεκριμένο πλάνο εξουσίας. Δηλαδή, είναι αυτή που ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς με τις πολιτικές της, δεν μπορεί να μην της αναγνωρίσει ότι κάνει αυτό που ξέρει, αλλά και πως αυτό που θα εξαγγείλει, θα βρει τρόπο να το κάνει πράξη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τρομακτικές απώλειες στις εκλογές, που οφείλονται σε μια σειρά από παράγοντες. Τα όσα λάθη έγιναν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δεν ήταν τα πιο σημαντικά, καθώς το πρόβλημά του είναι αρκετά πιο βαθύ. Οπως για παράδειγμα στο ότι δεν κατάφερε εδώ και 15 χρόνια να δημιουργήσει έναν στιβαρό κομματικό μηχανισμό, στο ότι 4 χρόνια δεν έκανε αντιπολίτευση -λειτουργώντας υπεροπτικά με ένα σκεπτικό που έλεγε ότι «ο κόσμος απλά δεν θα θέλει τη δεξιά» – κι επειδή επέλεξε μια τραγική επικοινωνιακή πολιτική, όπου μίλησε ελάχιστα για όσα θα ήθελε να κάνει αν κυβερνήσει. Με λίγα λόγια, αποδείχτηκε ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν να ακούσουν λιγότερες επιθέσεις στην κυβέρνηση και περισσότερες λύσεις και προοπτικές για το μέλλον τους.
ΤΟ ΔΙΔΑΓΜΑ
Οι εκλογές της Κυριακής μάς δίδαξαν αρκετά πράγματα. Οπως για παράδειγμα ότι η ΝΔ, πλέον, δεν είναι απλά ένα πολιτικό κόμμα. Μπορεί να περιμέναμε ότι θα τις κέρδιζε, αφού αυτό υποδείκνυαν και οι δημοσκοπήσεις, όμως τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου, πιθανότατα θα διδάσκονται σε λίγα χρόνια σε Πανεπιστήμια, αφού αποτελούν πρότυπο για τη διαχείριση της εκλογικής συμπεριφοράς μιας κοινωνίας, που θεωρητικά βγήκε πρόσφατα από μια μεγάλη κρίση -κι ας μην έχει βγει- και το μόνο που έδειξε ότι ζητούσε ήταν ηρεμία κι όσο το δυνατόν περισσότερη οικονομική ασφάλεια.
Η ΕΠΙΛΟΓΗ
Επιπλέον, κάτι ακόμα που μάθαμε από τις εκλογές είναι ότι η κοινωνία έκανε μια συνειδητή επιλογή με τη ΝΔ, αφού γνωρίζει πως ενδέχεται να φέρει και «αντιλαϊκές» μεταρρυθμίσεις, αλλά για κάποιο λόγο μερίδα της, είτε πιστεύει ότι δεν την αφορούν, είτε επέλεξε πως θα πρέπει να αντιμετωπίσει όσα έρθουν με αντάλλαγμα μια γενική οικονομική σταθερότητα. Ενώ, ταυτόχρονα, η πλειοψηφία έδειξε να μη νοιάζεται ιδιαίτερα για τα ζητήματα Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης που έθετε ο ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς.
Η ΟΥΣΙΑ
Πιθανότατα αυτή είναι και η ουσία των προχθεσινών εκλογών, αφού μάλλον αποδείχθηκε ότι το μόνο που ενδιαφέρει τον Ελληνα είναι το «συμφέρον» του, δηλαδή η οικονομία της χώρας και αναγνωρίζει στη ΝΔ ότι είναι η πιο αξιόπιστη διαχειρίστρια της τύχης του.
Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ
Από την άλλη, για πολλούς από τους μέχρι το 2019 υποστηρικτές και ψηφοφόρους του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαπράξει ύβρη. Για άλλους κυβερνητική ή αντιπολιτευτική ή ακόμα και προγραμματική. Μετά την ύβρη, ήρθε η νέμεση και ουσιαστικά σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνουν-μετανιώνουν ότι ο πρόεδρος δεν έκανε πράξη την υπόσχεση, που είχε δώσει μετά την ήττα των προηγούμενων εκλογών, τότε που είχε πει ότι θα δημιουργήσει ένα κόμμα χωρίς παθογένειες, πολυσυλλεκτικό σε ιδέες και προβληματισμούς, όχι σε αρρώστιες.
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Τώρα, το μέλλον είναι απρόβλεπτο. Υπό άλλες συνθήκες κι αν δεν υπήρχε στον κοντινό ορίζοντα μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση, ο Τσίπρας θα είχε παραιτηθεί μετά από μια τέτοια συντριπτική ήττα, καθώς γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα ήταν μια καταστροφή της προσωπικότητάς του, ως πολιτικού. Ομως, ως ηγέτης, γνωρίζει ότι τώρα είναι η ώρα του να βγει μπροστά, με αυτοκριτική, έξυπνες – γρήγορες βελτιωτικές κινήσεις, πιο ξεκάθαρο λόγο και πολιτικές, αλλά και ουσιαστική ανάπτυξη του οράματος, που έχει. Μπορεί; Γιατί αν όχι. Ο «ήλιος είναι έτοιμος να ανατείλει»!
Η «Πελοπόννησος» ζήτησε από τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μιχάλη Σιδηρόπουλο, να σχολιάσει το «βαρύ» εκλογικό αποτέλεσμα: «Eίναι εξαιρετικά αρνητικό. Ο κυρίαρχος λαός αποφάσισε και το μήνυμα που έστειλε ήταν ηχηρό και δεν χωράει παρερμηνείες. Το αποτέλεσμα είναι μια καθαρή νίκη της ΝΔ. Η απλή αναλογική και η στρατηγική της προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας δεν έγιναν αποδεκτές από τους ψηφοφόρους. Αποδείχτηκε, τελικά, ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για συγκλίσεις τέτοιου είδους. Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες. Τώρα είναι η ώρα της ειλικρίνειας και της συλλογικότητας. Τα όργανα του κόμματος θα συνέλθουν, προκειμένου να γίνει απολογισμός και να εντοπιστούν τα αίτια της ήττας. Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε, άμεσα, όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους την επόμενη κρίσιμη εκλογική μάχη. Μπορεί να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας και να ενισχύσουμε την ηγετική μας θέση στον προοδευτικό χώρο. Χρειάζεται σκέψη, κόπος, ωριμότητα και σύνθεση. Χρειάζεται μια τίμια αναγνώριση των υποκειμενικών του αδυναμιών, ώστε να είναι εφικτή η υπέρβασή τους».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News