Το Μαξίμου άκουσε τα «θέλω» της Αχαΐας – Οσα ζήτησαν οι Δήμαρχοι του νομού από την κυβέρνηση
Οι δήμαρχοι της Αχαΐας αναφέρθηκαν σε μια σειρά αιτημάτων, με τον Θ. Κοντογεώργη να δεσμεύεται ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι συναντήσεις θα επαναλαμβάνονται με στόχο να καταγράφεται η πρόοδος σε κάθε έργο
Η τηλεσύσκεψη εργασίας της Πέμπτης, με το πολιτικό και αυτοδιοικητικό προσωπικό της Αχαΐας, την οποία συντόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, είχε ως στόχο την επικαιροποίηση των περιφερειακών πολιτικών, αναγκών και σχεδιασμού των ζητημάτων της ευρύτερης περιοχής.
Των ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ και ΠΡΟΚΟΠΗ ΚΟΓΚΟΥ
Από τη σύσκεψη, που ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και φανέρωσε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης (ίσως και μια πρωθυπουργική επίσκεψη το επόμενο διάστημα στα μέρη μας), διαφάνηκαν δύο σημαντικά στοιχεία: Καταρχάς, το ότι μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θα «τρέξουν» έργα που θα βελτιώσουν τη ζωή των αχαιών πολιτών. Και το δεύτερο, και σαφώς και πιο σημαντικό, είναι η αναγκαιότητα για έναν γενικό συντονισμό, για ένα Μaster Plan τεχνοκρατικού χαρακτήρα, προκειμένου να προωθηθούν με τον ενδεδειγμένο τρόπο, από εξειδικευμένους ανθρώπους και σε εύλογο χρονικό διάστημα, τα αιτήματα και τα έργα της Αχαΐας.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και, μάλιστα, τόσο οι εκπρόσωποι της Αχαΐας σε κυβέρνηση και Βουλή, όσο και οι αυτοδιοικητικοί συμπλήρωναν ο ένας τον άλλον, με τρόπο που οδηγούσε σε συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα συμπεράσματα κι αποτελέσματα.
Ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, στην ανάλυσή του, τόνισε ότι με τα έργα που έγιναν και με τον τρόπο που κινήθηκε η ΠΔΕ τα τελευταία χρόνια, καλύφθηκαν σοβαρές ανάγκες των πολιτών. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις ετοιμασίες για τη νέα γενιά έργων που θα εκτελεστούν τα επόμενα χρόνια, σε συνεννόηση με τους δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Οι δήμαρχοι της Αχαΐας αναφέρθηκαν σε μια σειρά αιτημάτων, τα οποία κατέγραψε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ο οποίος, από την πλευρά του, δεσμεύθηκε ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι συγκεκριμένες συναντήσεις θα επαναλαμβάνονται με στόχο να καταγράφεται η πρόοδος σε κάθε έργο και προκειμένου να ξεπερνιούνται διαδικαστικά και γραφειοκρατικά εμπόδια. Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» κατέγραψε και παρουσιάζει τις τοποθετήσεις όλων των συμμετεχόντων στη χθεσινή τηλεσύσκεψη.
Κοντογεώργης: «Προσεχώς κυβερνητικό κλιμάκιο στην Πάτρα»
«Είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται σε κάθε νομό της χώρας στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη, με στόχο την προώθηση έργων και τον σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα». Αυτό δήλωσε στην «Π» ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, αποκαλύπτοντας, ταυτόχρονα, ότι την περιοχή θα επισκεφθεί προσεχώς κυβερνητικό κλιμάκιο (από τους συνειρμούς που κάναμε δεν αποκλείεται να δώσει το «παρών» και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης): «Το επόμενο βήμα είναι να συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας και το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχο γεγονός στην Πάτρα, ενώπιον των φορέων και με την παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε και τα ώριμα έργα που έχει προχωρήσει η ΠΔΕ».
Φωτήλας: «Δεν το έχω ξαναδεί αυτό»
«Με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργού κ. Κοντογεώργη είχαν προηγηθεί οι διαβουλεύσεις με τους βουλευτές Αχαΐας και, πλέον, η επικοινωνία πέρασε στο επόμενο επίπεδο, με τη συμμετοχή και της αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού» δήλωσε στην «Π» ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας και πρόσθεσε τα εξής: «Η επαφή μας δεν ολοκληρώθηκε, καθώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα βρισκόμαστε για να συζητάμε, να προτεραιοποιούμε και να προωθούμε έργα και αιτήματα. Είμαι δέκα χρόνια βουλευτής, ειλικρινά δεν έχω ξαναδεί τόσο ενδιαφέρον από την κυβέρνηση». Οι πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι ο κ. Φωτήλας στάθηκε σε έργα που καθυστερούν στην Πάτρα (θέατρο «Απόλλων», Μουσείο Καρναβαλιού), με ευθύνη της δημοτικής αυτοδιοίκησης.
Κατσανιώτης: «Η διαδικασία θα βοηθήσει διαχρονικά»
«Είναι μια πολύ χρήσιμη διαδικασία, η οποία προωθεί σημαντικά έργα και αιτήματα της περιοχής μας» σχολίασε ο πρ. υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης και πρόσθεσε τα εξής: «Είχαμε την ευκαιρία όλα αυτά που είχαμε συζητήσει κατά μόνας στο παρελθόν, να τα δούμε και όλοι μαζί, χάρη στο ενδιαφέρον που δείχνει η κυβέρνηση. Θέλουμε όλη αυτή η διαδικασία να βοηθήσει διαχρονικά την περιοχή μας και τους πολίτες της. Η συνάντησή μας θα επαναληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα καταγράφεται η πορεία των έργων».
Φαρμάκης: «Έτοιμα και ώριμα έργα»
«Η ΠΔΕ συμβάλλει στο να έχει πλήρη εικόνα η κυβέρνηση, προκειμένου να δρομολογεί εξελίξεις σε έργα που αποτελούν προτεραιότητα για την περιοχή μας». Αυτός ήταν ο βασικός σκοπός της παρουσίας του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη στη χθεσινή σύσκεψη, όπως μας τον περιέγραψαν οι στενοί του συνεργάτες. Στο τέλος, μάλιστα, ο Ν. Φαρμάκης εξήγησε ότι με τον τρόπο που κινήθηκε η ΠΔΕ στο ΕΠΣΑ, με χωρικές αναπτυξιακές ενότητες κι έπειτα από διαβούλευση και επεξεργασία των προτάσεων των δήμων, έχουμε, πλέον, ώριμα έργα πολλών εκατομμυρίων, εγκεκριμένα σε επίπεδο Ευρώπης, κάτι που μπορεί να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση.
Πελετίδης: «Θέλουμε απαντήσεις για έργα»
Με προσοχή και διάθεση συνεργασίας άκουσε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης όσα είχε να μεταφέρει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, αφού τα ανοικτά μέτωπα της Πάτρας με την κυβέρνηση είναι πολλά και σημαντικά για την πρόοδο της πόλης.
Ο Κ. Πελετίδης , προφανώς, ήταν προετοιμασμένος για τη συνάντηση, καθώς παρέθεσε όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη, για τα οποία κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια έχει στείλει επιστολές στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς.
Παραλιακό μέτωπο και τμήμα που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, σιδηροδρομική σύνδεση Πάτρας, διαχείριση απορριμμάτων, διαχείριση υδάτων και κατασκευή νέου διυλιστηρίου, 409 πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο, έκταση στο Ριγανόκαμπο, μέσα μαζικής μεταφοράς, ανεργία, μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και χρηματοδοτήσεις Δήμων είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που ο Κώστας Πελετίδης έχει θέσει προς την κυβέρνηση.
Ο δήμαρχος άκουσε τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ να επισημαίνει ότι αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο για την προώθηση των ζητημάτων.
Η «Πελοπόννησος» επικοινώνησε με τον κ. Πελετίδη και μεταφέρει τις απόψεις του για τη συνάντηση αλλά και τα βήματα που θα ακολουθήσουν:
«Η κυβέρνηση πραγματοποιεί παρόμοιες συσκέψεις με εκπροσώπους από όλους τους νομούς της Ελλάδας. Το ζητούμενο είναι να μην αναλύουμε μόνο τα προβλήματά μας αλλά να δίνονται λύσεις, ειδάλλως ποιο το αντικείμενο μιας συζήτησης για το τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο. Τις επόμενες ημέρες θα στείλουμε νέα υπομνήματα για θέματα που μας απασχολούν και θέλουμε να πάρουμε απαντήσεις. Εμείς, όπου δεν συμφωνούμε με την κυβέρνηση, το λέμε. Θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση για ζητήματα που θέτουμε.
Για παράδειγμα, αναζητούμε χρηματοδότηση για το νέο διυλιστήριο της Πάτρας, όπου έχουμε έτοιμα τεύχη δημοπράτησης. Ή το ταρτάν στο Παμπελοποννησιακό πρέπει να αλλάξει για να φιλοξενεί μεγάλους αγώνες και γενικά τα γήπεδά μας έχουν ανάγκες. Εχουν χρήματα να μας δώσουν; Αν δεν έχουν, πότε θα βρουν; Όταν πιάσουμε ένα-ένα τα ζητήματα που μας απασχολούν και πάρουμε απαντήσεις, τότε θα ξέρουμε τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Συζητήσεις για την ανάπτυξη γίνονται εδώ και δεκαετίες. Εχουμε ακούσει πολλά λόγια και τώρα θέλουμε να δούμε έργα. Θα στείλουμε νέα υπομνήματα και περιμένουμε να δούμε αν τα λόγια θα κουμπώσουν με τις πράξεις. Προφανώς, στα υπομνήματα θα χρειαστούν και τεκμηριώσεις. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Θέλουμε να μας ακούσει η κυβέρνηση για τα κυρίαρχα ζητήματα που θέτουμε και θα ζητήσουμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Θέλουμε απαντήσεις ή έστω να μας πουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να ξέρουμε τι θα κάνουμε.
Προφανώς θα θέσουμε εκ νέου και τα ζητήματα της παραλιακής ζώνης και του τρένου. Εμείς θέλουμε την Πάτρα των ονείρων των Πατρινών κι ας μας λένε πολλοί ότι δεν είναι ρεαλιστικό. Ολα εφικτά είναι. Οι δυνατότητες πηγαίνουν με βάση τις προτεραιότητες. Ακούμε κατά καιρούς να δηλώνουν πολλοί την αγάπη τους για την Πάτρα, αλλά όταν έρθει η ώρα να την υπερασπιστούμε δεν είναι όλοι εκεί».
Ανδριόπουλος: Συγκεκριμένα θέματα
Συγκεκριμένα θέματα έθεσε ο δήμαρχος Αιγιάλειας Τάκης Ανδριόπουλος, ως τα πιο βασικά στην ατζέντα:
-Διάβρωση των ακτών στο παραλιακό μέτωπο της Αιγιάλειας.
-Σύνδεση του νέου λιμανιού του Αιγίου με την Ολυμπία Οδό.
-Η βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας στην Αιγιάλεια.
-Η σύνδεση του σταθμού του τρένου με κεντρικούς οδικούς άξονες, ώστε να είναι προσβάσιμη η προσέλευση και αποχώρηση.
-Η υποστελέχωση Υπηρεσιών του Δήμου, λόγω κατάργησης Νομικών Προσώπων.
-Οι κατολισθήσιμοι οικισμοί στον ορεινό όγκο της Αιγιάλειας.
Αλεξόπουλος: Ζητήματα υποδομών
Σε βασικά ζητήματα υποδομών που θα δώσουν ανάπτυξη στη Δυτική Αχαΐα, στάθηκε ο δήμαρχος Γρήγορης Αλεξόπουλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Θανάση Κοντογεώργη. Εθεσε υπόψη της κυβέρνησης τα βασικότερα θέματα, που είναι τα εξής:
-Την επέκταση του φράγματος Πηνειού.
-Την ανάδειξη του Αεροδρομίου του Αράξου σε περιφερειακό πολιτικό αεροδρόμιο με τη λειτουργία (cargo).
-Την επέκταση του σιδηροδρόμου μέχρι το Αεροδρόμιο Αράξου και την Καλογριά.
-Τη διασύνδεση του νέου αυτοκινητόδρομου της Πατρών- Πύργου με το Αεροδρόμιο και τη ΒΙΠΕ.
-Την οριοθέτηση, καθορισμό του αιγιαλού και νομιμοποίηση του αλιευτικού καταφυγίου στις Αλυκές.
-Την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων, με προτεραιότητα τη στέγαση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κ. Αχαΐας.
-Τη σύσταση και λειτουργία Ομάδας (ΟΠΚΕ) στην έδρα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.
Παπαδόπουλος: Προτεραιότητα ο δρόμος
Ως μεγίστη προτεραιότητα για τα Καλάβρυτα την ανακατασκευή του οδικού άξονα Πούντας- Καλαβρύτων έθεσε ο δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον υφυπουργό.
Ο Θανάσης Παπαδόπουλος, μιλώντας στην «Π», τόνισε: «Ζήτησα από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανακατασκευή του οδικού άξονα Πούντας-Καλαβρύτων και τίποτα άλλο σε ό,τι αφορά την περιοχή μας. Παράλληλα, επίσης έχουμε καταθέσει αίτημα 10 εκατομμυρίων ευρώ για την περεταίρω αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου.
Επίσης, ένα θέμα που αφορά όλους τους δήμους είναι ότι εδώ και 6 χρόνια δεν υπάρχει πρόγραμμα Τρίτσης για να ενταχθούν έργα και ακόμα πρέπει να δρομολογηθεί πρόγραμμα για συντήρηση δημοτικής οδοποιίας».
Μπαρής: «Μόνο με συνεργασία»
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θ. Μπαρής, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, κατέθεσε τα ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα στην περιοχή.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε την ανάγκη ενός ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος για τους ορεινούς δήμους, το οποίο θα προβλέπει παρεμβάσεις για την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών.
Ακόμη, ζήτησε την ενεργοποίηση του project του Αυτοκινητοδρομίου Χαλανδρίτσας και χρηματοδότηση για την παραλίμνια περιοχής του φράγματος Πείρου- Παράπειρου.
Ο κ. Μπαρής αναφέρθηκε και σε έργα υποδομών, όπως η βελτίωση της επαρχιακής οδού Πατρών- Καλαβρύτων μέσω Χαλανδρίτσας και της εθνικής Πατρών- Τριπόλεως (111).
«Το κλειδί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Ειδικά για τον Δήμο Ερυμάνθου που είναι ένας μικρός δήμος, χωρίς οικονομικούς πόρους, η επιβίωσή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Πολιτεία» τόνισε ο δήμαρχος Ερυμάνθου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News