Το μεγάλο ρεκόρ και ο μεγάλος στόχος της Δράκου
Ετοιμάζεται να συμμετάσχει για 8η φορά σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα και θέλει μέσω της Ντόχα να πάει στο Παρίσι
Ένα μεγάλο ρεκόρ έχει ήδη πετύχει η πρωταθλήτρια κολύμβησης από την Πάτρα, Νόρα Δράκου, που έχει συμμετάσχει 7 φορές σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα και ετοιμάζεται για την 8η! Η πρώτη της ήταν το μακρινό 2011 στη Σαγκάη. Ακολούθησαν οι συμμετοχές της στις διοργανώσεις που έγιναν το 2013, το 2015, το 2017, το 2019, το 2022 στη Βουδαπέστη και πέρυσι στη Φουκουόκα.
Πλέον μετράει αντίστοιχα για τη διοργάνωση που θα φιλοξενηθεί τον Φεβρουάριο στη Ντόχα. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να κυνηγήσει το όριο πρόκρισης σε Ολυμπιακούς Αγώνες για 4η φορά στην καριέρα της.
«Αυτός είναι ο στόχος, να πιάσουμε με την ομάδα 4Χ100 μ. μικτή mixed το όριο για το Παρίσι» τονίζει η Νόρα Δράκου και προσθέτει: «Πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μακάρι να τα καταφέρουμε, θα ήταν ότι καλύτερο για εμένα γιατί θα μπορεί να έρθει η οικογένεια μου να με παρακολουθήσει στην 4η και τελευταία Ολυμπιάδα της καριέρας μου. Θα το ευχαριστηθώ πάρα πολύ. Αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζω. Ετσι το έχω στο μυαλό μου, θα είναι πολύ συγκινητικό».
-Μετά τέλος;
«Δεν μπορώ να το πω. Δεν έχω βρει ακόμη τι θέλω να κάνω μετά. Δεν είναι εύκολο να πεις μαχαίρι βάζω το τέλος. Θα πάω και στο 2025 στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο, θα κάνω μια προσπάθεια να σβήσει σιγά-σιγά. Ομως μπορεί και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες να αποφασίσω κάτι άλλο».
-Πάντως θα μείνεις στον χώρο;
«Θεωρητικά μετά από τόσα χρόνια παρουσίας μου στις πισίνες θα είναι δύσκολο να μην παραμείνω. Θα ήθελα από κάποιο πόστο να συνεχίσω και να βοηθήσω τις νέες γενιές που ακολουθούν».
-Είναι ένα είδους μετάλλιο η συνέπεια, μπορεί να μην έχεις καταφέρει να ανέβεις στο βάθρο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα ή Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά από το 2011 είσαι παρούσα!
«Θα έλεγα είναι επιβράβευση και δικαίωση».
-Πώς κρατιέσαι σε αυτό το επίπεδο τόσα χρόνια;
«Είναι δύσκολο και κουραστικό, αλλά μου αρέσει αυτό το άθλημα. Περνάω καλά με αυτό που κάνω και από εκεί ξεκινούν όλα».
-Πότε ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με τον υγρό στίβο;
«Ημουν σχεδόν μωρό. Στα τρία μου χρόνια με παρότρυνε η θεία μου Λέτα Παστού, που είναι προπονήτρια. Περισσότερο με πήγαν οι γονείς μου στο κολυμβητήριο για να μάθω να κολυμπώ. Ομως έκανα και άλλα αθλήματα».
-Σε ποια;
«Τένις, ποδόσφαιρο για ένα διάστημα και στίβο. Τα πάντα. Είχα ενέργεια. Περνούσα ωραία και μετά τα 10-11 μου χρόνια είχα κάποιες επιτυχίες και απλώς έμεινα στην πισίνα».
-Πόσα χιλιόμετρα κολυμπάς την ημέρα;
«Εξαρτάται, υπάρχουν ημέρες που κάνω πάνω από 8 χιλιόμετρα και κάποιες πάνω από 5 χιλιόμετρα. Παλαιότερα έκανα 12 χιλιόμετρα την ημέρα. Τώρα δεν μπορεί το σώμα μου να ακολουθήσει. Το προσέχω περισσότερο. Μεγαλώνω».
-Είναι στα σχέδιά σου η δημιουργία οικογένειας;
«Σίγουρα είναι κάτι που θέλω, αλλά δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μου. Πρέπει να ολοκληρώσω την καριέρα μου ως αθλήτρια και να αποφασίσω τι θα κάνω μετά».
-Στην Ελλάδα οι πρωταθλητές του δικού σου επιπέδου μπορούν να βιοπορίζονται από την ενασχόλησή τους με την κολύμβηση;
«Τώρα, ναι. Αλλά δεν είμαστε πολλοί. Είναι ζήτημα εάν είμαστε 50-60. Ομως κολυμπούν χιλιάδες. Σε κάθε περίπτωση είναι πιο εύκολο να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα, παρά να εργάζεσαι 8ωρο ειδικά στην ιδιωτικό τομέα. Στην Ελλάδα πρέπει να αποδείξεις πρώτα ότι είσαι καλός και μετά θα στηριχτείς. Εμένα για παράδειγμα με στήριξε πολύ η οικογένεια μου και ο κ. Μιχαλάκος μέσω της Carna για να συμμετάσχω το 2012 στους πρώτους μου Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν με υπολόγιζε κανείς στην αρχή».
-Αν ήσουν υπουργός Αθλητισμού ποιο είναι το πρώτο που θα άλλαζες;
«Δύο είναι πολύ σημαντικά. Το πρώτο η ασφάλιση της υγείας όλων των αθλητών και το δεύτερο η προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης για όλους όσοι είναι μέλη των Εθνικών ομάδων. Θα ήταν μεγάλη βοήθεια για τους αθλητές που υπηρετούν τις Εθνικές ομάδες έως τα 35-36 τους χρόνια, καθώς όταν σταματούν αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα».
-Στην Πάτρα τι θα διόρθωνες;
«Η πόλη μου, μου αρέσει πάρα πολύ για αυτό και έχω επιστρέψει. Ομως θα ήθελα το παραλιακό μέτωπο ελεύθερο για όλους και θα μεγάλωνα τους ποδηλατόδρομους».
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ
Η Νόρα Δράκου ξεκίνησε στα τρία της χρόνια την κολύμβηση στον Θρίαμβο και από τα 11 της χρόνια μετακόμισε στον ΝΟΠ. Ακολούθως αγωνίστηκε σε Ολυμπιακό, Ωκεανό και την τελευταία 7ετία ανήκει στον Παναθηναϊκό. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο το 2012, στη Ρίο Ντε Τζανέιρο το 2016 και στο Τόκιο το 2021.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News