Σμυρλής: Τουρισμός υγείας – Το νέο στοίχημα
Στο πλαίσιο του συνεδρίου της εφημερίδας «Πελοπόννησος» RGC 2021, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής, ανέλυσε την πολιτική του Υπουργείου Εξωτερικών γύρω από τον Τουρισμό Υγείας.
Η πανδημία του κορονοϊού έφερε στα όριά του το σύστημα υγείας της Ελλάδας, αλλά από την άλλη ώθησε τις εξελίξεις και ανέδειξε τις μεγάλες αντοχές και δυνατότητές του, το υψηλό επίπεδο και την ποιότητα των υπηρεσιών και του προσωπικού του υγειονομικού τομέα. Με απλά λόγια, η πανδημία αποτέλεσε επιταχυντή εξελίξεων και στην υγεία που η χώρα μας θα πρέπει να αξιοποιήσει, στρεφόμενη στην ανάπτυξη, του αναδυόμενου τομέα του διεθνή τουρισμού υγείας.
Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων στη συνεδρία για τον Τουρισμό Υγείας ως εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης που έγινε το Σάββατο 5 Ιουνίου στην Αχαΐα Κλάους στο πλαίσιο του συνεδρίου της «Π» RGC 2021, όπου ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής, ανέλυσε την πολιτική του Υπουργείου Εξωτερικών γύρω από τον Τουρισμό Υγείας.
Ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι η Ελλάδα μέσα από την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, κέρδισε τα εύσημα διεθνώς γι΄αυτό πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία, συνδυάζοντάς την, με τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού. Μάλιστα, επεσήμανε ότι ο τουρισμός υγείας μπορεί να αποτελέσει έναν από τους πλέον στιβαρούς πυλώνες ανάκαμψης της βιομηχανίας του τουρισμού.
«Σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του συστήματος υγείας, ανοίγει ένα σπουδαίο και ευρύ κεφάλαιο για έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο. Η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και φιλοδοξούμε να γίνουμε από τους ισχυρότερους παίκτες στον τομέα αυτό», τόνισε ο κ. Σμυρλής.
Η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στην ευρωπαϊκή αγορά, οι καλές σχέσεις με τις χώρες της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, το ιδανικό κλίμα για διαβίωση και ανάρρωση, οι επαρκείς και πιστοποιημένες υποδομές και το υγειονομικό προσωπικό υψηλού επιπέδου, είναι τα πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιήσει η χώρα μας, για να προσελκύσει επιχειρηματικές συνεργασίες και επενδύσεις στον τουρισμό Υγείας, πρόσθεσε. Σημαντικά βήματα έχουν ήδη γίνει στον κλάδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπου η Ελλάδα προσελκύει πλήθος ενδιαφερόμενων από άλλες χώρες.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών απέκτησε πρόσφατα έναν νέο και πιο ενεργό ρόλο, αναμορφώνοντας την οικονομική του διπλωματία, μέσα από τη δημιουργία μιας ενιαίας και συνεκτικής δομής με ισχυρό πλαίσιο δράσεων, σημείωσε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας.
Υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, λειτουργούν δύο εξειδικευμένοι φορείς, η Enterprise Greece, της οποίας ο κ. Σμυρλής είναι πρόεδρος του ΔΣ και ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων και το εργαλείο της Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, που επιτρέπουν την υλοποίηση συντονισμένων ενεργειών.
Στα παραπάνω, ο κ. Σμυρλής πρόσθεσε και το δίκτυο 60 εμπορικών ακολούθων σε 50 χώρες, οι οποίοι παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες οικονομικής διπλωματίας, βοήθεια και πληροφόρηση σε ‘Ελληνες εξαγωγείς και ξένους επενδυτές.
Όλα αυτά, είναι σημαντικά όπλα που εντάσσονται στη φαρέτρα της κυβέρνησης για την προώθηση του τουρισμού υγείας, πρόσθεσε ο κ. Σμυρλής, επισημαίνοντας ότι η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της Enterprise Greece με το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας ανοίγει ένα κεφάλαιο δράσεων, με στόχο τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών, προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης, εκπαιδευτικά προγράμματα με διεθνείς επενδυτές για εξεύρεση στρατηγικών εταίρων, οργάνωση και συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις για την προσέλκυση επενδυτικών συνεργασιών, κ.ά.
Η δυναμική αυτών των δύο φορέων προδιαγράφει την επιτυχία του εγχειρήματος, είπε ο κ. Σμυρλής. Η μετά κόβιντ νέα εποχή φέρνει συνθήκες και προκλήσεις να εκμεταλλευθούμε για εξωστρεφή και ανταγωνιστική διεκδίκηση.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News