Βρετανία: Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για να στέλνονται πίσω μετανάστες

Δεν θεωρείται ασφαλής χώρα λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μετανάστες

Η Βρετανία θεωρεί απίθανο να υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία για την επιστροφή μεταναστών, καθώς η Τουρκία δεν θεωρείται ασφαλής χώρα λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, οι ελπίδες της βρετανικής κυβέρνησης για μια συμφωνία επιστροφής μεταναστών, παρόμοια με αυτή που έχει συναφθεί με την Αλβανία, έχουν ναυαγήσει. Εσωτερική έκθεση διαπιστώνει πως η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια για να θεωρηθεί “ασφαλής” χώρα.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και άλλα κορυφαία στελέχη των Συντηρητικών, που βρίσκονται στην κυβέρνηση, έχουν χαιρετίσει τη συμφωνία με την Αλβανία ως σημαντική επιτυχία όσον αφορά το στόχο του πρωθυπουργού να σταματήσει το διάπλου της Μάγχης από μικρά σκάφη. Όμως φαίνεται τώρα πως μια παρόμοια συμφωνία με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι απίθανο να συναφθεί.

Η αναλογία των τούρκων υπηκόων, που φθάνουν με μικρά σκάφη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυξήθηκε από 2% το 2022 σε πάνω από 10% πέρυσι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησε ανάλυση η οποία έδειξε ότι το 99% των Τούρκων, που ζητούν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κάνουν επειδή «φοβούνται το κράτος τους», ενώ στο έγγραφο επικρίνεται επίσης ο «υπερβολικός ζήλος», που επιδεικνύεται από τις τουρκικές αρχές στο να χρησιμοποιούν την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, καθώς και η έλλειψη ανεξαρτησίας των δικαστηρίων.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε: «Η διεθνής συνεργασία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία είναι στενοί στρατηγικοί εταίροι, με μια σχέση που βλέπει στο μέλλον».

«Όταν ένα άτομο δεν έχει νόμιμο δικαίωμα να βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα επιδιώξουμε να το επιστρέψουμε στην πατρίδα του. Οι αιτήσεις για προστασία εξετάζονται καθεμιά ξεχωριστά σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις μας – δεν θα επιστρέφεται κανένας ο οποίος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να υποστεί δίωξη ή σοβαρή βλάβη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το newsit, ο Σούνακ έχει βάλει στο κέντρο της πρωθυπουργίας του τη δέσμευσή του να «σταματήσει τα σκάφη» που διαπλέουν τη Μάγχη. Περισσότεροι από 1.000 μετανάστες έχουν φθάσει μέχρι στιγμής φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού διέσχισαν τη Μάγχη.

 

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες για το «ΟΧΙ» του Πανεπιστημίου Πατρών σε εξ αποστάσεως εξεταστική – Η απάντηση Μπούρα στην «Π»

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Τι προβλέπει για το γάμο, τις άδειες πατρότητας και μητρότητας, την υιοθεσία

«Ώρα του Πρωθυπουργού»: Δείτε ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ την απάντηση Μητσοτάκη για τους αγρότες

Αχαΐα: Ερχονται νέες κινητοποιήσεις αγροτών – Πάνε στην …«Agrotica»

Τιμολόγια ρεύματος: «Ποδαρικό» με μειώσεις τον Φεβρουάριο – Από 11 λεπτά η κιλοβατώρα στα «πράσινα»