Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η µετακόµιση των τµηµάτων στην αχαϊκή πρωτεύουσα

Η χθεσινή µέρα ήταν µέρα γιορτής για το ακαδηµαϊκό µας ίδρυµα. Είναι το πρώτο πανεπιστήµιο της χώρας που ολοκλήρωσε τη διαδικασία του νέου του χάρτη και προχωράει στην εφαρµογή του.

Πανεπιστήμιο

Από τις 15 Ιουλίου ξεκινούν οι διαδικασίες µετακόµισης των πανεπιστηµιακών τµηµάτων που αλλάζουν την έδρα τους σύµφωνα µε τον νέο ακαδηµαϊκό χάρτη του Πανεπιστηµίου Πατρών.

Οπως έγραφε χθες η «Π» ο νέος χάρτης υπογράφηκε από την πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και µε τη δηµοσίευσή του σε ΦΕΚ άναψε πράσινο φως για την εφαρµογή του. Κάτι για το οποίο ήταν έτοιµη η πρυτανική αρχή κι έτσι προχωράει άµεσα στην εφαρµογή του.

«Η προετοιµασία µας είχε ξεκινήσει από καιρό κι έτσι σήµερα είµαστε έτοιµοι να υποδεχτούµε τα νέα τµήµατα. Ολα θα γίνουν συντονισµένα και οργανωµένα ώστε να εξασφαλίσουµε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα για την εκπαίδευση των φοιτητών µας» δήλωσε στην «Π» ο πρύτανης του πανεπιστηµίου, Χρήστος Μπούρας.

Η χθεσινή µέρα ήταν µέρα γιορτής για το ακαδηµαϊκό µας ίδρυµα. «Είναι µία από τις πιο σηµαντικές εξελίξεις για το πανεπιστήµιό µας. Το δυναµώνει έτσι ώστε να µπορεί να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής µας» επισηµαίνει ο κ. Μπούρας µη παραλείποντας να ευχαριστήσει όλους όσους βοήθησαν να γίνει αυτό το σηµαντικό βήµα.

 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

«Ιδιαίτερα ευχαριστώ την Επιτροπή για τον στρατηγικό σχεδιασµό του ακαδηµαϊκού χάρτη του Πανεπιστηµίου Πατρών για την εισήγηση της και τη Σύγκλητο, η οποία µε ισχυρή πλειοψηφία την ενέκρινε. Το δίδαγµα από αυτή την προσπάθεια όλων µας είναι ότι όλοι µαζί θα τα καταφέρουµε και θα φτιάξουµε ένα καλύτερο δηµόσιο Πανεπιστήµιο Πατρών, όταν λειτουργούµε µε συγκλίσεις, συναινέσεις και έντιµους συµβιβασµούς».

 

Οι βασικές αλλαγές που περιλαµβάνει ο νέος ακαδηµαϊκός χάρτης είναι οι εξής:

 

ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

1.   Συνένωση των τµηµάτων «Επιστήµης Βιοσυστηµάτων και Γεωργικής Μηχανικής» µε έδρα το Μεσολόγγι, «Γεωπονίας» (Αµαλιάδα) και «Επιστήµης Φυτικής Παραγωγής» (Μεσολόγγι) σε «Τµήµα Γε- ωπονίας» µε έδρα το Μεσολόγγι.

2.  ∆ηµιουργία τµήµατος Αειφορικής Γεωργίας µε αντικείµενο τη διαχείριση αγροτικών πόρων και περιβάλλοντος από το 2023-24.

3.  Μετονοµασία του τµήµατος «Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών» σε τµήµα «Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών» µε έδρα το Μεσολόγγι.

4.   Συνένωση του τµήµατος «∆ιοίκησης Αγροτικών Προ- ϊόντων και Τροφίµων» της σχολής Οικονοµικών Επιστηµών και ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων µε έδρα το Αγρίνιο µε το τµήµα «Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων» στο Αγρίνιο.

5.  Απορρόφηση του Τµήµατος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής µε έδρα το Αγρίνιο από καινούργιο τµήµα µε αντικείµενο το περιβάλλον και την αειφορική γεωργία.

 

ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ- ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Συνένωση του τµήµατος Μουσειολογίας (Πύργο) µε το τµήµα «Ιστορίας-Αρχαιολογίας» (Αγρίνιο) µε ονοµασία τµήµα «Ιστορίας-Αρχαιολογίας» και έδρα την Πάτρα. Το τµήµα «Ιστορίας- Αρχαιολογίας» µεταφέρεται από το Αγρίνιο στην Πάτρα.

 

Η ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Μεταφορά της έδρας του τµή- µατος Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα ώστε να είναι κοντά στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο και τα υπόλοιπα τµήµατα της σχολής που βρίσκονται στην πανεπιστηµιούπολη της Πάτρας στο Κουκούλι. Η προφανής συνέργεια του Τµήµατος Φυσικοθεραπείας µε την Ορθοπαιδική και Νευρολογική Κλινική, καθώς και µε την Κλινική Αποκατάστασης του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου είναι επ’ ωφελεία των φοιτητών.

 

Στο ερώτηµά µας πιο είναι το επόµενο βήµα που ετοιµάζει η πρυτανική αρχή ο κ. Μπούρας µας απάντησε: «Εξωστρέφεια, διεθνοποίηση και φυσικά θα δώσουµε βαρύτητα στη φοιτητική µέριµνα για τους φοιτητές µας.

Οι ενδείξεις που έχουµε είναι ότι για πρώτη φορά µετά από χρόνια σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις το πανεπιστήµιό µας θα είναι ανάµεσα στα 1.000 καλύτερα πανεπιστήµια του κόσµου. Αυτό θα εργαστούµε όλοι µαζί να το εδραιώσουµε µέσα από την έρευνα και την παρεχόµενη εκπαίδευση στους φοιτητές µας».