Υπάρχει αντιπολίτευση ή μήπως μόνο κυβέρνηση; Πέντε απαντήσεις στελεχών από την Αχαΐα

Πέντε κομματικά στελέχη από την Αχαΐα απαντούν στο ερώτημα γιατί δεν ακούγεται δυνατά η φωνή της αντιπολίτευσης

κυβέρνηση

Η αίσθηση που υπάρχει σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είναι ότι εδώ και καιρό δεν υπάρχει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση. Σαν να «κάνει παιχνίδι» μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς αντίπαλο.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ σε διαρκή εμφύλιο, τα άλλα κόμματα δεν ακούγονται, δεν φαίνονται… Συμβαίνουν τόσα πράγματα, που απασχολούν τον μέσο Ελληνα στην καθημερινότητά του, και σχεδόν κανείς δεν αντιδρά ηχηρά και έμπρακτα. Δεν υψώνει φωνή διαμαρτυρίας. Λες κι είναι υπνωτισμένη η Βουλή μέχρι τώρα!

Η «Πελοπόννησος» μίλησε με 5 στελέχη της αντιπολίτευσης. Ολα από την Αχαΐα. Και τους έκανε τα ίδια ερωτήματα:

-Συμφωνείτε με αυτή τη διαπίστωση;
-Εχει συνυπευθυνότητα το κόμμα σας για αυτή την κατάσταση;
-Εχετε εξήγηση γιατί μοιάζει να έχει εξασθενήσει η φωνή της αντιπολίτευσης;

Κοινή συνισταμένη; Τα στελέχη των κομμάτων δεν αποδέχονται την «κατηγορία», πλην του Γιώργου Κυριακόπουλου που κάνει αυστηρή και γόνιμη αυτοκριτική, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του κόμματός του. Οι υπόλοιποι απαντούν αφενός «εμείς κάνουμε ισχυρή αντιπολίτευση» και αφετέρου, κάποιοι, «μας έχουν αποκλείσει τα κεντρικά ΜΜΕ και γι’ αυτό δεν φτάνει προς τα έξω η φωνή μας».

* Ο Γιώργος Κυριακόπουλος, πρώην βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ (για ένα πολύ μικρό διάστημα) και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, εστίασε την απάντησή του, κάνοντας αυστηρή αυτοκριτική και στέλνοντας σαφές μήνυμα:
«Οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έδειξαν ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι απογοητευμένο και προτίμησε την αποχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές με ένα μεγάλο ποσοστό επί των ψηφισάντων και έγινε κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή της χώρας γιατί αποκωδικοποίησε τον Ελληνα πολίτη και ψηφοφόρο. Του δόθηκε η δυνατότητα με την πανδημία, με την αναστολή του προγράμματος σταθερότητας και την εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής να αξιοποιήσει έξυπνα τα ποσά που εισέρεαν στη χώρα, κερδίζοντας ψηφοφόρους που παραδοσιακά δεν ανήκαν στην ΝΔ και με την αξιοποίηση στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, κατάφερε τη θολή μετατόπιση της ΝΔ προς το κέντρο παρότι εφαρμόστηκαν σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές.  Με μια κατακερματισμένη οκτακομματική Βουλή σήμερα και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως αξιωματική αντιπολίτευση να είναι σε συγκρουσιακό πεδίο από την ημέρα αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία, είναι γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει μέχρι τώρα αντίπαλο σε πολιτικό επίπεδο. Τα προβλήματα της κοινωνίας θα ενταθούν το επόμενο διάστημα από τη συνεχόμενη αύξηση της ακρίβειας του κόστους ζωής και την φορολόγηση κοινωνικών ομάδων, οπότε άμεσα πρέπει να ξυπνήσουμε ως ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και να ξεφύγουμε από την εσωκομματική σύγκρουση για να ασκήσουμε τον ρόλο μας ως αντιπολίτευση συνολικά σαν ομάδα, από τον πρόεδρο μέχρι τα στελέχη, και όχι ως άτομα ή τάσεις».

*Η Κατερίνα Σολωμού, πρώην υποψήφια βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ και αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του Κινήματος, θεωρεί πως ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει, άτυπα, τη θέση της πραγματικής αντιπολίτευσης:

«Διαφωνώ κάθετα με όσους ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Tο ΠAΣOK ασχολείται με τα ουσιαστικά προβλήματα των πολιτών. Ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης και τα στελέχη είναι κοντά στην κοινωνία, συζητούν με φορείς και πολίτες φλέγοντα ζητήματα διαμορφώνουν απόψεις και προτείνουν λύσεις. Το ΠAΣOK καθημερινά επιβεβαιώνει την αξιοπιστία του, ενισχύοντας τις δυνάμεις του. Αυτό καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις. Το κίνημά μας έχει σαν στόχο το να διαδραματίσει έναν ισχυρό κεντροαριστερό προοδευτικό πόλο και να κυβερνήσει τη χώρα.
Οι ραγδαίες εξελίξεις στο ΣYPIZA επιβεβαιώνουν την ιδεολογική του σύγχυση και την αναζήτηση ταυτότητας. Δεν υπάρχει πραγματικό κενό στην αντιπολίτευση. Είναι σαφές ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει τον ρόλο της συγκροτημένης και δυναμικής αντιπολίτευσης.
Το πρόγραμμά μας προσφέρει αξιόπιστες λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον».

* Ο Γιάννης Λαϊνιώτης, πρώην βουλευτής Αχαΐας της Ελληνικής Λύσης (έστω και για λίγες μόνο μέρες) και στέλεχος του Κόμματος στην Αχαΐα, θεωρεί ότι μόνο η φωνή της «Ελληνικής Λύσης» ακούγεται δυνατά.

«Πράγματι, πλην της Ελληνικής Λύσης, δεν υπάρχει σοβαρή αντιπολίτευση από τα υπόλοιπα κόμματα. Μόνο η Ελληνική Λύση, και μάλιστα καθ’ υπέρβαση λόγω του ποσοστού της, στέκεται στο ύψος του κοινοβουλευτικού ρόλου της ως κόμμα της αντιπολίτευσης. Είναι το μοναδικό κόμμα που κάνει υπεύθυνα σοβαρή, εθνική, πατριωτική, κοινωνική και φιλολαϊκή αντιπολίτευση. Που στέκεται απέναντι στην κυβέρνηση, στηλιτεύοντας την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική της, καταθέτοντας στη Βουλή των Ελλήνων σειρά προτάσεων και λύσεων για όλα τα φλέγοντα θέματα. Το κόμμα μου δεν κάνει δήθεν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Τα εσωτερικά των άλλων κομμάτων δεν μας αφορούν. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι γενικά τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ωσεί παρόντα, χωρίς να υπηρετούν το κομμάτι του ελληνικού λαού που τα ψήφισε για να το εκπροσωπούν. Είναι το λιγότερο ντροπή ο τρόπος που πολιτεύονται. Με λίγα λόγια, είναι απολύτως ανύπαρκτοι! Στην Ελληνική Λύση είμαστε περήφανοι γιατί όλοι, μαζί ανιδιοτελώς, με μπροστάρη τον ηγέτη πρόεδρο μας Κυριάκο Βελόπουλο, αγωνιστήκαμε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την Ελλάδα και τους Ελληνες και όχι για τις καρέκλες».

*Ο Σπύρος Τσιρώνης, βουλευτής Αχαΐας της ΝΙΚΗΣ, έθεσε στην τοποθέτησή του και θέμα αποκλεισμού του Κόμματος από τα μεγάλα ΜΜΕ της Αθήνας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μη φαίνεται η ηχηρή αντιπολιτευτική φωνή της ΝΙΚΗΣ.

«Από τις εκλογές του Μαΐου ήταν ορατό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έμπαινε σε ένα διάστημα εσωστρέφειας, που, απ’ ό,τι φαίνεται, οδηγεί στην διάσπασή του. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ δεν πείθει και δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Γενικότερα, η ανεπαρκής αντιπολίτευση δείχνει ότι η κομματοκρατία και η «πολιτική ορθότητα» έχουν οδηγήσει σε μια ομογενοποίηση των κομμάτων και στην απουσία ουσιαστικής αντιπρότασης.
Πάμε τώρα στη ΝΙΚΗ. Καταρχάς, υφιστάμεθα έναν πολιτικό αποκλεισμό, κυρίως από τα λεγόμενα «μεγάλα» Μέσα Ενημέρωσης. Αν αυτό το προσπεράσει κάποιος και παρακολουθήσει τις ομιλίες, τις παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις μας στην Βουλή, αλλά και τις γενικότερες δράσεις μας, θα καταλάβει ότι, όσο και αν φαίνεται μικρομεγαλισμός, είμαστε η μοναδική πραγματική αντιπολίτευση. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η φίμωση δεν γίνεται τυχαία, αφού με αυτόν τον τρόπο δείχνει το «σύστημα» ότι η φωνή μας ενοχλεί και φοβάται την αποδοχή που έχουμε καθημερινά στον κόσμο. Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, όπως φαίνεται, θα γίνει διπολικό και οι δύο πόλοι θα είναι, από τη μία μεριά, όσοι τάσσονται υπέρ της Παγκοσμιοποίησης και του «Νταβός» και απέναντι οι υπόλοιποι».

*Η Κατερίνα Φαρδέλα, στέλεχος της «Πλεύσης Ελευθερίας» στην Αχαΐα και υποψήφια βουλεύτρια Αχαΐας στις εκλογές του Ιουνίου, δεν αποδέχεται τις ενστάσεις και αιτιάσεις για «χαμηλόφωνη» αντιπολίτευση και ρίχνει ευθύνες στα ΜΜΕ.

«Κανείς δεν είναι μόνος του. Ούτε η κοινωνία μας ούτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οποιος παρακολουθεί περισσότερο τη Βουλή, θα έβλεπε ότι μικρά κόμματα όπως η Πλεύση Ελευθερίας κάνουν δυναμική αντιπολίτευση που όμως δεν την παρουσιάζουν τα ΜΜΕ, διότι βλέπουν και σχολιάζουν μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αρα η πραγματική αντιπολίτευση που ασκείται στη Βουλή δυστυχώς δεν προβάλλεται και οι δημοσιογράφοι έχουν ευθύνη γι’ αυτό. Στο βάθος συντελούνται βαθιές πολιτικές αλλαγές που σιγά-σιγά συνθέτουν ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Δείξτε, λοιπόν, κι εσείς οι δημοσιογράφοι στην κοινωνία μας ότι υπάρχει Φωνή και Ζωή στη Βουλή».