Υποχρεωτική η συλλογική σύμβαση για εργαζόμενους σε εστιατόρια, μπαρ, και ταβέρνες
Υπό την κάλυψη της συλλογικής σύμβασης εργασίας που υπεγράφη πριν από ένα χρόνο και που χθες εγκρίθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας μπαίνουν τουλάχιστον 400.000 εργαζόμενοι σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες αλλά και ψητοπωλεία και φαστ φουντ.
Υπό την κάλυψη της συλλογικής σύμβασης εργασίας που υπεγράφη πριν από ένα χρόνο και που χθες εγκρίθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας μπαίνουν τουλάχιστον 400.000 εργαζόμενοι σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες αλλά και ψητοπωλεία και φαστ φουντ.
Η θετική γνωμοδότηση προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στον επισιτιστικό κλάδο που διατύπωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου, Αννας Στρατινάκη, ανοίγει τον δρόμο για αυξήσεις αλλά και θεσμικές πρόνοιες σε δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους που μέχρι σήμερα, παρότι υπάρχει σύμβαση, δεν εφαρμόζονταν.
Ο κ. Χατζηδάκης προτίθεται να υπογράψει άμεσα τη σχετική υπουργική απόφαση που απαιτείται ώστε οι όροι της ΣΣΕ (μισθολογικοί και άλλοι) να ισχύουν για το σύνολο των εργαζομένων και εργοδοτών στον κλάδο.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών στον κλάδο του επισιτισμού εκφράστηκε η βούληση να κηρυχθεί άμεσα υποχρεωτική η σύμβαση, ενώ ζητήθηκε από τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, ενόψει και της τουριστικής περιόδου.
Βέβαια, η εργοδοτική πλευρά δεν προσκόμισε μια σειρά από στοιχεία που θα διευκόλυναν την κήρυξη της σύμβασης ως υποχρεωτικής, όμως η πλευρά του υπουργείου Εργασίας, στηριζόμενη στην υψηλή παραβατικότητα που παρατηρείται στον κλάδο, και φαίνεται στις εκθέσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και στην κρισιμότητά του για τον τουρισμό και την οικονομία, πρότεινε να κηρυχθεί η σύμβαση υποχρεωτική, άποψη που έγινε τελικά δεκτή.
Να σημειωθεί ότι τη σύμβαση «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας για το 2021-2023» έχουν υπογράψει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) εκ μέρους της εργατικής πλευράς και οι εξής εργοδοτικές οργανώσεις: Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος (ΟΕΖΕ) και Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
Εχει διάρκεια ισχύος από 22-2-2021 έως 22-2-2023 και αφορά, μεταξύ άλλων, τους εργαζομένους σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα, catering, ψητοπωλεία, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, φαστ φουντ κ.ά., με ειδικότητες μάγειρα, σερβιτόρου, διανομέα, τραπεζοκόμου κ.λπ.
Να σημειωθεί ότι οι μισθοί που προβλέπει η κλαδική συλλογική σύμβαση ξεκινούν από τα 684,30 ευρώ (ψήστης) και φτάνουν στα 964,42 ευρώ (αρχιμάγειρας). Σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις επαγγελματιών που τα ποσά είναι πλέον χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό των 713 ευρώ έχει συμφωνηθεί ανάμεσα σε εργοδότες και εκπροσώπους εργαζομένων να πραγματοποιηθεί αυτόματα η ανάλογη προσαρμογή.
Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές, ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης, υπολειπόμενες από τον νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο ή της αντίστοιχης προκύπτουσας αναλογίας για τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News