Ζούπας στην “Π”: «Νοείται μία χώρα χωρίς δικαστήρια;»

Σκληραίνει η κόντρα δικηγόρων και κυβέρνησης για την παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας της δικαιοσύνης. Την περασμένη Παρασκευή, η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά κατά της τελευταίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β 534), που αφορά την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, των εισαγγελιών, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων.
Εμφανώς ανήσυχος για το «πάγωμα» των δικαστηρίων, ο πρόεδρος του φορέα Αθανάσιος Ζούπας, δήλωσε στην «Π» τα εξής: «Είναι δυνατόν να μην λειτουργεί δικαιοσύνη στη χώρα; Πώς μπορεί να γίνεται δεκτό κάτι τέτοιο; Πέραν της εικόνας που δημιουργείται, υπάρχει και μια απαξίωση της δικαιοσύνης. Οταν ακούμε ότι σκέπτονται πως θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, ή τις επιχειρήσεις καλλωπισμού και την ίδια στιγμή δεν ακούμε τίποτα για την δικαιοσύνη, τότε κάτι δεν πάει καλά στο κράτος δικαίου. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι οι δικαστές και οι δικηγόροι υποχρεώνονται να κάθονται στα σπίτια τους και την ίδια στιγμή να μιλούμε για το αν πρέπει να ανοίξουν οι επιχειρήσεις καλλωπισμού ή τα χιονοδρομικά κέντρα» τόνισε με αγανάκτηση ο κ. Ζούπας.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Ο πρόεδρος του Δικηγορικό Συλλόγου Πατρών τόνισε ότι όπως όλες οι άλλες εξουσίες -εκτελεστική και νομοθετική- λειτουργούν κανονικά παρά την πανδημία και παράγουν έργο, το ίδιο θα έπρεπε να κάνει και η δικαιοσύνη. Για να κάνει πιο κατανοητό το πρόβλημα της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή, με τους ισχύοντες περιορισμούς, αν μια διαζευγμένη μητέρα με δύο ανήλικα παιδιά χρειάζεται διατροφή από τον πρώην σύζυγό της, δεν μπορεί να κάνει κάτι, γιατί αν ασκήσει ασφαλιστικά μέτρα, δεν θα γίνει το δικαστήριο.
Ο κ. Ζούπας τόνισε ότι στο 90% των πολιτικών υποθέσεων και σε πολλές άλλες, μπορεί να γίνει δίκη, αν υπήρχε συνεννόηση και πολιτική βούληση.
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορούν να γίνονται τα ασφαλιστικά μέτρα, με χρονικό καταμερισμό των υποθέσεων μεταξύ των δικαστών» διερωτήθηκε ο κ. Ζούπας. Οπως εξήγησε, αυτές οι υποθέσεις απαιτούν δύο μάρτυρες, έναν από κάθε πλευρά και μαζί με τους διάδικους, τότε δεν ξεπερνούν τα επτά άτομα μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, δηλαδή λιγότερα από τους περιορισμούς του ΕΟΔΥ. Μάλιστα, πολλές φορές οι διάδικοι παρίστανται μόνο με τον δικηγόρο τους.
«Εμείς δεν λέμε να γίνονται πολυπληθείς δίκες, με πολλούς κατηγορούμενους και συνηγόρους και ακόμα περισσότερους μάρτυρες. Αλλά, είναι τουλάχιστον λυπηρό να μην λειτουργεί η δικαιοσύνη αυτή τη στιγμή σε όλη την χώρα. Σε ένα κράτος δικαίου, δεν επιτρέπεται να μην λειτουργεί ένας από τους πυλώνες της δημοκρατίας» τόνισε ο κ. Ζούπας.
Επιπλέον, η συντονιστική επιτροπή έχει εκπονήσει σχέδιο δικογράφου για άσκηση ομαδικών αγωγών, το οποίο θα διανείμει σε όλους τους δικηγόρους, για αδικαιολόγητο αποκλεισμό τους, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας από την ενίσχυσή τους μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 1,2 και 3.
Οπως σημειώνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Αθανάσιος Ζούπας, μήνες τώρα, οι δικηγόροι βρίσκονται χωρίς επαγγελματικό αντικείμενο. Ουσιαστικά οι δικηγόροι δεν είχαν καμία οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση, με εξαίρεση το βάουτσερ των 600 ευρώ. Ωστόσο, οι δικηγόροι αποκλείστηκαν από τις τρεις πρώτες επιστρεπτέες προκαταβολές, ενώ λίγοι ωφελήθηκαν από την τέταρτη και πέμπτη.
Επίσης, το επίδομα των 400 ευρώ που θα δινόταν από το ταμείο ανεργίας αυτοαπασχολουμένων του ΟΑΕΔ, δόθηκε με κριτήρια μείωσης του τζίρου και όχι εισοδήματος, με αποτέλεσμα, πολλοί δικηγόροι που είχαν ανάγκη, όπως π.χ. οι νεότεροι, να το χάσουν.
«Αυτή είναι μια φοβερή αδικία. Διαμαρτυρηθήκαμε και καταγγείλαμε την κυβέρνηση γιατί κατασπατάλησε τις κρατήσεις των δικηγόρων με μη δίκαιο τρόπο» τόνισε ο κ. Ζούπας.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ: Δικαιοσύνη σε απόλυτη αδράνεια επί ένα έτος
«Η λειτουργία των δικαστηρίων και η απονομή δικαιοσύνης αποτελεί πυλώνα της δημοκρατίας, ενώ κύριο χαρακτηριστικό ενός κράτους δικαίου και κάθε δημοκρατικής και ευνομούμενης πολιτείας είναι η απρόσκοπτη παροχή δικαστικής προστασίας στους πολίτες. Δυστυχώς όμως αυτή, βρίσκεται σε απόλυτη αδράνεια εδώ και έναν χρόνο, εξαιτίας των αποφάσεων αναστολής της λειτουργίας τους», τόνισε στην «Π» ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Κωνσταντίνος Κρεμμύδας.
Παράλληλα, σημείωσε ότι, η λειτουργία των δικαστηρίων και λοιπών υπηρεσιών όπως Κτηματολόγιο, Υποθηκοφυλακεία, σχετίζεται και με την οικονομική λειτουργία των επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, με αποτέλεσμα η αναστολή της λειτουργίας τους, να δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην οικονομική τους δραστηριότητα και στην προσπάθεια βιωσιμότητας τους.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, από τον Μάρτιο του 2020, η λειτουργία της δικαιοσύνης, με εξαίρεση περίπου τέσσερις μήνες, βρίσκεται σε αναστολή για ένα έτος, ενώ οι υποθέσεις που εκδικάζονται δεν αποτελούν ούτε το 15% της δικαστικής ύλης.
«Δυστυχώς, αυτή η στάση της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την αδιαλλαξία και την περιφρόνηση της προς τον κλάδο των δικηγόρων, στους οποίους έχουν καταβληθεί ελάχιστα, παρά το γεγονός πως λόγω της αναστολής, έχουμε στερηθεί όλων των εισοδηματικών μας πηγών, αποδεικνύει μία αδιαφορία τόσο προς εμάς, όσο και προς την ίδια την δικαιοσύνη» πρόσθεσε ο κ. Κρεμμύδας.
Για τον λόγο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, αποφάσισε πρόσφατα, να κινηθεί δικαστικά ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων κατά των διατάξεων της ΚΥΑ, που αφορούν στη λειτουργία των δικαστηρίων, των εισαγγελιών, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων όλης της χώρας, με άσκηση ομαδικών αγωγών.
«Δεν σας κρύβω ότι είμαι πολύ προβληματισμένος, από αυτά που συμβαίνουν στον χώρο της Δικαιοσύνης και γενικότερα, εξαιτίας ή εξ αφορμής του Covid -19» επισήμανε ο κ. Κρεμμύδας.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
spapandreou@pelop.gr