83 χρόνια από την εισβολή του Χίτλερ – Γερμανικές αποζημιώσεις
Ο Νότης Μαριάς είναι καθηγητής Θεσμών ΕΕ Πανεπιστημίου Κρήτης – πρ. ευρωβουλευτής.
Συμπληρώθηκαν 83 ολόκληρα χρόνια από την εισβολή του Χίτλερ στην Ελλάδα.
Η ναζιστική επίθεση ενάντια στην πατρίδα μας ξεκίνησε στις 5.15 το πρωί της 6ης Απριλίου 1941. Μάλιστα, οι Γερμανοί δεν τήρησαν καν τη διακοίνωση, που είχαν επιδώσει στην ελληνική κυβέρνηση με την οποία ανακοίνωναν ότι θα αρχίσουν εχθροπραξίες στις 6π.μ.
Η ναζιστική επίθεση ξεκίνησε στα οχυρά της Θράκης και της Αν. Μακεδονίας και όπως έγινε στην Πίνδο και στη Β. Ηπειρο έτσι και στα οχυρά του Ρούπελ ο Στρατός με απαράμιλλη ανδρεία πάλεψε και τους έδωσε να καταλάβουν τι σήμαινε η ρήση, που λίγο καιρό πριν φέρεται ότι είχε πει ο Τσόρτσιλ, «οι ήρωες πολεμούν σαν Ελληνες»!
Κι ενώ ο Χίτλερ περίμενε ότι θα έκανε περίπατο και θα κατακτούσε, σε λίγες ημέρες, την Ελλάδα, τελικά με τεράστιες απώλειες μπόρεσε να ολοκληρώσει την πλήρη κατάκτηση την 1η Ιουνίου, όταν έληξε και η Μάχη της Κρήτης. Ετσι, καθυστέρησε 2 μήνες, με αποτέλεσμα να χάσει πολύτιμο χρόνο για την επίθεση κατά της Ρωσίας. Αυτό το δίμηνο ήταν κρίσιμο γιατί τον έπιασε ο ρωσικός χειμώνας στα περίχωρα της Μόσχας.
Αν όμως η Ελλάδα είχε πέσει σε 1 βδομάδα τότε η γερμανική επίθεση κατά της Ρωσίας, με την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, θα ξεκινούσε στα μέσα Απριλίου, ήτοι 2 μήνες νωρίτερα οπότε και η έκβαση της εισβολής στην ΕΣΣΔ, πιθανόν, θα ήταν διαφορετική και ενδεχόμενα και η τύχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Επομένως, τόσο η Δύση όσο και η Ρωσία οφείλουν πολλά στην ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού κατά του Αξονα, γεγονός το οποίο πρέπει να αναγνωρίσουν στην πράξη. Τόσο σε σχέση με το ζήτημα της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων, όσο και σε σχέση με την αντιμετώπιση εκ μέρους της Τουρκίας η οποία ερωτοτροπούσε με τον Χίτλερ την ώρα που οι Ελληνες πάλευαν ενάντια στους ναζί στο Ρούπελ. Μια Τουρκία, η οποία τελικά στις 18 Ιουνίου υπέγραψε
Σύμφωνο Φιλίας με τον Χίτλερ.
Οι συνέπειες της γερμανικής κατοχής ήταν καταστροφικές για την πατρίδα μας αι οι γερμανικές οφειλές προέρχονται από:
1) Την υποχρέωση καταβολής του υπολοίπου των Επανορθώσεων από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
2) Αποζημιώσεις λόγω της απώλειας κυρίως σκαφών (βομβαρδισμοί, τορπιλισμοί, βυθίσεις, αιχμαλωσία) κατά την περίοδο ουδετερότητας στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν την επίθεση Ιταλίας και Γερμανίας.
3) Από τις πολεμικές επανορθώσεις που επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης Παρισίων να πληρώσει η Γερμανία για καταστροφές στην Οικονομία
4) Την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.
5) Από την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα θηριωδιών, όπως του Διστόμου κ.λπ.
6) Από τις απαιτήσεις των θυμάτων ναζί λόγω εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας (Ελληνες Εβραίοι, Τσιγγάνοι, Ομοφυλόφιλοι κ.λπ.) ως κατώτερα όντα. Για την περίπτωση αυτή και με αφορμή την υπόθεση Μέρτεν κατέβαλε σχετική αποζημίωση.
Ομως μέχρι σήμερα, εντελώς προκλητικά, η Γερμανία ισχυρίζεται ότι δήθεν το θέμα έχει κλείσει. Αλλά όπως έλεγε ο Μανώλης Γλέζος οι Γερμανοί οφείλουν να απαντήσουν πότε, δήθεν, έκλεισε το θέμα και με ποιον τρόπο.
Γιατί είναι δεδομένο και δεν αμφισβητείται ότι οι γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις και το Κατοχικό Δάνειο είναι «ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες».
Ηδη από το 2011 είχα επισημάνει ότι η πατρίδα μας, προκειμένου να πιέσει αποφασιστικά τη Γερμανία να εξοφλήσει τις οφειλές έναντι της Ελλάδας, θα πρέπει να προβεί και σε δύο επιπλέον ενέργειες.
Στην εγγραφή των γερμανικών αποζημιώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό και στην τιτλοποίηση του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου. Η κυβέρνηση οφείλει να εγγράψει το «αντίστοιχο γερμανικό χρέος προς την Ελληνική Δημοκρατία» στις ανείσπρακτες οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο και κατ΄ επέκταση στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού πρόκειται για άμεσα απαιτητό ληξιπρόθεσμο χρέος. Στη συνέχεια θα πρέπει να δοθεί εντολή, από το υπουργείο Οικονομικών στην ΑΑΔΕ, να προβεί σε ενέργειες είσπραξής του γερμανικού χρέους.
Η εγγραφή θα έχει ως αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να μεταβληθεί σε πλεονασματικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη Γερμανία καθώς οι αγορές θα θεωρήσουν ότι τελικά το δημόσιο χρέος της είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που παρουσιάζεται, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού του γερμανικού Δημοσίου.
Τέλος επαναφέρω την πρότασή μου για δημιουργία υφυπουργείου για τις γερμανικές αποζημιώσεις και διορισμού υπερκομματικού υφυπουργού,
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News